26.6 C
București
25 iunie 2024

Mark Zuckerberg devine din nou popular in Silicon Valley datorita inteligentei artificiale

Citeste si ...

Desi Mark Zuckerberg a avut o relatie dificila cu dezvoltatorii in decursul a doua decenii, CEO-ul companiei Meta a devenit recent unul dintre cei mai inalti sustinatori ai modelului open-source pentru inteligenta artificiala (AI). Aceasta pozitie a plasat miliardarului de 40 de ani chiar in mijlocul unui dezbatere aprinse privind accesibilitatea acestei tehnologii potential revolutionare.

Zuckerberg promoveaza AI open-source in contrast cu strategiile inchise ale gigantilor tech

In timp ce companii precum Microsoft, OpenAI si Google au adoptat o strategie mai inchisa, restrictionand accesul la sistemele lor de AI din motive de precautie, Zuckerberg a sustinut ca aceasta tehnologie ar trebui sa fie disponibila tuturor. Pozitia sa a provocat un val de popularitate in randul comunitatilor de dezvoltatori din Silicon Valley, care au acordat o „Zuckaisance” (o renumita a lui Zuckerberg) sau chiar un „glow-up” (o imbunatatire a imaginii).

„Aceasta tehnologie este atat de importanta, iar oportunitatile sunt atat de mari, incat ar trebui sa o open source si sa o facem disponibila cat de larg posibil, astfel incat toata lumea sa poata beneficia.” – Mark Zuckerberg

Meta distribuie instrumente AI open-source masive

Incepand din iulie 2022, cand Meta a lansat primul sau model AI open-source, LLaMA 2, softul a fost descarcat peste 180 de milioane de ori. O versiune superioara, LLaMA 3, a ajuns rapid in fruntea topurilor de descarcare de pe Hugging Face, o platforma comunitara pentru coduri AI.

Dezvoltatorii au creat zeci de mii de programe AI personalizate pe baza software-ului Meta, de la asistenta in citirea scanarilor radiologice pana la chatboti digitali. Patrick Collison, CEO-ul Stripe, a declarat ca open source-ul LLaMA este „cel mai popular lucru pe care Facebook l-a facut vreodata in comunitatea tech”.

O abordare diferita fata de modelul inchis dominant

Mark Zuckerberg devine din nou popular in Silicon Valley datorita inteligentei artificiale
Mark zuckerberg devine din nou popular in silicon valley datorita inteligentei artificiale

Strategia Meta contrasteaza cu cea a concurentilor sai, care prefera sisteme AI inchise pentru a-si proteja tehnologia. Aceasta dezbatere open vs. proprietar este veche in Silicon Valley, dar Zuckerberg a ales calea de a face codul disponibil oricui, atragand investitia dezvoltatorilor in ecosistemul sau tehnologic.

Desi a insemnat sa renunte la codul creat cu miliarde de dolari fara un profit imediat, Zuckerberg numeste open source-ul „o afacere buna”. Pe masura ce mai multi dezvoltatori folosesc instrumentele Meta, compania castiga influenta in domeniu.

Viitorul dezbaterii privind accesibilitatea AI

Chiar daca pozitia sa provoaca controverse legate de securitate si control, abordarea deschisa a lui Zuckerberg ar putea influenta directia generala a industriei AI. Pe masura ce alte companii lanseaza modele open-source, dezbaterea ramane deschisa in ceea ce priveste echilibrul dintre accesibilitate si limitarea potentialelor daune ale inteligentei artificiale.

Citeste si...
Insectele pot mirosi la fel de bine ca oamenii, desi au un "nas" mult mai mic

Ramane de vazut daca industria va urma calea trasata de Zuckerberg sau va opta pentru mai multa precautie in fata unei tehnologii cu consecinte potential dramatice, dar de necontestat majore.

Distribuie acest articol pentru a contribui la dezbaterea privind accesibilitatea si impactul AI! Lasa un comentariu cu opiniile tale.

Sursa imaginii: Facebook

Subiecte abordate in articol: Zuckerberg Meta AI Silicon Valley Open-Source

Articolul se bazeaza pe un raport al New York Times si o intelegere a dezbaterii in curs din industria tech privind accesibilitatea si implicatiile modelelor de AI open-source versus inchise.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole