Rusia si Uzbekistanul vor da startul unui proiect nuclear istoric in Asia Centrala. Liderii celor doua tari au anuntat planurile de construire a unei centrale nucleare de mici dimensiuni in Uzbekistan, acesta urmand sa fie primul astfel de proiect nuclear din regiune dupa destramarea Uniunii Sovietice.
Anuntul a fost facut de presedintele uzbek Șavkat Mirziyoyev in timpul unei intalniri la Taskent cu omologul sau rus Vladimir Putin, care a efectuat o vizita oficiala in tara din Asia Centrala. Mirziyoyev a descris vizita lui Putin drept una „istorica”, ce „marcheaza inceputul unei noi ere” in relatiile dintre cele doua state.
Planuri revizuite dupa o intelegere esuata in 2017
In urma cu sapte ani, in 2017, Rusia si Uzbekistanul convenisera ca gigantul nuclear de stat Rosatom sa construiasca o centrala nucleara de anvergura in tara asiatica. Insa proiectul respectiv nu s-a concretizat niciodata, iar noile declaratii ale celor doi lideri arata ca ambitiile au fost redimensionate pentru un proiect de dimensiuni mai mici.
Desi detaliile concrete despre viitoarea centrala nucleara nu au fost dezvaluite, acest anunt atrage atentia asupra importantei crescande a energiei nucleare in Asia Centrala. Niciuna dintre cele cinci foste republici sovietice din regiune nu opereaza in prezent vreo centrala nucleara, cu toate ca atat Uzbekistanul, cat si Kazahstanul vecin au sustinut de mult timp necesitatea diversificarii surselor de energie.
Uzbekistanul se indreapta spre Rusia pentru aprovizionarea cu gaze
Anuntul privind constructia centralei nucleare survine in contextul in care Uzbekistanul se indreapta tot mai mult spre Rusia pentru asigurarea necesarului energetic. In octombrie 2022, tara a inceput sa importe gaze naturale rusesti printr-un gazoduct care anterior era utilizat pentru export.
Desi Uzbekistanul are o productie proprie de 50 de miliarde de metri cubi pe an, aceasta nu este suficienta pentru a acoperi cererea interna. Prin urmare, livrarile de gaze rusesti l-au ajutat pe presedintele Mirziyoyev sa evite o potentiala criza energetica.
Putin a profitat de ocazie pentru a promite cresterea exporturilor de gaze catre Uzbekistan, daca va fi necesar: „Exporturile [de gaze] se desfasoara cu mult inaintea programului si suntem pregatiti sa le crestem volumul.”
Colaborari economice suplimentare intre Moscova si Taskent
Pe langa proiectul nuclear si asistenta energetica, cele doua state vecine au convenit sa extinda colaborarea si in alte domenii economice, cum ar fi mineritul, productia de metale si industria chimica.
Totusi, in ciuda apropierii de Rusia, Mirziyoyev si liderii celorlalte tari din Asia Centrala nu si-au exprimat niciodata sprijinul pentru invazia rusa in Ucraina, declansata in februarie 2022. Mai mult, aceste state coopereaza cu Occidentul in proiecte care contravin intereselor Moscovei, cum ar fi gasirea de rute maritime care sa ocoleasca Rusia.
In pofida legaturilor istorice si economice stranse cu Rusia, tarile din Asia Centrala precum Uzbekistanul par hotarate sa urmeze o politica externa pragmatica si echilibrata intre interesele Moscovei si cele ale puterilor occidentale. Proiectul nuclear comun anuntat recent ilustreaza aceasta abordare, Taskentul fiind dispus sa colaboreze cu Rusia in domenii cheie precum energia nucleara, dar evitand totodata o aliniere politica excesiva la politica externa agresiva a Kremlinului.
Invitam cititorii sa distribuie acest articol si sa impartaseasca opiniile lor in sectiunea de comentarii.
Sursa imaginii: Social Media
Subiecte abordate in articol: energie nucleara, Asia Centrala, Rusia, Uzbekistan, Vladimir Putin
** Acest articol se bazeaza pe informatiile furnizate de agentia de stiri Reuters, precum si pe analiza si perspectivele proprii ale autorului cu privire la subiect.