Astronomii indieni au realizat un studiu multi-spectral al unui obiect compact simetric numit DA 362, care emite raze gamma. Articolul despre natura acestei surse neobișnuite de radiații a fost publicat pe serverul de pre-printuri arXiv.
Obiectele compacte simetrice (OCS) sunt nuclee galactice active tinere cu o dimensiune mai mică de 3.300 de ani lumină, care emit două jeturi relativiste orientate în direcții opuse și se caracterizează printr-o emisie radio intensă.
Se cunosc doar patru OCS care emit și în spectrul gamma. DA 362 este cel mai recent dintre ele. Tocmai din acest motiv, a fost inițial clasificat greșit drept candidat pentru un blazar de tip nedeterminat.
La Centrul Interuniversitar de Astronomie și Astrofizică din Pune, India, cercetătorii au analizat datele multi-spectrale colectate pe termen lung de telescopul gamma LAT, instalat pe observatorul spațial „Fermi”. Ei au confirmat că sursa undelor radio și a razelor gamma este una și aceeași (cu o precizie de 95%) – DA 362.
În primii 12 ani de funcționare a LAT, din 2008 până în 2020, obiectul a rămas în principal într-o stare de repaus. Cu toate acestea, observațiile au dezvăluit și activitate eruptivă – de aici se poate presupune că radiația gamma provine cel mai probabil din nucleu sau jet, și nu din lobii radio ai OCS.
Caracteristici Unice și Mistere Nerezolvate
Compararea proprietăților spectrale ale radiației gamma a lui DA 362 cu cele trei OCS cunoscute care emit raze gamma a arătat că acesta este cel mai strălucitor dintre ele și are un spectru mai abrupt. În același timp, în spectrul optic, obiectul strălucește foarte slab – posibil din cauza umbriri provocate de praf.
Deocamdată nu este clar de ce acest OCS emite atât de puternic în spectrul gamma. Este posibil ca acest lucru să fie cauzat de jeturile care țâșnesc din el cu o viteză apropiată de cea a luminii. Sau poate acolo este în plină desfășurare formarea stelară – mergând până la formarea unei găuri negre supermasive, care de obicei se află în centrul unui nucleu galactic activ.
Vă invităm să vă împărtășiți gândurile despre această descoperire fascinantă în secțiunea de comentarii de mai jos. Ce credeți despre misterele care încă înconjoară acest obiect cosmic neobișnuit?
Sursa imaginii: Getty Images
Etichete: astronomie, radiație gamma, nuclee galactice, blazar, DA 362, telescop