Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Spalarea rufelor este o activitate banala, dar necesara in viata de zi cu zi. Cu toate acestea, alegerea tipului corect de detergent poate face aceasta sarcina mult mai usoara si eficienta. Exista trei forme principale de detergent pe piata: capsule, pudra si lichid. Fiecare varianta are propriile beneficii si dezavantaje, iar alegerea potrivita depinde de nevoile si preferintele fiecaruia.
Indiferent de forma aleasa, scopul final este acela de a obtine haine curate, prospete si igienizate. Insa, oare care este cea mai buna optiune? Sa exploram impreuna avantajele si dezavantajele fiecareia, pentru a putea lua cea mai buna decizie.
Istoria capsulelor de detergent
Primele tablete de detergent au aparut pe piata in anii 1960, cand compania Procter & Gamble a lansat produsul Salvo, ca alternativa la detergentul lichid sau pudra. Din pacate, aceste tablete nu se dizolvau bine si au fost retrase de pe rafturi pana in 1970.
Un deceniu mai tarziu, P&G a incercat din nou cu pungi numite Cheer Power, insa nici acestea nu au impresionat consumatorii.
Abia in 2012, capsulele de detergent si-au gasit locul in lumea spalarii rufelor. Atunci, P&G a avut in sfarsit succes cu Tide PODS, iar de atunci multe alte marci au urmat exemplul lor. Acum, piata este inundata de toate felurile de capsule de detergent.
Cum functioneaza capsulele de detergent
Asemenea capsulelor pentru masina de spalat vase, capsulele de detergent pentru rufe contin ingrediente de curatare lichide (si uneori pudra) invelite intr-o pelicula solubila, conceputa pentru a fi aruncata direct in tamburul masinii de spalat. Atunci cand capsula intra in contact cu apa, pelicula se dizolva, eliberand ingredientele de curatare in lumea hainelor murdare.
Avantajele capsulelor de detergent
Pe langa comoditatea evidenta, multe persoane considera capsulele de detergent superioare variantelor lichide deoarece cantitatea este premasurata.
Jennifer Ahoni, sefa departamentului stiintific de la Tide, merge mai departe si afirma ca capsulele nu doar performeaza mai bine datorita dozajului corect, ci si pentru ca au ingrediente de curatare mai concentrate.
„Tide PODS contin de fapt trei camere interioare, astfel incat ingredientele active sunt separate inainte de utilizare si eliberate in spalare la momentul potrivit”, spune ea. Este greu sa realizezi acest lucru decat daca stai si privesti hainele in timpul spalarii.
Unele capsule, precum Tide 3-in-1, includ multiple tehnologii intr-o singura capsula, eliminand necesitatea de a cumpara mai multe produse diferite (in teorie). De exemplu, s-ar putea sa nu mai fie nevoie sa cumperi detergent, balsam de rufe si eliminatoare de mirosuri, deoarece o singura capsula poate indeplini toate aceste functii.
Acest lucru inseamna, de asemenea, ca capsulele de detergent pot economisi spatiu. Daca locuiesti intr-un apartament mic din New York si nu ai mult loc pentru depozitare, o cutie cu capsule potrivite ar putea inlocui balsamul de rufe, o cutie de detergent si alti aditivi pentru pete.
Și daca trebuie sa mergi la spalatorie pentru a-ti spala rufele, este mult mai usor sa iei cateva capsule decat o cutie sau sticla grea de detergent, in timp ce cari deja kilograme de haine murdare.
Dezavantajele capsulelor de detergent
Desigur, capsulele de detergent nu sunt superioare detergentului obisnuit in toate privintele. Ele sunt mult mai scumpe decat variantele lichide si pudra. Unele pot costa chiar si cu 50 la suta mai mult. Detergentul pudra este cea mai ieftina optiune, urmata de cel lichid si apoi de capsule.
Și, desi exista un factor de comoditate evident in pachetele lor predozate, aceasta comoditate te si limiteaza. Cu detergentul lichid si pudra, ai mult mai mult control. Daca vrei sa speli o incarcatura foarte mica, de exemplu, poti alege o cantitate mica de detergent sub forma de pudra sau lichid.
