23.8 C
București
17 iunie 2024

Flamingo din Chile, monitorizati prin satelit pentru protejarea populatiei in declin

Flamingo din rezervația naturală Los Flamencos sunt monitorizați prin satelit, în încercarea de a afla de ce populația lor este în declin dramatic. Schimbările climatice și mineritul, principalele amenințări.

Citeste si ...

In rezervatia naturala Los Flamencos din nordul Chile, oamenii de stiinta incearca sa afle motivele pentru care populatia de flamingo se imputineaza dramatic. Potrivit directorului departamentului de conservare si investigatii al Gradinii Zoologice Nationale din Chile, Guillermo Cubillos, anul acesta au fost observati doar 15-20 de flamingo, mult mai putini decat cei 100-150 inregistrati in 2023.

Amenintari precum schimbarile climatice si mineritul

Cubillos a explicat ca schimbarile climatice si activitatile miniere din regiune, in special exploatarea de litiu, reprezinta amenintari directe la adresa speciilor de flamingo si a habitatului lor. Aceste pasari sunt extrem de sensibile la orice modificare a ecosistemului in care traiesc, inclusiv zgomotele produse de camioane si alte activitati umane.

„Asadar, orice schimbare in ecosistem, flamingo sunt primii care o resimt.”

Pentru a monitoriza mai indeaproape aceste pasari, oamenii de stiinta le prind si le ataseaza transmitatoare prin satelit. Astfel, pot urmari deplasarile flamingo, zonele in care se hranesc si se inmultesc, precum si modul in care folosesc habitatul.

Protejarea celor trei specii de flamingo

Datele obtinute vor fi folosite pentru a propune situri de conservare si eforturi directe de protejare a celor trei specii de flamingo din regiune. Cubillos a subliniat ca lagunele situate la altitudini mari si mlastinile sunt ecosisteme extrem de fragile.

„Esenta proiectului de conservare destinat flamingo este de a oferi, de asemenea, dovezi stiintifice in scopul luarii deciziilor privind folosirea terenului.”

Zona in care se afla rezervatia Los Flamencos este importanta atat pentru activitatile miniere, cat si pentru biodiversitate, motiv pentru care autoritatile trebuie sa gaseasca un echilibru intre cele doua prioritati.

Flamingo reprezinta un wichtig indicator al starii ecosistemului. Decizia de a monitoriza aceste pasari prin satelit este esentiala pentru cunoasterea gradului de impact al schimbarilor climatice si al mineritului asupra mediului. Doar prin masuri concrete de conservare se poate evita disparitia completa a acestor specii pretioase. Ramane de vazut daca eforturile oamenilor de stiinta vor da roade si vor contribui la protejarea populatiei de flamingo din Chile.

Sursa imagini: Shutterstock |

Citeste si...
Xiaomi va cuceri lumea auto cu un nou SUV care va face praf Tesla!

Subiecte abordate in articol: flamingo, Chile, conservare, schimbari climatice, monitoring

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole