Presedintii Vladimir Putin si Xi Jinping au semnat o Declaratie comuna controversata la Beijing. Descopera care sunt cele mai importante puncte ale documentului ce ingrijoreaza Occidentul.
Presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau chinez Xi Jinping au incheiat recent o vizita de stat la Beijing, semnand o Declaratie comuna cuprinzatoare. Documentul reliefeaza stransele legaturi dintre cele doua puteri si formuleaza solicitari directe catre SUA si aliatii sai, starnind ingrijorare in randul liderilor occidentali.
Agentia rusa de presa TASS a selectat cele mai relevante puncte incluse in Declaratia ruso-chineza:
SUA si activitatile biologice militare
Unul dintre cele mai controversate puncte ale Declaratiei comune solicita Statelor Unite sa inceteze activitatile biologice militare. Moscova si Beijingul au acuzat in repetate randuri Washingtonul de desfasurarea unor programe de arme biologice, desi SUA neaga ferm aceste afirmatii.
Criticile la adresa NATO in Asia-Pacific
China si Rusia critica strategia SUA si NATO in regiunea Asia-Pacific, cerand luarea in considerare a impactului negativ al acesteia asupra situatiei de securitate regionala. Cele doua state se tem de consolidarea prezentei militare americane in apropierea granitelor lor.
Condamnarea confiscarii bunurilor straine
Declaratia condamna initiativele de confiscare a bunurilor si proprietatilor unor state straine, referindu-se probabil la sanctiunile occidentale impuse Rusiei in urma invaziei Ucrainei. Moscova considera aceste masuri ilegale si incearca sa atraga alti actori importanti de partea sa.
Spatiul cosmic si confruntarile armate
Un alt punct contestat solicita respingerea tentativelor unor state de a utiliza spatiul cosmic in scopuri militare. SUA au avertizat recent privind un „partnership spatial” tot mai strans intre Rusia si China in domeniul militar.
Consolidarea cooperarii militare bilaterale
Documentul afirma ca China si Rusia vor continua sa consolideze cooperarea lor in domeniul militar, un semnal ingrijorator pentru tarile vecine celor doua puteri.
Schimbarea raportului de putere in Asia de Nord-Est
Moscova si Beijingul se opun tentativelor SUA de a schimba raportul de putere in Asia de Nord-Est, o regiune sensibila ce include Coreea de Nord, un aliat traditional al Chinei.
Perturbarea echilibrului strategic global
China si Rusia sunt serios ingrijorate de incercarile SUA de a perturba echilibrul strategic global, un avertisment impotriva oricaror initiative americane percepute ca ostile.
Apele contaminate de la Fukushima
Cele doua state sunt ingrijorate de activitatile Japoniei de deversare a apei contaminate de la Centrala Fukushima-1 in ocean. Beijingul considera aceasta decizie o amenintare la adresa mediului si sanatatii publice.
Canale de plati neintrerupte
Pentru a contracara sanctiunile occidentale, China si Rusia vor asigura canale de plati neintrerupte intre entitatile economice ale celor doua tari.
Transportul neingradit al resurselor energetice
In acelasi sens, documentul prevede crearea conditiilor pentru transportul neingradit al resurselor energetice intre cele doua state, o prioritate pentru Rusia in fata sanctiunilor petroliere si gaziere.
Beijing sprijina eforturile Moscovei de a-si proteja suveranitatea si considera alegerile prezidentiale din Rusia transparente, indicand un sprijin major pentru Vladimir Putin.
In concluzie, Declaratia ruso-chineza consolideaza parteneriatul strategic dintre cele doua puteri si reprezinta un avertisment catre SUA si aliatii sai. Ramane de vazut daca solicitarile formulate vor avea un impact concret asupra politicii americane.
Impartasiti-ne parerea in sectiunea de comentarii! Cum vedeti evolutia relatiilor dintre principalii actori globali?