22.8 C
București
19 iunie 2024

Primarii Capitalei, salarii uriase: Peste 20.000 lei pentru Nicusor Dan

Citeste si ...

Salariile edilor din Bucuresti s-au aflat din nou in centrul atentiei, deoarece cifrele sunt cu adevarat surprinzatoare. Ce sume primesc, de fapt, primarii Capitalei si ai sectoarelor? Conform documentelor oficiale, salariul net al primarului general al Capitalei depaseste 20.000 de lei, iar cel al primarilor de sector trece de 16.000 de lei. Cifrele pot parea mari, insa exista si voci care sustin ca astfel de salarii sunt necesare pentru a atrage profesionisti competenti in administratia publica.

Salariul primarului general al Capitalei

Conform unui document oficial privind veniturile salariale pentru functiile din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), la data de 31 martie 2024, Nicusor Dan, actualul primar general al Capitalei, are un salariu de baza de 24.150 de lei. Intr-un interviu recent acordat la Antena 3, edilul a dezvaluit castigurile sale lunare nete, dupa patru ani de mandat.

„Salariul meu acum este de 20.000 de lei net. Am avut 16.000 de lei, acum a crescut. Chiria e de 590 de euro, rata este 580 de euro si raman cu 14.000 de lei. Sunt multumit. Puteam sa am si mai putin, ca ma descurcam”, a declarat Nicusor Dan.

Salariile primarilor de sector din Bucuresti

Desi situatia veniturilor salariale din luna martie 2024 pentru aparatele de specialitate ale primariilor de sector nu include in mod explicit salariile primarilor, conform Legii salarizarii, acestea se ridica la aproximativ 29.700 de lei brut si 16.000 de lei net.

Un exemplu concret este cel al primarului Sectorului 1, Clotilde Armand. Anul trecut, in luna decembrie, salariul sau a fost de putin peste 12.000 de lei, potrivit fisei individuale postate pe Facebook.

Salariile tuturor bugetarilor au crescut in ianuarie 2024 cu 5%.

Opinii pro si contra privind nivelul salariilor

In timp ce pentru unii, aceste sume pot parea exagerate, exista si voci care sustin ca salarii motivante sunt necesare pentru a atrage oameni performanti in administratia publica locala. Deputatul PSD Alfred Simonis, candidat la presedintia Consiliului Judetean Timis, este de parere ca salariile primarilor ar trebui majorate.

Citeste si...
Sistemul informatic al Casei Nationale de Pensii Publice se modernizeaza pentru a oferi servicii digitale accesibile
Primarii capitalei, salarii uriase: peste 20.000 lei pentru nicusor dan
Primarii capitalei, salarii uriase: peste 20. 000 lei pentru nicusor dan

„Nu o sa facem reforma asta, daca nu crestem putin salariile, e adevarat si pe baza de criterii de performanta. Eu as fi de acord ca primarii care au absorbtie de fonduri europene de peste 1.000.000 de euro, de exemplu, sa aiba dublu salariul, cei care n-au absorbtie deloc sa aiba jumatate. Și o sa vedeti ca vin oameni care vor sa atraga bani europeni”, a spus Alfred Simonis, invitat la podcastul „La Mijloc”.

Candidati pentru functiile de primari in alegerile 2024

La alegerile locale din Capitala de anul acesta, s-au inscris in total 56 de candidati, dintre care 9 pentru fotoliul de primar general, putin peste jumatate din numarul celor inscrisi la alegerile din 2020.

Pentru functia de primar general al Capitalei, candidatii sunt:

  • Gabriela Firea (PSD)
  • Sebastian Burduja (PNL)
  • Nicusor Dan (independent sustinut de ADU)
  • Cristian Popescu Piedone (PUSL)
  • Diana Șosoaca (S.O.S. Romania)
  • Dorin Iacob (Partidul Alternativa Dreapta)
  • Mihai Enache (AUR)
  • Alexandru Panisoara (Partidul Ecologist Roman)
  • Filip Constantin Titian (independent)

Potrivit sondajelor, cele mai multe sanse le au actualul edil Nicusor Dan, senatoarea PSD Gabriela Firea, primarul Sectorului 5 Cristian Popescu Piedone si ministrul Energiei Sebastian Burduja.

In ceea ce priveste primariile de sector, lupta s-ar putea da majoritar intre actualii edili candidati si cateva nume mai mult sau mai putin cunoscute.

Dupa aproape 30 de ani de la trecerea la democratie si administratie locala aleasa de cetateni, salariile primarilor inca raman un subiect controversat. Dezbaterea privind nivelul adecvat al remuneratiilor in administratia publica locala continua. In timp ce unii considera ca salariile actuale sunt excesive, altii subliniaza importanta de a oferi compensatii atractive pentru a aduce profesionisti competenti in fruntea comunitatilor.

Alegatorii din Bucuresti isi vor exprima optiunea in sectiile de votare, iar mandatul urmator va arata daca investitia in salarii mai mari se traduce in performante imbunatatite. Ramane de vazut ce viitor ne asteapta in privinta administratiei publice locale din Capitala.

Invitam cititorii sa distribuie acest articol si sa ne lase opiniile lor in sectiune de comentarii pentru a continua dezbaterea asupra acestei probleme importante.

Citeste si...
Benny Gantz ameninta cu demisia daca nu se adopta un nou plan pentru Gaza

Subiecte abordate in articol: salarii primari Bucuresti niveluri salariale administratie publica

Articolul se bazeaza pe informatiile furnizate de sursa citata, adevarul.ro si opiniile expertilor citati.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Primarii capitalei, salarii uriase: peste 20.000 lei pentru nicusor dan