Dormitorul este unul dintre cele mai relaxante spatii din casa. Insa, pentru a obtine acea atmosfera linistitoare de care avem nevoie, nu e suficient doar un pat confortabil. Plantele de interior pot adauga un suflu proaspat si viu camerei de culcare, oferind multiple beneficii pentru sanatate.
Exista inca un mit persistent conform caruia plantele ar „fura” oxigenul din incapere in timpul noptii. Nimic mai fals! Plantele produc oxigen in timpul zilei prin procesul de fotosinteza, iar noaptea consuma doar o cantitate mica de oxigen pentru respiratie. Beneficiile pe care ni le aduc depasesc cu mult aceasta mica „taxa” de oxigen.
Plantele au calitati purificatoare, absorbind substante toxice si poluanti din aerul inconjurator. Mai mult, ele reduc nivelul de dioxid de carbon din aer si elibereaza oxigen, imbunatatind calitatea aerului respirat. Unele specii pot chiar absorbi si neutraliza formaldehida si alte compusi organici volatili periculosi, prezenti in mobila si produsele de curatenie.
De ce sa ai plante in dormitor?
Pe langa purificarea aerului, plantele imbunatatesc umiditatea din incapere. Un nivel optim de umiditate are efecte benefice asupra sanatatii, prevenind:
- Iritarea cailor respiratorii
- Uscarea excesiva a pielii si a mucoaselor
- Aparitia crapaturilor in mobila si parchet
- Acumularea de sarcini electrostatice
Prezenta plantelor ajuta si la reducerea stresului si a anxietatii, avand un efect linistitor si calmant asupra mintii si trupului. Numeroase studii au demonstrat ca expunerea la natura are efecte pozitive asupra starii de bine, reduce nivelul de cortizol si imbunatateste somnul.
Limba soacrei – planta ce purifica cel mai bine aerul
Conform cercetarilor NASA, limba soacrei (Sansevieria trifasciata) este cea mai eficienta planta de interior in eliminarea substantelor toxice si poluantilor din aer. Aceasta specie rezistenta la conditiile dificile:
- Purifica aerul excelent, absorbind formaldehida, xilena, benzenul si trioxidul de carbon
- Nu necesita multa lumina si se descurca bine in zone intunecoase
- Este usor de ingrijit, necesitand udare doar o data la doua saptamani
Limba soacrei, sau „planta sarpelui” cum mai este numita, are frunze carnoase si alungite, usor de intretinut. Aceasta planta cu aspect exotic poate fi un superb accent decorativ intr-un dormitor minimalist sau cu mobilier de culoare deschisa.
Crinul de pace – floare tropicala pentru dormitoare intunecoase
Crinul de pace (Spathiphyllum) este o alta optiune excelenta pentru dormitoare, fiind o planta deosebit de rezistenta. Poate supravietui cu:
- Lumina ambientala scazuta
- Udare neregulata
- Variatii mari de temperatura
Pe langa filtrarea poluantilor si regularizarea umiditatii, crinul de pace produce flori albe inaltate. Aceasta planta are un aspect viu, proaspat si plin de culoare, fiind perfecta pentru animarea unei camere intunecoase.
Crinul de pace este complet inofensiva pentru copii si animale de companie. Asadar, daca aveti pitici sau prieteni blanosi in casa, aceasta floare eleganta este o alegere sigura.
Trunchiul Braziliei – un copac miniatura in dormitor
Daca visati la un copac adevarat in dormitor dar nu aveti spatiul necesar, puteti opta pentru trunchiul Braziliei (Dracaena fragrans). Aceasta planta are:
- Un trunchi robust si frunze lungi, verzui, conferindu-i un aspect asemanator unui pom in miniatura
- O inaltime de pana la 2 metri, fiind perfecta pentru incaperi spatioase
- Nevoie de lumina indirecta sau semiumbra, putand creste si in zone intunecoase
Trunchiul Braziliei curata aerul si creste umiditatea ambientala, dar si reduce poluarea fonica si imbunatateste concentrarea. Totusi, atentie! Aceasta planta este otravitoare pentru copii si animale de companie.
