26.6 C
București
25 iunie 2024

Google va asculta conversatiile telefonice in cautarea escrocheriilor

Google introduce noi instrumente de detectare a escrocheriilor prin Inteligența Artificială (AI). Convorbirile telefonice vor fi întrerupte dacă AI identifică potențiale fraude.

Citeste si ...

Compania tehnologica Google a anuntat introducerea unor noi instrumente pentru detectarea escrocheriilor in timpul convorbirilor telefonice, utilizand inteligenta artificiala (AI). Aceste instrumente vor emite alerte in timp real daca modelele de conversatie analizate prezinta indicii de potentiale activitati frauduloase.

Instrumentele se bazeaza pe algoritmi de invatare automata pentru a identifica pattern-uri asociate cu escrocheriile, cum ar fi solicitarea neobisnuita a codurilor PIN, parolelor sau altor informatii sensibile.

Cum functioneaza noile instrumente anti-frauda

Noile instrumente de detectare a escrocheriilor, prezentate la evenimentul Google I/O 2024, utilizeaza AI pentru a analiza conversatiile telefonice in timp real. Odata ce algoritmii identifica un potential pericol, utilizatorii vor primi o alerta pe telefon, avertizandu-i ca vorbesc cu un posibil escroc.

Google a oferit un exemplu concret: daca un pretins „reprezentant bancar” solicita informatii precum coduri PIN sau parole, ceea ce este neobisnuit pentru institutiile financiare, AI-ul va marca aceasta situatie drept suspecta si va emite o alerta corespunzatoare.

Procesarea locala a datelor pentru protejarea confidentialitatii

Google va asculta conversatiile telefonice in cautarea escrocheriilor
Google va asculta conversatiile telefonice in cautarea escrocheriilor

Pentru a asigura confidentialitatea utilizatorilor, toate aceste procese de analiza a conversatiilor se desfasoara local, pe dispozitivul utilizatorului, fara ca datele sa fie transmise catre servere externe.

Google a integrat deja chatbot-ul propriu, Gemini, direct in sistemul de operare Android 15, eliminand necesitatea unei conexiuni la cloud. Acest aspect esential permite procesarea locala a convorbirilor telefonice si emiterea de alerte in timp real.

Ingrijorari legate de confidentialitate

In ciuda beneficiilor evidente ale acestei tehnologii in combaterea escrocheriilor, implementarea sa ridica si unele semne de intrebare legate de confidentialitatea utilizatorilor.

  1. Monitorizarea conversatiilor private: Este acceptabil ca o companie precum Google sa asculte conversatiile telefonice private ale utilizatorilor, chiar si prin intermediul inteligentei artificiale?
  2. Potentiale erori ale sistemului: Exista riscul ca AI-ul sa emita alerte false pozitive, interpretand gresit anumite conversatii legitime ca fiind fraude?
  3. Utilizarea datelor: Desi Google afirma ca procesarea se face local, unii utilizatori ar putea fi ingrijorati de modul in care datele colectate ar putea fi folosite in viitor.
Citeste si...
Lansarea jocului a esuat: Cum sa remediezi codul de eroare Steam 51

In ciuda acestor ingrijorari, Google sustine ca noile instrumente reprezinta un pas important in lupta impotriva escrocheriilor si a criminalitatii cibernetice, care provoaca anual pierderi de miliarde de dolari la nivel global.

Disponibilitate si planuri viitoare

Desi functia nu va fi disponibila imediat pe Android 15, Google a promis sa ofere mai multe detalii despre implementarea sa in cursul acestui an.

De asemenea, compania intentioneaza sa extinda acoperirea instrumentelor anti-frauda si la alte tipuri de conversatii, cum ar fi cele prin mesagerie instant sau apeluri video, in incercarea de a oferi o protectie cat mai cuprinzatoare impotriva escrocheriilor.

In concluzie, noile instrumente de detectare a escrocheriilor propuse de Google reprezinta o aplicatie inovatoare a inteligentei artificiale in domeniul securitatii digitale. Cu toate acestea, implementarea lor va necesita un echilibru delicat intre beneficiile oferite si respectarea principiilor de confidentialitate.

Impartasiti acest articol pentru a informa si alti cititori despre aceste evolutii tehnologice si lasati un comentariu pentru a ne spune parerea voastra despre aceasta initiativa!

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole