22.9 C
București
25 iulie 2024

Plantele inteligente: Dovezi surprinzatoare ca plantele pot comunica si „anticipa viitorul”

Citeste si ...

Știati ca unele plante detin abilitati similare „inteligentei”, chiar daca nu au sistem nervos central? Cercetatorii sustin ca anumite specii pot comunica prin semnale chimice si isi pot adapta comportamentul in functie de circumstante – o descoperire uimitoare care contrazice perceptiile traditionale.

Noile cercetari realizate de oamenii de stiinta de la Universitatea Cornell arata ca plantele pot prezenta comportamente inteligente, in ciuda lipsei unui sistem nervos central. Prin studiul interactiunilor chimice ale plantei Solidago altissima, cunoscute sub numele de vergea de aur, cercetatorii au gasit dovezi surprinzatoare ca aceste fiinte aparent simple pot comunica si chiar sa „anticipeze viitorul”.

Descoperirea uimitoare a plantelor „inteligente”

Plantele inteligente: Dovezi surprinzatoare ca plantele pot comunica si "anticipa viitorul"
Goldenrod transmite semnale vecinilor atunci cand este atacat de insecte. Sursa foto: news. Zerkalo. Io

Potrivit publicatiei Plant Signaling and Behavior, unele tipuri de plante sunt capabile sa actioneze si sa reactioneze la mediul inconjurator, folosind memoria in combinatie cu capacitatea de a lua decizii. Aceasta teorie este sustinuta de descoperirea recenta a laboratorului lui Andre Kessler de la Universitatea Cornell.

Vergea de aur, o planta aparent obisnuita, demonstreaza o inteligenta surprinzatoare. Cand este atacata de larvele gandacului de frunze, aceasta planta elibereaza compusi organici volatili (COV) care induc in eroare insectele, transmiţand un semnal ca este „stricata”. Dar nu este tot – planta modifica si reflectarea luminii rosii din frunze, un semnal vizibil chiar si de la distanta mare.

Cum comunica plantele?

Plantele inteligente: Dovezi surprinzatoare ca plantele pot comunica si "anticipa viitorul"
Goldenrod incepe sa se pregateasca in avans pentru „atacul” larvei gandacului de frunze. Sursa foto: macroclub. Ru

Cele mai uluitoare sunt semnalele pe care le transmite plantele din jur. Atunci cand primesc aceste semnale de pericol de la vecina lor, alte vergeti de aur:

  • Incep sa produca substante chimice de protectie
  • Accelereaza cresterea, pregatindu-se in avans pentru atacul potential al larvelor

Acest comportament sugereaza ca plantele nu doar raspund pasiv la stimuli din mediu, ci sunt capabile sa „anticipeze viitorul” si sa se pregateasca in consecinta – o capacitate care implica un fel de „gandire” sau „decizie”.

Comportamente similare au fost observate si la alte specii precum tutunul, aratand ca aceste plante iau decizii „deliberate” chiar fara un sistem nervos central. In loc de nervi electrici, celulele lor sunt conectate de sisteme ce transmit semnale chimice.

Citeste si...
Apple lanseaza strategia de inteligenta artificiala si parteneriat cu OpenAI

Cum interpretam „inteligenta” plantelor?

Andre Kessler explica faptul ca raspunsul plantelor la COV nu este un simplu reflex, ci implica schimbari comportamentale complexe. De exemplu, vergea de aur nu emite lumina daca nu sunt alte plante in apropiere sa primeasca semnalul – o „decizie” calculata.

„Intrebarea nu este daca aceasta planta prezinta un comportament inteligent, ci cum reuseste sa faca acest lucru fara un sistem nervos central” – Andre Kessler

In timp ce multi oameni de stiinta raman sceptici fata de aceasta idee, dovezile acumulate ar putea forta o reconsiderare a perceptiilor conventionale privind capacitatile cognitive ale regnului vegetal.

Plantele inteligente: Dovezi surprinzatoare ca plantele pot comunica si "anticipa viitorul"
Plantele inteligente: dovezi surprinzatoare ca plantele pot comunica si „anticipa viitorul”

In ciuda aparentelor nevinovate, unele plante pot prezenta abilitati remarcabile de comunicare si adaptare „inteligenta” la circumstante. Aceste descoperiri revolutionare ne forteaza sa reevaluam modul in care intelegem viata vegetala si ar putea deschide noi perspective fascinante asupra modului in care evolutia a dezvoltat forme de „gandire” fara a necesita sisteme nervoase conventionale.

Impartasiti acest articol captivant cu prietenii vostri si lasati-ne comentariile despre ceea ce credeti despre „inteligenta” surprinzatoare a plantelor!

Sursa imaginii: Getty Images

Subiecte abordate in articol: plante inteligente, comunicare plante, semnale chimice, comportament adaptiv, evolutie cognitiva

Bazat pe cercetari realizate de prestigioasa Universitate Cornell si publicate in jurnale stiintifice de top precum Plant Signaling and Behavior si Current Biology.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole