26.6 C
București
25 iunie 2024

Neuralink cauta un al doilea voluntar pentru implantul neuronal dupa esecul inregistrat la primul pacient

După eșecul primului implant cu interfață neuron-computer, Neuralink caută un nou voluntar. Află despre avantajele și riscurile acestei tehnologii revoluționare în articolul nostru.

Citeste si ...

Neuralink, compania fondata de Elon Musk, a anuntat recrutarea unui al doilea voluntar pentru un nou implant experimental cu interfata neuron-computer, dupa ce electrozii introdusi in creierul primului pacient s-au rupt, deteriorand calitatea semnalului.

Medicii avertizasera asupra riscurilor la care se expun pacientii de testare Neuralink, din cauza lipsei de transparenta a activitatilor companiei. S-a descoperit ca atat Neuralink, cat si autoritatile de reglementare federale cunosteau pericolul specific al ruperii electrozilor inainte de prima operatie.

Cu toate acestea, compania a continuat activitatea, iar acum co-fondatorul Neuralink, Elon Musk, cauta un al doilea voluntar pentru urmatorul implant experimental.

Ce este o interfata neuron-computer?

O interfata neuron-computer (BCI) este o tehnologie care permite creierului sa interactioneze direct cu un computer sau alte dispozitive electronice: sa controleze o proteza sau chiar sa joace un joc video, doar gandindu-se la asta, fara tastatura, mouse sau joystick. Senzorii citesc semnalele creierului, le transforma in comenzi pentru masina si, astfel, puteti efectua actiuni fara contact fizic cu dispozitivul. Aceste dispozitive pot ajuta la refacerea functiilor cognitive sau senzorio-motorii.

Neuralink, fondata de Elon Musk, este una dintre companiile de frunte in acest domeniu. Au facut progrese semnificative in crearea de interfete implantabile, dar se confrunta cu critici din cauza lipsei de transparenta si a problemelor etice.

Chiar daca se confrunta cu dificultati tehnice si etice, interfetele neuron-computer au potentialul de a imbunatati semnificativ calitatea vietii persoanelor cu paralizie si alte afectiuni neurodegenerative.

Neuralink cauta un al doilea voluntar pentru implantul neuronal dupa esecul inregistrat la primul pacient
Neuralink cauta un al doilea voluntar pentru implantul neuronal dupa esecul inregistrat la primul pacient

Dezvoltarea cu succes a acestor tehnologii ar putea duce la crearea unui nou nivel de interactiune om-masina, cu implicatii profunde pentru viitorul medicinei si tehnologiei.

Desi rezultatele preliminare ale primului implant Neuralink au fost dezamagitoare, compania ramane hotarata sa continue cercetarile si sa gaseasca un al doilea voluntar pentru testarea unei noi interfete ameliorate. Avand in vedere potentialul urias al acestei tehnologii de a imbunatati viata persoanelor cu dizabilitati, este crucial ca Neuralink sa faca pasi inainte cu mai multa transparenta si etica. Dezvoltarea unor interfete neuron-computer sigure si eficiente ar putea reprezenta una dintre cele mai importante realizari medicale ale viitorului apropiat.

Sursa imaginilor: Unsplash

Citeste si...
Blue Origin revine in spatiul cosmic: misiunea cu echipaj uman NS-25 a fost un succes

Subiecte abordate in articol: neurologie, tehnologie, cercetare medicala, etica

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole