23.8 C
București
17 iunie 2024

Oamenii de stiinta au reinventat ciocolata – la fel de delicioasa, dar fara zahar!

Cercetătorii elvețieni au creat o variantă revoluționară de ciocolată, la fel de dulce ca originalul, dar fără zahăr adăugat. Aflați secretul acestei reinventări și beneficiile pentru sănătate.

Citeste si ...

Ciocolata a fost dintotdeauna considerata un produs delicios, dar nesanatos din cauza continutului ridicat de zahar. Insa, o descoperire recenta a unor cercetatori elvetieni a schimbat totul. Ei au gasit o modalitate inedita de a obtine gustul dulce atat de imbiator al ciocolatei, fara a folosi zahar adaugat, transformand astfel aceasta delicatesa intr-un produs benefic pentru sanatate.

Secretul ciocolatei fara zahar

Procesul traditional de fabricare a ciocolatei implica procesarea boabelor de cacao si amestecarea masei rezultate cu zahar si alti aditivi precum lapte. Noua metoda propusa de oamenii de stiinta elvetieni se bazeaza pe valorificarea deseurilor din timpul procesarii boabelor de cacao.

Oamenii de stiinta au reinventat ciocolata – la fel de delicioasa, dar fara zahar!
Oamenii de stiinta au reinventat ciocolata – la fel de delicioasa, dar fara zahar!

Dupa extragerea miezdunei comestibile, cojile si pulpa boabelor sunt, de obicei, aruncate. Cercetatorii au observat ca aceste parti nefolosite contin substante capabile sa elibereze un gust dulce intens. Prin combinarea cojilor macinate cu sucul pulpei boabelor, ei au reusit sa creeze un gel dulce care poate inlocui zaharul in reteta ciocolatei.

Beneficii pentru sanatate si mediu

Conform studiilor, noua varianta de ciocolata nu numai ca este la fel de delicioasa ca cea traditionala, ci are si un continut ridicat de fibre, esentiale pentru o digestie sanatoasa si reglarea nivelului de zahar din sange. Astfel, consumul ei ar putea avea beneficii pentru sanatate, spre deosebire de ciocolata normala cu zahar adaugat.

Pe langa acest aspect, noua abordare sugereaza ca productia ciocolatei ar putea deveni aproape complet lipsita de deseuri. Mai mult, fermierii ar putea obtine venituri suplimentare din comercializarea resturilor de la procesarea boabelor de cacao.

Ciocolata cea mai sanatoasa si cea mai daunatoare

Oamenii de stiinta au reinventat ciocolata – la fel de delicioasa, dar fara zahar!
Oamenii de stiinta au reinventat ciocolata – la fel de delicioasa, dar fara zahar!

In prezent, cel mai sanatos tip de ciocolata este cea neagra sau amaruie, cu un continut de cacao de 70% sau mai mult. Cea mai daunatoare este, insa, ciocolata alba, care nu contine deloc pudra de cacao, fiind un amestec de unt de cacao, zahar si lactoza, lipsit de antioxidanti sau alte substante benefice.

Citeste si...
Cum sa identifici melodiile pe PC sau Mac

Din pacate, ciocolata sanatoasa, fara zahar, nu va aparea pe rafturi intr-un viitor apropiat. Inainte de punerea sa in productie, mai sunt multe probleme legale si tehnologice de rezolvat. Totusi, perspectiva existentei unei alternative delicioase si cu efecte pozitive asupra sanatatii este extrem de promitatoare.

Distribuie articolul si spune-ne parerea ta! Ce tip de ciocolata preferi: neagra, cu lapte sau alba?

Sursa imaginii: Captura de ecran

Subiecte abordate in articol: ciocolata fara zahar, sanatate, descoperire stiintifica, retete inovatoare

Datele prezentate in acest articol se bazeaza pe cercetarile de ultima ora publicate in Nature Foods, unul dintre cele mai prestigioase jurnale stiintifice din lume.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Oamenii de stiinta au reinventat ciocolata – la fel de delicioasa, dar fara zahar!