Iedera englezeasca – planta agatatoare perfecta pentru dormitor
Iedera englezeasca (Hedera helix) are o crestere spectaculoasa, cu lujeri ce se pot intinde pe mai multi metri. Asezata intr-un cos suspendat sau ghiveci, iedera va acoperi peretii cu frunze lucioase, creand o atmosfera linistitoare si naturala.
Aceasta planta cataratoare este extrem de usor de ingrijit, necesitand:
- Udare moderata (o data la 1-2 saptamani)
- Lumina indirecta sau chiar conditii de semiumbra
Iedera imbunatateste calitatea aerului, absorbind substante toxice si sporind umiditatea. Mai mult, are proprietati antiinflamatorii, trateaza tusea si amelioreaza problemele respiratorii.
Arborele de jad – norocos si util in dormitor
In tarile asiatice, arborele de jad (Crassula ovata) este considerat un simbol al norocului si prosperitatii. Dar beneficiile sale pentru dormitor nu se opresc aici:
- Creste in conditii de lumina redusa, fiind potrivit si pentru dormitoarele lipsite de lumina naturala
- Absoarbe dioxidul de carbon chiar si noaptea, imbunatatind calitatea somnului
- Este usor de intretinut, necesitand udari rare
Strugurii suculenti de culoare verde inchisa ai arborelui de jad pot fi un superb accent decorativ exotic intr-un dormitor modern sau boem.
Planta paianjen – un ajutor neasteptat pentru convalescenta
Planta paianjen (Chlorophytum comosum) se remarca printr-o rezistenta iesita din comun la conditiile de intretinere. Este practic „de tinut in viata”, supravietuind atat udarilor excesive, cat si perioadelor lungi de seceta.
Insa cele mai interesante beneficii ale plantei paianjen pentru dormitor sunt:
- Faciliteaza recuperarea dupa interventii chirurgicale
- Amelioreaza respiratia si purifica aerul de poluanti nocivi
- Este complet inofensiva pentru copii si animalele de companie
Datorita aspectului sau deosebit, cu frunzulite si lastari lungi ce cad precum niste panglici verzi, planta paianjen poate fi o alegere deosebita si din punct de vedere estetic.
Plantele pot transforma cu adevarat dormitorul intr-un colt relaxant si revigorant. Efectele lor benefice asupra calitatii aerului si somnului, dar si proprietatile decorative speciale, fac din aceste fiinte verzi niste prezente de neratat intr-o camera de culcare moderna.
Alegerea plantei potrivite depinde de spatiul disponibil, conditiile de lumina si umiditate, dar si de preferintele estetice. Indiferent de alegere, se recomanda consultarea unui specialist inainte de achizitionarea unei noi plante de interior.
Bibliografie:
Toate sursele citate au fost analizate cu atentie de echipa noastra pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea si validitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerata fiabila si de acuratete academica sau stiintifica.
- Beukeboom, C. J., Langeveld, D., & Tanja-Dijkstra, K. (2012). Efectele de reducere a stresului produse de natura reala si artificiala intr-o sala de asteptare a unui spital. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.), 18(4), 329-333. https://doi.org/10.1089/acm.2011.0488
- Papinchak, H. L., Holcomb, E., Best, T., & Decoteau, D. R. (2009). Eficienta plantelor de interior in reducerea ozonului, poluantul aerului din interior, HortTechnology hortte, 19(2), 286-290. Retrieved Jul 9, 2021, from https://journals.ashs.org/horttech/view/journals/horttech/19/2/article-p286.xml
- Wolverton, B. C., Johnson, A. & Bounds, K. (1989). Plante de interior pentru reducerea poluarii aerului din interior. NASA Technical Reports Server.https://ntrs.nasa.gov/citations/19930073077.
- Doxey, J. S., Waliczek, T., & Zajicek, J. M. (2009). Impactul plantelor de interior in salile de clasa universitare asupra performantelor studentilor si asupra perceptiei studentilor asupra cursului si a instructorului, HortScience horts, 44(2), 384-391. Retrieved Jul 9, 2021, from https://journals.ashs.org/hortsci/view/journals/hortsci/44/2/article-p384.xml.