16 C
București
22 mai 2024

Inmatricularile de masini electrice si hibride in Romania au crescut semnificativ in aprilie 2024

Segmentul auto "electrificat" raportează un salt de 46,8% și o cotă de piață de 23,5%

Citeste si ...

Piata auto din Romania a inregistrat o crestere semnificativa a inmatricularilor de masini ecologice in luna aprilie a acestui an. Datele recente publicate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) arata ca segmentul „electrificat” a raportat un salt de 46,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la o cota de piata de 23,5% din totalul inmatricularilor.

Acest lucru sugereaza o tranzitie accelerata catre vehiculele electrice si hibride in Romania, pe fondul constientizarii crescute a impactului emisiilor de carbon si a masurilor guvernamentale de stimulare a mobilitatii sustenabile.

„Cresterea semnificativa a inmatricularilor de masini ecologice reflecta angajamentul consumatorilor romani pentru un viitor mai verde si mai durabil”, a declarat un purtator de cuvant al APIA.

Potrivit statisticilor APIA, pe primele trei locuri in topul celor mai vandute masini electrice se situeaza:

  1. Dacia Spring – 265 de unitati (-13,4% fata de aprilie 2023)
  2. Tesla Model 3 – 150 de unitati (+50%)
  3. Renault Megane – 52 de unitati (-30,7%)

In ceea ce priveste segmentul plug-in hybrid, top 3 este urmatorul:

  1. Toyota RAV4 – 46 de unitati (+228%)
  2. Ford Kuga – 42 de unitati (-44,7%)
  3. Mercedes-Benz GLC si GLE – cate 37 de unitati

Crestere generala de 33,2% a inmatricularilor auto

Inmatricularile de masini electrice si hibride in Romania au crescut semnificativ in aprilie 2024
Inmatricularile de masini electrice si hibride in Romania au crescut semnificativ in aprilie 2024 4

Datele APIA evidentiaza o tendinta ascendenta si in ceea ce priveste inmatricularile generale de autoturisme noi in Romania. In aprilie 2024, acestea au crescut cu 33,2% comparativ cu aceeasi luna a anului precedent.

Analizand dupa tipul de combustibil, motorizarile pe benzina plus mild hybrid au inregistrat un avans de 29,9% si o pondere de 64,3% in total. Motoarele diesel plus mild hybrid au urcat cu 27,4%, ajungand la o cota de 12,2%.

Structura inmatricularilor pe clase arata urmatoarele:

  • SUV-urile detin prima pozitie, cu o cota de 45,8% (+41%)
  • Clasa C are o pondere de 31,2% (+32%)
  • Clasa B reprezinta 15,1% din total (+26,1%)

Perspective si provocari pentru piata auto

Conform expertilor din domeniu, cresterea inmatricularilor de masini electrice si hibride este un semn imbucurator pentru adoptarea vehiculelor nepoluante in Romania. Totusi, raman provocari legate de infrastructura de incarcare, costurile initiale ridicate si autonomia limitata a unor modele.

Citeste si...
Microsoft revolutioneaza calculatoarele cu noua tehnologie Copilot+ AI

„Adoptarea vehiculelor electrice necesita eforturi sustinute din partea tuturor actorilor implicati – producatori, guvern si consumatori. Investitiile in infrastructura de incarcare si stimulentele fiscale pot accelera tranzitia catre mobilitatea sustenabila”, a explicat un analist auto.

Astfel, desi tendinta actuala este pozitiva, atingerea tintelor ambitioase de reducere a emisiilor va necesita o abordare integrata si o colaborare stransa intre sectoarele public si privat.

Impartasiti aceasta stire cu prietenii si familia voastra interesati de vehiculele ecologice si lasati un comentariu cu opiniile voastre despre viitorul mobilitatii sustenabile in Romania!

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole