Un satelit rusesc s-a dezintegrat in peste 100 de bucati de resturi orbitale in timpul noptii, obligand astronautii de pe Statia Spatiala Internationala (ISS) sa se adaposteasca, au anuntat agentiile spatiale americane. Nu exista detalii imediate despre ceea ce a cauzat dezintegrarea satelitului rus de observare a Pamantului RESURS-P1, care a fost scos din functiune in 2022.
Evenimentul a avut loc pe o orbita apropiata de Statia Spatiala Internationala, determinand astronautii americani de la bord sa se adaposteasca in navele lor spatiale timp de aproximativ o ora, a declarat biroul Statiei Spatiale al NASA. Radarul american a detectat satelitul eliberand un nor de resturi pe orbita joasa a Pamantului miercuri seara si joi dimineata devreme, a declarat firma de urmarire spatiala LeoLabs.
Peste 100 de resturi detectabile create instantaneu
Comandamentul Spatial American a afirmat ca satelitul a creat imediat „peste 100 de bucati de resturi detectabile”. „USSPACECOM nu a observat nicio amenintare imediata si continua sa efectueze evaluari de conjunctie de rutina pentru a sprijini siguranta si sustenabilitatea domeniului spatial”, a adaugat Comandamentul Spatial in declaratia sa de joi.
Daca o lovitura de resturi asupra ISS pare posibila, protocolul standard este de a sigila sectiuni ale statiei, pentru a preveni pagube suplimentare in cazul in care o sectiune este perforata, si de a se adaposti in navele spatiale atasate, pregatite pentru o plecare de urgenta. Resturile potential periculoase sunt monitorizate cu atentie, dar noile explozii pe orbita pot arunca un nor care trebuie mai intai urmarit pentru o perioada de timp inainte ca orbitele sa poata fi prezise.
Incidentul aminteste de testul anti-satelit rusesc

Un astfel de incident a fost atunci cand Rusia a testat o arma anti-satelit impotriva unuia dintre celelalte sateliti militari dezafectati ai sai. Desi cauza dezintegrarii satelitului RESURS-P1 ramane necunoscuta, evenimentul subliniaza riscurile crescande posed by space debris si nevoia de masuri de reducere a acestora.
Astronautii de pe ISS sunt antrenati sa faca fata unor astfel de situatii si s-au adapostit rapid pentru a se asigura ca sunt in siguranta. NASA si alte agentii spatiale vor continua fara indoiala sa monitorizeze indeaproape resturile pentru a evalua orice amenintari potentiale viitoare la adresa ISS sau a altor active orbitale.
Intre timp, comunitatea spatiala internationala trebuie sa colaboreze pentru a dezvolta solutii durabile la problema gunoiului spatial. Fie ca este vorba de o mai buna urmarire si predictie a resturilor, de metodele de eliminare activa sau de reglementari mai stricte privind lansarile si operatiunile satelitilor, sunt necesare actiuni decisive pentru a pastra mediul spatial sigur si sustenabil pentru toti utilizatorii.
Distribuie acest articol pe retelele sociale si spune-ne ce crezi despre dezintegrarea satelitului rusesc in comentarii!
Sursa imaginii: Satellite image © 2024 Maxar Technologies / AFP.
Subiecte abordate in articol: resturi spatiale, dezintegrare satelit, statia spatiala internationala, pericole spatiale
Sursa: Comunicatele oficiale ale agentiilor spatiale NASA si US Space Command