24.9 C
București
24 iulie 2024

Oceanele lumii se confrunta cu o tripla amenintare: ce este?

Citeste si ...

Ai auzit de incalzirea globala? Este una dintre cele mai mari amenintari la adresa planetei noastre in ziua de azi. Incalzirea globala se refera la cresterea constanta a temperaturilor medii pe Pamant, cauzata in principal de activitatile umane. Acest fenomen a fost observat inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea si continua sa se agraveze.

Daca nu oprim incalzirea globala, consecintele vor fi devastatoare. Orase de coasta ar putea disparea sub ape, sute de milioane de oameni vor suferi de foamete, iar razboaiele pentru resurse vitale vor deveni inevitabile. De aceea, lupta impotriva schimbarilor climatice este una dintre cele mai presante prioritati ale secolului nostru.

Amenintarea tripla pentru oceane

Oamenii de stiinta elvetieni au descoperit ca oceanele lumii se confrunta cu o „amenintare tripla” extrem de grava:

  1. Incalzire excesiva
  2. Pierderi masive de oxigen
  3. Acidificare accelerata

Aceste trei procese s-au intensificat dramatic in ultimele decenii, punand o presiune enorma pe ecosistemele marine.

  • Aproximativ 20% din suprafata oceanelor este extrem de vulnerabila la impactul cumulat al acestor trei amenintari generate de om.
  • Principalele cauze sunt arderea combustibililor fosili si defrisarile.

Consecinte ireversibile in desfasurare

Cercetatorii trag un puternic semnal de alarma privind incalzirea fara precedent a oceanelor. Andrea Dutton de la Universitatea din Wisconsin-Madison noteaza: „Temperaturile literalmente ies pe teava. Nu reusim sa explicam pe deplin de ce Atlanticul se incalzeste atat de mult incat face sezonul uraganelor extrem de ingrijorator in acest an. Este destul de inspaimantator.”

Joel Wong de la ETH Zurich, autorul principal al studiului, avertizeaza ca oceanele intra deja intr-un nou stadiu mult mai cald. El noteaza: „Consecintele acestui proces sunt deja vizibile si palpabile. Astfel de episoade extreme intense se vor repeta in viitor, perturband ecosistemele marine si decimand pescuitul la nivel mondial.”

Conform studiului, conditiile extreme pot persista pana la 30 de zile neintrerupte. Regiunile tropicale si nordul Oceanului Pacific sunt cele mai afectate.

Citeste si...
Apple Va Permite sa Controlati iPhone-ul si iPad-ul Doar cu Privirea Voastra

Acidificare distructiva

Oceanele platesc un pret urias pentru ca absoarbe cantitati imense de dioxid de carbon din emisiile poluante generate pe uscat. Excesul de CO2 face apele marine si mai acide, reducand nivelul de oxigen si dizolvand cochiliile vietii marine.

Andrea Dutton subliniaza: „Viata marilor este literalmente impinsa dincolo de limitele in care poate supravietui. Studiul arata clar ca acest lucru se intampla deja, iar amenintarile complexe vor duce curand la depasirea unor praguri critice. Oamenii trebuie sa recunoasca faptul ca oceanele ne protejeaza de caldura de pe uscat, dar la un cost urias.”

Oceanele lumii se confrunta cu o tripla amenintare: ce este?
Oceanele lumii se confrunta cu o tripla amenintare: ce este?

Riscul unei extinctii in masa

Combinatia dintre scaderea nivelului de oxigen, acidifierea in crestere si incalzirea brusca a oceanelor a mai fost observata cu aproximativ 252 de milioane de ani in urma, la sfarsitul Permianului. Atunci a avut loc cea mai mare extinctie in masa din istoria Pamantului.

Andrea Dutton spune: „Daca te uiti la fosilele din acea perioada, exista un model similar cu cel de acum – doua treimi din viata marina a disparut atunci. Nu am ajuns inca in acelasi stadiu, dar este ingrijorator ca schimbarile de mediu din prezent seamana cu cele de acum 252 de milioane de ani. Oceanele nu sunt doar un decor frumos pentru selfie-uri. Depindem de ele pentru viata noastra si este esential sa recunoastem acest lucru.”

Ia-o ca pe un semnal de alarma. Distribuie acest articol pentru a creste gradul de constientizare asupra amenintarilor la adresa oceanelor. Fiecare gest conteaza!

Sursa imaginii: Unsplash

Subiecte abordate in articol: incalzire globala, oceane, schimbari climatice, pericole

Bazat pe un studiu realizat de oameni de stiinta elvetieni de la ETH Zurich si Universitatea din Wisconsin-Madison, publicat in reviste stiintifice de prestigiu.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole