28.5 C
București
19 iunie 2024

NASA a descoperit un corp ceresc misterios in Centura lui Kuiper. Cum se comporta aceasta ciudatenie?

Citeste si ...

O descoperire uluitoare in adancurile sistemului nostru solar a fost facuta de sonda NASA New Horizons. In centura indepartata de resturi cosmice cunoscuta sub numele de Centura lui Kuiper, se afla un obiect straniu care emite lumina intermitenta la intervale periodice neobisnuite.

Pana acum au fost descoperite mii de corpuri ceresti in aceasta regiune indepartata, dar niciuna nu are un comportament atat de bizar ca 15810 Arawn, denumit astfel dupa zeul celtic al mortii. Aceasta descoperire surprinzatoare pune la indoiala intelegerea noastra actuala despre compozitia Centurii lui Kuiper si provoaca ipoteze interesante.

Ce este atat de unic la obiectul 15810 Arawn?

Arawn a fost detectat pentru prima data in 1994 de catre astronomi de la Observatorul La Palma din Insulele Canare. Ceea ce i-a socat a fost emisiunea periodica intensa de lumina la fiecare 5,5 ore. Acest lucru sugereaza ca obiectul nu doar reflecta lumina de la Soare, ci genereaza in mod activ propria sa lumina, un fenomen extrem de rar in spatiul indepartat.

Ce este si mai uimitor, schimbarile de stralucire sunt bruste si precise, ca si cand ar fi controlate de un mecanism bine reglat. Oamenii de stiinta au observat ca Arawn este „programat sa atinga o stralucire maxima la fiecare secunda”, inainte de a se intuneca complet din nou.

Nasa a descoperit un corp ceresc misterios in centura lui kuiper. cum se comporta aceasta ciudatenie?
Nasa a descoperit un corp ceresc misterios in centura lui kuiper. Cum se comporta aceasta ciudatenie?

O prezenta artificiala in centura lui Kuiper?

Aceste caracteristici neobisnuite au nascut teorii conspirationale privind natura potential artificiala a obiectului. Unii sustin ca Arawn ar putea fi o nava spatiala extraterestra sau un fel de far cosmic lasat de o civilizatie avansata.

Cu toate acestea, observatiile detaliate efectuate de NASA in 2016 au analizat cu atentie comportamentul acestui obiect enigmatic. S-a descoperit ca Arawn este de fapt un „plutino” – un corp ceresc a carui orbita este in rezonanta orbitala cu planeta Neptun.

Dinamica ciudata a unui plutino

Desi natura sa exacta ramane inca un mister, Arawn face parte dintr-o clasa unica de obiecte din Centura lui Kuiper cunoscute sub numele de plutini. Aceste obiecte isi sincronizeaza orbitele cu cea a planetei pitice Pluto, efectuand doua rotatii in timp ce Pluto face trei.

Citeste si...
NVIDIA dezvaluie arhitectura GPU de noua generatie "Vera Rubin": Rubin Ultra va avea 12 stive HBM4

Potrivit cercetarilor, Arawn alterneaza periodic intre rolul de cvasi-satelit al lui Pluto si cel de corp ceresc independent. Aceasta dinamica ciudata, numita „bucla kvasi-satelitara”, ar putea explica schimbarile periodice de stralucire observate.

Descoperirile despre Arawn ne amintesc ca sistemul nostru solar inca ascunde multe surprize neasteptate. In timp ce teoria conspirativa a prezentei artificiale poate fi tentanta, dovezile sugereaza un fenomen natural, chiar daca este neobisnuit.

Explorarea continua a spatiului indepartat promite sa dezvaluie si mai multe mistere fascinante in viitor. Impartaseste aceasta stire cu prietenii pasionati de astronomie si lasa un comentariu cu parerile tale despre aceasta descoperire uluitoare!

Sursa imaginii: NASA

Subiecte abordate in articol: astronomie, centura kuiper, corpuri ceresti, NASA, new horizons

Bazat pe datele observationale de la sonda New Horizons a NASA si cercetarile publicate in diverse reviste stiintifice de specialitate.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Nasa a descoperit un corp ceresc misterios in centura lui kuiper. cum se comporta aceasta ciudatenie?