Cu capsulele, daca ai o incarcatura extrem de mare de rufe, s-ar putea sa fie nevoie sa folosesti doua – si acest lucru poate deveni scump daca faci multe spalari mari. Pe de alta parte, daca ai o incarcatura mica de lenjerie delicata, esti limitat la cantitatea de detergent deja continuta in capsula, care probabil este prea multa. Acest lucru poate duce uneori la acumularea unor chimicale pe haine.
De asemenea, nu poti pretrata petele cu capsule, asa cum poti face cu detergentul lichid. Deoarece capsulele sunt concepute pentru a fi pur si simplu aruncate in masina, va trebui sa cumperi ceva suplimentar pentru pretratarea petelor. Și daca speli manual lenjeria delicata, vei avea nevoie de altceva pentru acest lucru.
Chiar si Ahoni de la Tide este de acord ca capsulele sunt grozave, dar nu pot face totul. „Folosesc detergent lichid in unele cazuri”, spune Ahoni. „Este o optiune excelenta atunci cand am pete sau vreau sa le pretratez inainte de spalare. De asemenea, utilizez detergent lichid pentru articolele pe care le spal manual.”
Un ultim lucru ingrijorator privind capsulele: in 2012, Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA au emis un avertisment dupa ce aproximativ 500 de copii au fost otraviti dupa ce au mancat capsule de detergent. (Mai multi s-au imbolnavit atunci cand au mancat aceste lucruri pentru a-si impresiona prietenii pe TikTok in cadrul „provocarii Tide pod”.)
Deci, daca decizi sa cumperi capsule, tine-le departe de accesul copiilor.
Avantajele detergentului pudra
Avantajul evident al detergentului pudra fata de capsule si chiar fata de detergentul lichid este costul. Detergentul pudra este mai ieftin si poate fi mai prietenos cu mediul decat celelalte optiuni, deoarece necesita mai putina ambalare si mai putina apa.
Daca vrei sa fii cu adevarat ecologic, poti sa-ti faci propriul detergent pudra sau sa-l reincarci la un magazin fara deseuri.
Unora le este mai usor sa masoare detergentul pudra decat pe cel lichid, ceea ce te poate ajuta sa economisesti bani, deoarece vei folosi intotdeauna cantitatea exacta necesara.
Cea mai mare problema a detergentului pudra este ca nu se dizolva intotdeauna complet in masinile de spalat, mai ales daca speli hainele in apa rece. Pentru a utiliza detergentul pudra la pretratarea petelor, formeaza o pasta cu apa fierbinte si aplica-o pe petele de sange, noroi sau argila.
Avantajele si dezavantajele detergentului lichid

Detergentul lichid este mai scump decat versiunile pudra, dar mai ieftin decat capsulele. Nu va lasa reziduuri pe haine, indiferent de temperatura apei.
Detergentul lichid este, de asemenea, o optiune convenabila pentru spalarea manuala a hainelor, deoarece nu trebuie sa astepti ca detergentul sa se dizolve, asa cum ar fi cazul cu pudra sau capsulele.
Detergentul lichid este, de asemenea, util pentru indepartarea petelor si este deosebit de eficient in indepartarea petelor de grasime si ulei. Pentru a utiliza detergentul lichid la indepartarea petelor, aplica pur si simplu o cantitate mica de detergent inainte de spalare, ca pretratament.
Cum sa alegi detergentul potrivit pentru tine
Inainte de a analiza avantajele si dezavantajele capsulelor, detergentului pudra si lichid, evalueaza-ti nevoile de spalare. Urmatoarele intrebari te pot ajuta sa alegi un detergent:
- Ai pielea sensibila?
- Ai o masina de spalat eficienta energetic, care poate sa nu fie compatibila cu toate formele de detergent?
- Unde se pune detergentul – direct in masina sau in sertarul pentru detergent?
- Vrei detergentispeciali formulati pentru aplicatii diferite (precum lenjerie delicata sau imbracaminte tehnica) sau o singura formula pentru toate?
- La ce temperatura speli de obicei rufele?
Fii sincer cu privire la nevoile tale de spalare si cantareste-le in raport cu ceea ce stii acum despre capsule, detergentul pudra si lichid, inainte de a te aproviziona pentru urmatoarea spalare.
Iata un fapt interesant: in antica Roma, oamenii foloseau urina umana pentru a-si curata rufele murdare – si chiar functiona!
Sursa imaginilor: Getty Images
Subiecte abordate in articol: detergent, capsule, pudra, lichid, spalat rufe