26.6 C
București
25 iunie 2024

Noile domenii de utilizare AI se accelereaza si evolueaza repede

Cele mai recente evoluții AI: îmbunătățiri ChatGPT, modele compacte dar puternice, aplicații inedite precum podcast-uri interactive și voci naturale pentru citirea website-urilor.

Citeste si ...

Universul inteligentei artificiale generative cunoaste in prezent o dezvoltare rapida si captivanta. Desi multe dintre anunturile recente sunt doar previziuni, putem profita deja de cateva cazuri de utilizare fascinante ale IA. Acest domeniu evolueaza cu viteza, asa ca trebuie sa fim pregatiti pentru schimbari si mai multe aplicatii revolutionare in viitor.

Imbunatatiri pentru ChatGPT si aplicatii bazate pe IA

Dupa cum probabil stiti deja, in ultima perioada au aparut cateva imbunatatiri interesante pentru ChatGPT. De exemplu, au fost lansate tabele interactive accesibile prin intermediul instrumentului de analiza a datelor. Conceptul permite crearea si editarea de tabele intr-un mod intuitiv si interactiv.

O alta implementare care a atras atentia este aplicatia open-source Hugging Face, care ofera accesul gratuit la GPT-4. Desi are unele probleme de performanta din cauza traficului ridicat, aceasta aplicatie inovatoare include modalitati unice precum un chat live unde puteti incarca imagini direct de pe camera video.

In plus, Microsoft a lansat o suita de instrumente AI numite Co-pilot, inclusiv un studio dedicat pentru construirea acestor co-piloti personalizati. Desi accesul este contra cost, aceste instrumente permit crearea de fluxuri de lucru si automatizari no-code bazate pe IA intr-un mod accesibil.

Modele AI mici dar puternice

In spatele acestor implementari stau noi modele AI de dimensiuni reduse lansate recent de compania Antropic. Familia de modele „five free” include unele versiuni de doar cateva miliarde de parametri, dar cu performante impresionante pentru dimensiunea lor.

Cel mai interesant este un model vizual multimodal cu 4,2 miliarde de parametri, care poate procesa atat text, cat si imagini intr-o maniera nativa. Desi este mult mai mic decat modelele gigantice de sute de miliarde de parametri, aceasta versiune compacta are capabilitati remarcabile, inclusiv o fereastra de context extinsa.

Aceste modele mici dar puternice sunt importante deoarece pot fi integrate mai usor in dispozitive precum smartphone-uri sau tablete, aducand IA generativa la indemana oricui.

Citeste si...
HONOR Dezvaluie MagicOS 8.0 - Urmatorul Nivel de Experienta AI pentru Utilizatori

Experiente AI distractive si interactive

Pe langa aceste evolutii tehnice, au aparut si cateva aplicatii AI inedite si distractive. De exemplu, aplicatia Chatter ofera o experienta de podcast interactiv in care puteti conversa cu un AI in timp real.

Desi poate parea ciudat la inceput, aceasta aplicatie reuseste sa surprinda prin modul in care IA reactioneaza la inflexiunile vocale si stilul conversational al utilizatorului.

O alta noutate interesanta este implementarea instrumentelor generative in Adobe Lightroom, renumitul software de editare foto. Acum, fotografii pot inlatura obiecte sau subiecti nedoriti dintr-o imagine printr-o simpla selectare, economisind timp si efort.

Noile domenii de utilizare ai se accelereaza si evolueaza repede
Noile domenii de utilizare ai se accelereaza si evolueaza repede

Voci AI mai naturale pentru citirea website-urilor

Intr-o nota mai practica, compania ElevenLabs a lansat un player textToSpeech care poate citi intregul continut al unui website cu voci AI naturale. Desi conceptul nu este nou, calitatea vocilor de la ElevenLabs este net superioara altor solutii similare.

Integrarea acestui player pe un website este un proces simplu, necesitand doar adaugarea unui cod de incorporare. Datorita sunetului natural al vocilor AI, aceasta functie ar putea fi benefica pentru persoanele cu dizabilitati vizuale sau pentru cei care prefera ascultarea continutului in loc de citire.

Toate aceste evolutii demonstreaza cat de rapid se misca lumea inteligentei artificiale generative. Desi multe dintre aceste cazuri de utilizare par inca experimentale, ele prevestesc un viitor plin de oportunitati si inovatii surprinzatoare in acest domeniu.

Sursa imagini: Youtube

Subiecte abordate in articol: inteligenta artificiala, chatGPT, modele AI, aplicatii AI, voci AI

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole