Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Potrivit unui studiu recent finantat de organizatia caritabila Cancer Research UK, programul de vaccinare impotriva HPV pentru adolescenti, combinat cu screeningul regulat, a dus la o scadere dramatica a numarului de cazuri de cancer de col uterin in randul femeilor din Anglia. Cercetatorii de la Universitatea Queen Mary din Londra au constatat ca vaccinul este cel mai eficient atunci cand este administrat elevilor cu varste cuprinse intre 12 si 13 ani.
Date remarcabile privind eficacitatea vaccinului HPV
- Conform statisticilor, vaccinul a prevenit 90% din cazurile de cancer de col uterin in randul femeilor vaccinate in adolescenta.
- Beneficiile au fost deosebit de evidente in randul grupurilor socio-economice defavorizate, care sunt cele mai vulnerabile in fata acestei boli.
- Vaccinul ofera, de asemenea, protectie impotriva verucilor genitale prin prevenirea infectiilor cu HPV.
Gem Sofianos, o femeie din Londra in varsta de 36 de ani, a fost diagnosticata cu cancer de col uterin in 2015, dupa ce a participat la un screening cervical. Ea nu a avut ocazia sa primeasca vaccinul HPV in adolescenta.
„Daca mi s-ar fi oferit vaccinul cand eram mai tanara, nu as fi ezitat sa il accept. Sora mea mai mica a facut vaccinul impotriva HPV in cadrul primei implementari la scoala. Ma linisteste faptul ca ea si alte persoane sunt protejate impotriva HPV si, prin urmare, sunt mai putin susceptibile de a dezvolta cancer de col uterin,” a declarat Gem.
Eradicarea cancerului de col uterin, un obiectiv realista
Conform cercetatorilor, studiul demonstreaza ca eradicarea cancerului de col uterin este un obiectiv realizabil in viitorul apropiat, datorita eficacitatii remarcabile a vaccinului HPV. Oamenii de stiinta sunt increzatori ca acest tip de cancer ar putea fi eliminat aproape complet in urmatorii ani, datorita programelor de vaccinare si screeningului regulat.
HPV este o infectie cu transmitere sexuala si este responsabila pentru aproape toate cazurile de cancer de col uterin – a patra cea mai frecventa cauza de cancer la femei in intreaga lume. Programul de vaccinare impotriva HPV a inceput in Anglia in 2008, initial pentru fete, iar in prezent vaccinul este oferit tuturor adolescentilor. Persoanele care nu au fost vaccinate anterior pot solicita vaccinul HPV pana la varsta de 25 de ani.
Aceste descoperiri sunt o veste excelenta in lupta impotriva cancerului de col uterin si subliniaza importanta cruciala a programelor de vaccinare si screeningului regulat. Speram ca exemplul Angliei va inspira si alte tari sa implementeze masuri similare pentru a proteja sanatatea femeilor si a reduce dramatic incidenta acestui tip de cancer. Incurajam cititorii nostri sa distribuie aceasta informatie pretioasa si sa contribuie la constientizarea beneficiilor vaccinarii impotriva HPV.
Sursa: BBC Sursa imagini: Shutterstock Subiecte abordate in articol: cancer, hpv, vaccinare, sanatate, preventie