17.1 C
București
6 octombrie 2024

Deseurile din plastic transformate in material electronic valoros

Citeste si ...

Cercetatori americani au dezvoltat o metoda inovatoare de a transforma deseurile de plastic intr-un material semiconductor cu aplicatii in electronica. Echipa de la Universitatea din Delaware si Laboratorul National Argonne a reusit sa converteasca polistirenul expandat, folosit frecvent in ambalaje, in polimerul conductor PEDOT.

Studiul, publicat recent in jurnalul JACS Au, prezinta o tehnologie promitatoare pentru reciclarea plasticului si obtinerea de materiale avansate pentru industria electronica.

Procesul de transformare a deseurilor

Etapa cheie a procesului este sulfonarea polistirenului, o reactie chimica in care un atom de hidrogen din molecula este inlocuit cu o grupare sulfonica. Aceasta modificare transforma polimerul neconducator intr-un material capabil sa conduca electricitatea.

Metoda dezvoltata de cercetatori se remarca prin caracterul sau „bland”, utilizand reactivi mai putin agresivi. Acest lucru permite mentinerea integritatii lantului polimeric, spre deosebire de metodele traditionale de sulfonare „dure”.

Dr. Kelsey Koutsoukosp si echipa sa au efectuat experimente pentru a determina conditiile optime de reactie, inclusiv:

  • Diferiti solventi organici
  • Rapoarte molare ale agentului de sulfonare
  • Temperaturi
  • Timpi de reactie

Aplicatii promitatoare in electronica

Materialul polimeric rezultat a fost testat si s-a dovedit eficient ca:

  • Componenta pentru celule solare hibride pe baza de siliciu
  • Tranzistori electrochimici organici

Performantele inregistrate sunt comparabile cu cele ale materialelor comerciale similare, conform cercetatorilor.

Implicatii pentru industria reciclarii

Aceasta descoperire deschide noi perspective pentru reciclarea deseurilor de plastic, o problema globala majora. Transformarea unor materiale considerate anterior inutilizabile in componente electronice valoroase ar putea revolutiona industria reciclarii.

In plus, metoda ofera o solutie sustenabila pentru obtinerea de materiale semiconductoare, reducand dependenta de resurse limitate.

Pasii urmatori

Cercetatorii intentioneaza sa optimizeze in continuare procesul si sa exploreze aplicatii suplimentare pentru materialul obtinut. De asemenea, ei vor analiza posibilitatea de a extinde metoda si la alte tipuri de deseuri plastice.

Studii viitoare vor evalua scalabilitatea tehnologiei si fezabilitatea implementarii sale la nivel industrial.

Aceasta descoperire reprezinta un pas important spre o economie circulara in industria electronica, transformand deseurile intr-o resursa valoroasa. Pe masura ce tehnologia se va perfectiona, ea ar putea contribui semnificativ la reducerea poluarii cu plastic si la dezvoltarea de dispozitive electronice mai sustenabile.

Sursa imagini: Social Media

Citeste si...
OpenAI Neaga Intentia de a Copia Vocea lui Scarlett Johansson pentru Asistentul Vocal Sky

Etichete: reciclare plastic, polimer conductor, electronica, sustenabilitate

Expertiza si datele pe care se bazeaza acest articol provin din studiul publicat in jurnalul stiintific JACS Au si din comunicatele de presa ale Universitatii din Delaware si Laboratorului National Argonne.

Citeste si...:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

eClick - Sursa ta de stiri