5 C
București
4 decembrie 2024

Europa nu poate ramane in urma la tehnologia 5G: Scholz pledeaza pentru extinderea retelei, evidentiind avantajele Ericsson si Nokia

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut urgent extinderea rețelelor 5G în Europa, avertizând că continentul nu poate rămâne în urmă în adoptarea acestei tehnologii progresiste. El a evidențiat avantajele Ericsson și Nokia în implementarea 5G.

Citeste si ...

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut luni extinderea urgenta a retelei 5G in Europa, avertizand ca continentul nu poate ramane in urma fata de alte regiuni in adoptarea acestei „tehnologii progresiste”. Declaratiile lui Scholz au venit in cadrul summitului nordic de la Stockholm privind securitatea si competitivitatea, unde a evidentiat avantajele companiilor europene de telecomunicatii precum Ericsson si Nokia in implementarea 5G.

„Trebuie sa facem ca aceasta tehnologie de varf sa devina foarte curand obisnuita in Europa si sa nu ramanem in urma altor continente,” a afirmat Scholz. Cuvintele sale atrag atentia asupra importantei strategice a retelelor 5G pentru viitorul digital si economic al Europei.

Beneficiile tehnicilor Ericsson si Nokia

In discursul sau, Scholz a subliniat ca Europa ar trebui sa profite de prezenta „celor mai avansate companii de tehnologie in domeniul telecomunicatiilor” – facand trimitere directa la gigantii suedezi Ericsson si rivalul finlandez Nokia. Aceste doua companii au o experienta vasta in furnizarea de echipamente si solutii 5G sigure atat pe piata europeana, cat si la nivel global.

„Ele ofera tehnologii extrem de sigure, analizand cu atentie aspectele legate de securitate,” a explicat Cancelarul.

Scholz a vizitat recent sediul Ericsson la Stockholm, impreuna cu lideri din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia si Suedia. De asemenea, el a mentionat ca a purtat discutii si cu Nokia la Berlin, intarind sprijinul sau pentru acesti furnizori de top in implementarea 5G.

Ericsson: Un pionier in revolutia 5G

Europa nu poate ramane in urma la tehnologia 5G: Scholz pledeaza pentru extinderea retelei, evidentiind avantajele Ericsson si Nokia

Ericsson, cu sediul in Suedia, este vazut ca un pionier global in retelele 5G. Compania a dezvoltat numeroase inovatii tehnologice critice pentru 5G, inclusiv:

  1. Tehnologia de banda larga mobila (MBB) care permite viteze de descarcare de pana la 20 Gbps
  2. Accesul radio masiv (mMIMO) pentru acoperire imbunatatita si eficienta sporita a spectrului
  3. Nucleul de retea cloud-nativ pentru mai multa scalabilitate si flexibilitate

Conform rapoartelor industriei, Ericsson detine o cota de piata de aproximativ 27% din piata globala pentru echipamente radio 5G, situandu-se pe locul doi dupa Huawei.

Citeste si...
Anvelopele masinilor electrice se uzeaza rapid: un cost ridicat pentru proprietari
FurnizorCota de piata echipamente radio 5G
Huawei~28%
Ericsson~27%
Nokia~23%
ZTE~13%
Samsung~9%

Evolutia Nokia in era 5G

Pe de alta parte, Nokia – fostul gigant al telefoanelor mobile – si-a reorientat cu succes strategia catre retelele 5G si infrastructura de comunicatii. Compania finlandeza a investit masiv in cercetare si dezvoltare, construind o gama completa de produse si servicii 5G de ultima generatie.

Printre realizarile recente ale Nokia in spatiul 5G se numara:

  • AirScale RAN: O solutie radio accesibila care permite implementarea eficienta a 5G
  • 5G Core: Un nucleu de retea de ultima generatie, proiectat pentru automatizare si agilitate
  • Contracte majore cu operatori de top precum T-Mobile, Softbank si Telia pentru modernizarea retelelor 5G

In martie 2024, Nokia a anuntat de asemenea ca va furniza echipamente cheie pentru constructia primei retele 5G din Romania in parteneriat cu operatorul Orange.

„Suntem incredibil de mandri sa fim alesi de Orange Romania pentru aceasta implementare istorica a 5G. Este o dovada a capabilitatilor noastre de lider in furnizarea de retele 5G de inalta performanta in Europa,” a declarat Pekka Lundmark, CEO al Nokia.

Securitatea cibernetica: O provocare pentru 5G

Un aspect important abordat de Scholz a fost cel al securitatii cibernetice in retelele 5G. Acesta reflecta dezbaterile in curs privind riscurile asociate utilizarii echipamentelor furnizate de companii chineze ca Huawei si ZTE, care au fost acuzate de potentiale vulnerabilitati de securitate.

„Companiile europene precum Ericsson si Nokia asigura tehnologii extrem de sigure, acordand o atentie deosebita aspectelor legate de securitate cibernetica,” a subliniat Cancelarul german.

Totusi, comunitatea de securitate cibernetica avertizeaza ca nicio retea nu este infailibila, indiferent de furnizor. Prin urmare, este esential ca guvernele si operatorii sa implementeze masuri stricte de securitate cibernetica pentru a proteja infrastructura critica 5G.

O cursa 5G fara invinsi

Pentru Europa, extinderea rapida a retelelor 5G reprezinta o prioritate economica si strategica majora. Cancelarul Scholz a subliniat nevoia stringenta de a accelera implementarea pentru a nu ramane in urma fata de SUA, China si alte regiuni in adoptarea acestei tehnologii revolutionare.

Citeste si...
Noile domenii de utilizare AI se accelereaza si evolueaza repede

Prin sprijinirea furnizorilor europeni de top precum Ericsson si Nokia, tarile UE pot asigura securitatea cibernetica a retelelor 5G si pot beneficia de cele mai noi inovatii. Cu experienta vasta a acestor companii in domeniu, Europa are toate sansele de a conduce revolutia 5G.

Partajati acest articol si lasati un comentariu pentru a afla mai multe despre impactul tehnologiei 5G in Romania si cum va va influenta viata si afacerile in anii urmatori. Impreuna, putem construi un viitor digital mai sigur si mai competitiv pentru Europa!

Citeste si...:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole