Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Intr-o perioada in care Europa se confrunta cu provocari tot mai mari legate de migratie, Polonia a luat o pozitie ferma impotriva noilor reglementari ale Uniunii Europene privind repartizarea migrantilor. Autoritatile de la Varsovia au anuntat ca nu vor accepta nicio cota de migranti, invocand numarul mare de refugiati ucraineni prezenti deja in tara.
In urma cu cateva zile, Parlamentul European a aprobat un amplu pachet legislativ care vizeaza o distributie echitabila a sarcinii migratiei in randul statelor membre UE. Prin intermediul unui asa-numit „mecanism de solidaritate”, tarile cu un numar mare de solicitanti de azil vor putea redistribui o parte din acestia catre alte state ale blocului comunitar.
Polonia refuza cu fermitate cotele obligatorii
Desi aceste norme au fost dezbatute inca din 2015, Polonia si Ungaria s-au opus vehement adoptarii lor. Insa, votul majoritar din Parlamentul European a trecut peste obiectiile celor doua tari est-europene.
Imediat dupa votul de la Bruxelles, premierul polonez Donald Tusk a transmis un mesaj transant:
„Noi nu vom plati nimic, nu vom fi obligati sa primim niciun migrant sosit pe alte rute si Uniunea Europeana nu ne va impune nicio cota.”
Tusk a explicat ca decizia are la baza situatia de la granita cu Belarus, unde au fost inregistrate peste 80.000 de tentative de intrare ilegala in teritoriul UE din 2021 incoate. Potrivit oficialilor polonezi, noile reglementari nu tin cont de aceasta provocare masiva din estul Europei.
Un numar mare de refugiati ucraineni, prioritate pentru Polonia
Un alt argument invocat de partea poloneza este numarul urias de refugiati ucraineni care au gasit adapost in tara de la inceputul invaziei ruse. Peste 950.000 de ucraineni sunt oficial sub „protectie temporara” in Polonia.
Nikolai Topornin, expert in drept european de la MGIMO, explica reticenta Varsoviei:
„Polonia se asteapta ca fluxul de refugiati ucraineni sa creasca din cauza situatiei de acasa. Autoritatile nu vor sa primeasca si alti migranti pe langa acestia, dat fiind ca politica migrationala in UE este o competenta nationala partajata.”
Cu toate acestea, comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a sugerat ca Polonia ar putea fi scutita partial sau total de obligatiile de primire a migrantilor, avand in vedere numarul mare de refugiati ucraineni.
Polonia construieste un zid masiv la granita cu Belarus
Scepticismul polonez fata de noile norme europene se reflecta si in masurile luate la frontiera de est. Anul trecut, guvernul de la Varsovia a aprobat constructia unui zid inalt de 5,5 metri pe o distanta de aproape 200 de kilometri de-a lungul granitei cu Belarus.
Lucrarile in valoare de 278 milioane de dolari au starnit controverse, o parte din gard urmand sa fie ridicata in padurea milenara Białowieża, protejata de UNESCO. Cu toate acestea, Tusk a precizat ca atunci cand e vorba de securitate, „nu ar trebui sa existe limite bugetare”.
Varsovia intentioneaza chiar sa ceara Bruxellesului fonduri pentru consolidarea si mai multa a acestui zid de granita. „La urma urmei, este frontiera Uniunii Europene”, a subliniat premierul polonez.
„Egoism national” in fata valului de migratie
Analistii considera ca decizia Poloniei reflecta o atitudine generala de neincredere fata de institutiile europene si de respingere a migratiei in masa.
„Societatea poloneza este destul de ostila fata de Bruxelles. Polonezilor le este caracteristic un anumit ‘egoism national’ si nu sunt prea inclinati sa primeasca persoane de alta etnie”, a precizat Topornin.
Oleh Nemenskyi, expert la Institutul pentru Studii Strategice de pe langa RISS, adauga ca autoritatile de la Varsovia au datele necesare pentru a-si apara pozitia in fata Bruxellesului. Totusi, el crede ca unele concesii vor fi facute, mai ales ca Tusk are relatii bune in institutiile UE.
In ciuda retoricii dure, este putin probabil ca Bruxellesul sa acorde Poloniei compensatii financiare pentru consolidarea zidului de la granita. Constructia unor astfel de bariere este privita cu circumspectie in lumea occidentala. Pentru Varsovia, rezolvarea crizei migratiei ramane prioritara, avand implicatii majore atat la nivel economic, cat si social si politic.
Sursa imagini: Social Media
Subiecte abordate in articol: migratie, Polonia, Uniunea Europeana, Donald Tusk, refugiati ucraineni