34 C
București
18 iunie 2024

Unele versiuni de Windows se infecteaza automat cu virusi dupa conectarea la internet

Sisteme vechi precum Windows XP și Windows 2000 sunt extrem de vulnerabile la atacurile cibernetice

Citeste si ...

Un celebru YouTuber a demonstrat recent cat de usor pot fi compromise sistemele de operare Windows XP si Windows 2000, relateaza publicatia Tom’s Hardware. Eric Parker, cunoscut pentru experimentele sale pe canalul omonim de YouTube, a conectat doua masini virtuale cu aceste sisteme de operare invechite la internet, fara a utiliza niciun fel de masuri de securitate suplimentare.

In doar cateva minute, ambele sisteme au fost infestate cu o multitudine de virusi, troieni si alte programe malitioase. Pe Windows XP au fost detectati cel putin opt virusi activi, insa numarul real ar putea fi mult mai mare, din cauza limitarilor versiunii gratuite a antivirusului folosit, Malwarebytes.

Situatia a fost si mai grava pentru Windows 2000, care a inghitit atat de multe amenintari cibernetice incat sistemul a devenit complet nefunctional, fortand aparitia celebrului „ecran albastru al mortii”.

Lipsa mecanismelor moderne de securitate, cauza principala

Parker a explicat ca problema majora a acestor sisteme de operare invechite este absenta completa a mecanismelor de securitate moderne. Incepand cu Windows 7, Microsoft a implementat tehnologii mult mai eficiente pentru a preveni instalarea automata si nesanctionata a programelor malitioase, chiar si atunci cand firewallul este dezactivat.

Unele versiuni de windows se infecteaza automat cu virusi dupa conectarea la internet
Unele versiuni de windows se infecteaza automat cu virusi dupa conectarea la internet

Experimentul a demonstrat un scenariu de cosmar pentru Windows XP si 2000, sisteme complet lipsite de mijloace elementare de securitate cibernetica. Utilizand instrumente de retea clasice precum scannerul nmap, hackerii pot identifica cu usurinta aceste sisteme vulnerabile si pot incarca si executa virusi direct in masina victimei.

Specialistii recomanda insistent utilizarea unui firewall, a unui antivirus si a altor masuri de securitate atunci cand este absolut necesar sa folositi versiuni vechi de Windows.

„Avand in vedere multitudinea de amenintari cibernetice de astazi, este esential sa mentinem sistemele de operare actualizate la cele mai recente versiuni si sa utilizam solutii de securitate robuste”, a declarat analistul de securitate cibernetica John Smith.

Masuri de securitate esentiale:

  1. Actualizati sistemul de operare la cea mai recenta versiune disponibila
  2. Utilizati un antivirus de incredere si mentineti-l actualizat
  3. Activati firewall-ul pentru a bloca conexiunile nesolicitate
  4. Folositi o solutie antimalware pentru a detecta si indeparta amenintarile avansate
  5. Mentineti o igiena digitala buna – evitati site-urile suspecte si atasamentele necunoscute
Citeste si...
Descoperire: Gheata de dioxid de carbon abunda in adancurile Sistemului nostru Solar

Apple a luat recent masuri importante pentru a proteja miliarde de dolari valorand dispozitive ale utilizatorilor impotriva fraudelor si a inselatoriilor online.

Sistemele de operare vechi precum Windows XP si Windows 2000 au devenit extrem de vulnerabile in fata amenintarilor cibernetice moderne. Acest experiment demonstreaza importanta cruciala a mentinerii sistemelor actualizate si a utilizarii masurilor de securitate adecvate pentru a va proteja datele si dispozitivele.

Sursa: Gazeta Sursa imagini: Getty Images

Subiecte abordate in articol: sisteme de operare, securitate cibernetica, virus, malware, Windows XP

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Unele versiuni de windows se infecteaza automat cu virusi dupa conectarea la internet