22.8 C
București
25 mai 2024

Inteligenta Artificiala ar putea aduce un beneficiu de 50 miliarde euro pentru companiile italiene, arata un studiu Accenture

Italia ar putea câștiga 50 de miliarde de euro până în 2030 prin adoptarea generalizată a Inteligenței Artificiale generative?

Citeste si ...

Companiile italiene ar putea creste valoarea adaugata pe care o creeaza cu aproximativ 50 de miliarde de euro pana in 2030, datorita utilizarii generalizate a Inteligentei Artificiale (AI) generative, conform unui studiu realizat de Accenture si publicat miercuri. Studiul a fost prezentat la o intalnire anuala la Roma a Comitetului Leonardo, un grup de afaceri care promoveaza „Fabricat in Italia”.

Potrivit raportului, o alta crestere de 30 de miliarde de euro in valoarea adaugata ar putea veni din consolidarea brandului „Facut in Italia” pe pietele internationale, inclusiv pentru industrii precum chimia, farmaceutica si mecatronica. Studiul mai arata ca utilizarea extinsa a IA si promovarea marcii „Facut in Italia” ar putea crea in jur de 300.000 de noi locuri de munca in industriile respective pana in 2030, comparativ cu un scenariu de baza.

Tehnologia de Inteligenta Artificiala este o preocupare cheie pentru companii si factorii de decizie politica. Italia a facut-o una dintre prioritatile presedintiei sale a Grupului celor Șapte tari bogate, iar luna trecuta guvernul sau a adoptat un proiect de lege pentru reglementarea utilizarii sale.

Stimularea Adoptarii IA in Italia

Proiectul de lege, care urmeaza sa fie dezbatut de parlament, prevede o investitie initiala de pana la 1 miliard de euro in proiecte si start-up-uri de IA, sustinute de banca de creditare de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP).

Conform lui Marco Vigano, responsabilul studiului de la Accenture Italia:

„Inteligenta Artificiala reprezinta o oportunitate uriasa pentru companiile italiene de a creste productivitatea si de a-si imbunatati competitivitatea pe pietele globale. Insa doar 15% din companii au implementat deja solutii de IA la scara larga.”

Raportul a identificat sapte sectoare cheie care ar putea beneficia cel mai mult de pe urma IA generative:

  1. Sectorul industrial: crestere estimata de 8,9 miliarde euro
  2. Utilitati: +6,1 miliarde euro
  3. Servicii profesionale: +5,7 miliarde euro
  4. Comert cu amanuntul: +5,3 miliarde euro
  5. Sectorul public: +4,9 miliarde euro
  6. Asistenta medicala: +4,5 miliarde euro
  7. Servicii financiare: +4,1 miliarde euro
Citeste si...
Cum sa elimini widgeturile de pe ecranul de blocare in Windows 11 si Windows 10
SectorCrestere estimata (mld. euro)
Industrial8,9
Utilitati6,1
Servicii profesionale5,7
Comert cu amanuntul5,3
Sector public4,9
Asistenta medicala4,5
Servicii financiare4,1

Importanta Brandingului „Made in Italy”

Pe langa adoptarea IA, raportul subliniaza importanta consolidarii brandului „Facut in Italia” pe pietele internationale pentru a spori competitivitatea companiilor italiene.

Inteligenta Artificiala ar putea aduce un beneficiu de 50 miliarde euro pentru companiile italiene, arata un studiu Accenture
Inteligenta Artificiala ar putea aduce un beneficiu de 50 miliarde euro pentru companiile italiene, arata un studiu Accenture 4

Conform Manlio Di Stefano, subsecretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe:

„Brandul Made in Italy este o comoara nationala pe care trebuie sa o valorificam mai bine. Accenture estimeaza ca implementarea unui program strategic de marketing international axat pe autenticitate si inovatie ar putea aduce inca 30 de miliarde de euro pentru economia noastra pana in 2030.”

Printre initiativele propuse se numara:

  • Campanii de promovare a brandului in piete cheie precum SUA, China si Emiratele Arabe
  • Lansarea unui portal online dedicat promovarii celor mai inovatoare produse si servicii italienesti
  • Programe de mentorat si acceleratoare pentru start-up-urile axate pe tehnologii avansate „Made in Italy”

Adoptarea IA generative si consolidarea brandului Made in Italy reprezinta o oportunitate uriasa pentru companiile italiene de a-si spori competitivitatea si de a castiga noi piete. Cu o strategie coerenta la nivel national si investitii sustinute in aceste doua directii, Italia ar putea avea de castigat aproximativ 80 de miliarde de euro si 300.000 de noi locuri de munca pana in 2030, potrivit estimarilor Accenture.

Ramane de vazut daca guvernul si mediul de afaceri vor reusi sa valorifice pe deplin aceste oportunitati cruciale pentru viitorul economic al tarii. Partajati aceasta analiza cu prietenii si lasati un comentariu cu opiniile voastre!

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole