22.9 C
București
25 iulie 2024

O companie japoneza planuieste sa construiasca un ascensor spatial pana in 2050

Imagineză-ți că poți urca într-un lift care să te ducă direct în spațiu! 🪐 Compania japoneză Obayashi Corporation vrea să transforme acest vis în realitate până în 2050. Află ce provocări trebuie să depășească pentru a construi primul ascensor spațial din lume. 🚀

Citeste si ...

Un concept SF care poate deveni realitate in urmatorii 30 de ani: un ascensor care sa transporte oameni si marfuri din spatiu direct pe Pamant. Compania japoneza Obayashi Corporation sustine ca are cunostintele si experienta necesare pentru a construi in sfarsit un ascensor spatial pana in 2050.

Ce este un ascensor spatial?

Un ascensor spatial este o structura teoretica care ar transporta persoane sau obiecte de pe Pamant in spatiu de-a lungul unui cablu special conceput. Principala provocare o reprezinta cablul care trebuie sa aiba cel putin 36.000 de kilometri lungime si sa fie realizat din materiale care pot rezista atractiei gravitationale a Pamantului.

Principalul avantaj al ascensorului este ca poate fi alimentat cu electricitate generata pe Pamant sau de la centrale solare orbitale. In prezent, rachetele necesita cantitati uriase de combustibil chimic, ceea ce creste costurile si dauneaza climei.

Obayashi Corporation isi propune sa finalizeze proiectul pana in 2050

O companie japoneza planuieste sa construiasca un ascensor spatial pana in 2050
O companie japoneza planuieste sa construiasca un ascensor spatial pana in 2050

Obayashi Corporation, compania responsabila de construirea celui mai inalt turn din lume, Tokyo Skytree, si-a anuntat planurile de a construi un ascensor spatial inca din 2012. Potrivit unui raport din acea perioada, costurile de constructie au fost estimate la 100 de miliarde de dolari, cu demararea lucrarilor programata pentru 2025. Cu un an inainte de startul planificat, inginerii Obayashi Corporation admit ca inceperea lucrarilor anul viitor este putin probabila.

„In prezent ne concentram pe cercetare si dezvoltare, proiectare preliminara, parteneriate si promovare”, a declarat Yoji Ishikawa, autorul raportului din 2012 si membru al Diviziei de Tehnologii Viitoare a Obayashi Corporation, intr-un interviu pentru Business Insider.

Principalele provocari ale proiectului

Ishikawa considera ca proiectul lor de ascensor spatial ar putea contribui la reducerea costului transportului de marfuri in spatiu, care in prezent este de aproximativ 2.720 de dolari pe kilogram pentru rachetele Falcon 9, de cinci ori mai mult decat costurile de operare estimate pentru ascensoarele spatiale.

O companie japoneza planuieste sa construiasca un ascensor spatial pana in 2050
O companie japoneza planuieste sa construiasca un ascensor spatial pana in 2050

Ascensorul spatial ar putea realiza emisii zero, fiind alimentat cu energie solara, printre alte surse. Totusi, ramane intrebarea: din ce material ar trebui realizat cablul? Obayashi Corporation doreste sa utilizeze nanotuburi de carbon, tuburi microscopice realizate din carbon, cu o rezistenta la tractiune remarcabila si proprietati electrice excelente.

Citeste si...
Google lanseaza Chromebook Plus cu caracteristici AI integrate in ChromeOS

Deocamdata, nimeni nu a reusit sa creeze un nanotub atat de lung. Expertii admit ca, desi acest lucru nu a fost inca realizat, nu inseamna ca este imposibil. Ishikawa a remarcat, de asemenea, ca oamenii de stiinta ar putea fi nevoiti sa dezvolte un material nou pentru a-si atinge obiectivul de a construi un ascensor spatial.

Desi ideea unui ascensor spatial pare inca SF, compania japoneza Obayashi Corporation are ambitia de a transforma acest concept indraznet in realitate pana in 2050. Ramane de vazut daca vor reusi sa depaseasca provocarile tehnologice majore si sa deschida o noua era in explorarea spatiala. Impartasiti acest articol si spuneti-ne ce credeti in comentarii!

Sursa imaginii: Captura de ecran

Subiecte abordate in articol: ascensor spatial Obayashi Corporation nanotuburi de carbon explorare spatiala

Surse: interviu Business Insider cu Yoji Ishikawa, membru al Diviziei de Tehnologii Viitoare a Obayashi Corporation; date despre costurile rachetelor Falcon 9 si ale ascensoarelor spatiale estimate.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole