O nouă cursă pentru elementul chimic 120
În anul care vine, cursa pentru descoperirea unor noi elemente chimice se va accelera și, în caz de succes, un nou rând va fi adăugat în tabelul periodic. Chimistul nuclear Jacklyn Gates, care conduce grupul elementelor grele la Laboratorul Național Lawrence Berkeley LBNL, și-a împărtășit planurile optimiste cu New Scientist.
„Cea mai mare provocare va fi răbdarea”, a recunoscut ea.
Pentru a sintetiza elemente grele care nu există în natură, fizicienii bombardează o țintă dintr-un element ușor cu un fascicul de ioni, în speranța că nucleele lor se vor contopi. Anterior, la LBNL s-a realizat un progres remarcabil prin obținerea livermoriulului (elementul 116) prin iradierea plutoniului cu milioane de atomi de titan timp de 22 de zile.
Aceeași abordare va fi folosită pentru crearea elementului 120 – unbiniliu. Ca țintă se va folosi californiul, care este produs într-o altă instalație.
În prezent, Gates și colegii ei reproiectează instalația, deoarece californiul este mult mai radioactiv decât plutoniul. Aceste modificări sunt costisitoare – modelele matematice prezic că pentru a obține un singur atom de unbiniliu ar putea fi necesare sute de zile, iar fiecare modificare a condițiilor experimentului forțează reluarea acestuia de la zero. Prin urmare, căutările noului element s-ar putea prelungi până în 2026 sau chiar 2027, dar echipa speră la noroc.
Printre pretendenții la conducerea în cursa elementelor grele se numără Hiromitsu Haba și Koji Morimoto de la Institutul de Cercetări Fizico-Chimice din Japonia (RIKEN), care intenționează să obțină elementul 119, sau ununeniu, folosind un fascicul de vanadiu (elementul 23) și o țintă din curiu (elementul 96). Ei au refuzat să împărtășească detalii.
În plus, la cursă au participat fizicienii de la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN) din Dubna – actualul deținător al recordului, care a sintetizat pentru prima dată oganessonul în 2002. Al 118-lea element s-a poziționat în colțul din dreapta jos al tabelului lui Mendeleev, așa că odată cu descoperirea elementului 119 sau 120 va începe un nou rând.
Până în februarie 2022, IUCN a colaborat cu Laboratorul Național Oak Ridge (ORNL), care urma să furnizeze ținta de californiu pentru iradiere. Rezultatele experimentelor din Rusia au fost promițătoare, dar nu este clar dacă acestea pot continua, a raportat Krzysztof Rykaczewski de la ORNL.
„Desigur, ne-am dori să fim primii care descoperă elementul 120. Dar dacă altcineva îl va descoperi, cred că va fi oricum grozav pentru acest domeniu, voi fi fericită pentru oricine”, a concluzionat Gates.
Te invităm să împărtășești acest articol fascinant despre cursa pentru descoperirea noului element chimic și să ne spui părerea ta în comentarii despre viitorul tabelului periodic!
Sursa imagini: Pixabay
Etichete: elemente chimice, tabel periodic, fizică nucleară, descoperiri științifice, cercetare, laboratoare