Daca oja a ajuns in alta parte decat pe unghiile tale, nu intra in panica. Urmeaza aceste sfaturi ale expertilor pentru a elimina chiar si cele mai incapatanate pete de pe imbracaminte, covor, canapele si multe altele.
Acele sticle mici de lac de unghii au o modalitate de a face cele mai mari mizerii. Combinatia de pigmenti, intaritori si solventi este o reteta pentru un potential dezastru, la fel ca petele de vopsea. Dar un accident cu oja nu trebuie sa fie neaparat o catastrofa. Daca stii ce fac expertii, poti invata cum sa indepartezi oja de pe orice, de la haine la covor si mobila.
„Primul lucru de facut este sa elimini cat mai mult exces posibil”, spune John Mahdessian, presedintele Madame Paulette, un serviciu profesional de curatare si restaurare din New York City. „Absoarbe cat poti de mult cu un tampon de bumbac.” Lucrul cu un instrument mic te va ajuta sa nu raspandesti pata si sa o faci mai mare.
Cum sa scoti oja de pe covor

Cel mai comun loc unde ajunge neintentionat lacul de unghii? Podeaua. Iar daca ti s-a intamplat vreodata sa pici oja pe covor – sau si mai rau, sa versi o sticla intreaga – stii ce panica apare cand nu esti sigur cum s-o scoti.
Vei avea nevoie de:
- Lingurita sau cutit de chituiala
- Alcool
- Solvent profesional de curatare
- Carpa alba sau prosop de hartie
- Prosop
Pasi de urmat:
- Inainte de a incepe, verifica materialul covorului. Daca contine acetat, triacetat sau modacril, nu folosi solventi. Contacteaza un specialist in curatenie.
- Testeaza solutia de indepartare a petelor pe o portiune ascunsa a covorului, sa te asiguri ca nu decoloreaza.
- Indeparteaza cu grija cat mai mult exces de oja folosind un prosop de hartie, o lingurita sau un cutit de chit. Nu freca pata, va imprastia lacul in fibrele covorului.
- Aplica solvent sau alcool pe o carpa sau prosop de hartie. Pentru pete dificile, poti pune solutia direct pe pata.
- Tamponeaza usor pata cu carpa, cu miscari circulare din exterior spre interior, sa nu raspandesti pata. Oja se va transfera de pe covor pe carpa.
- Repeta pana dispare pata. Poti adauga mai mult solvent daca carpa se usuca. La final, clateste cu apa calduta sa elimini excesul de solutie si usuca cu un prosop.
Alte idei:
- Spray-ul de par poate scoate oja de pe covor fara sa decoloreze
- Poti incerca si peroxid de hidrogen, dar testeaza mai intai
- Foloseste dizolvant de lac de unghii pe baza de acetona, fara coloranti
- Otetul nu e cea mai buna solutie, e prea bland pentru oja uscata
Indepartarea lacului de unghii de pe haine
Ai varsat din greseala oja pe haine? Incepe prin a pre-trata pata. Dar nu folosi solutia obisnuita de indepartare a petelor. Expertii recomanda un pre-tratament special pentru materiale sensibile, cum ar fi alcoolul sau solventii profesionali de curatare. Da, sunt puternice, dar exact de asta ai nevoie pentru aceasta pata dificila.

Cum sa cureti oja de pe haine lavabile:
- Verifica intotdeauna eticheta cu compozitia materialului inainte de a trata petele. Daca haina contine acetat, triacetat, modacril sau este delicata sau doar pentru curatare chimica, cum ar fi matasea sau satinul, nu incerca sa pre-tratezi cu solventi sau dizolvant. Mai bine du-o la curatatorie cat mai curand posibil.
- Inainte de a folosi solutia aleasa, testeaza pe o zona ascunsa a hainei. Daca nu decoloreaza, poti trata fara grija pata de oja.
- Nu freca pata, asta va imprastia lacul in fibre. Indeparteaza cu grija cat mai mult exces cu un tampon de vata sau o lingura.
- Inmoaie o carpa in solvent sau alcool. Pentru pete dificile, poti aplica solutia si direct pe pata.
- Tamponeaza pata cu carpa in miscari circulare, dinspre exterior spre interior, sa nu o raspandesti. Oja se va transfera pe carpa.
- Dupa acesti pasi, poti spala haina la masina cu un detergent puternic. Pentru pete de oja uscate sau inchise la culoare, incearca o pre-inmuiere in apa cu o lingura de detergent, timp de cel putin 20 de minute sau chiar peste noapte.
- Spala la temperatura cea mai ridicata recomandata pe eticheta hainei.
- Repeta pasii 4-7 daca pata persista. Nu usca haina pana nu ai indepartat complet pata.
Indepartarea lacului de unghii de pe tesaturi delicate
Daca ai varsat oja pe matase, satin, lana sau alte materiale sensibile, e normal sa intri in panica. Dar stai linistit, pata tot poate fi scoasa.
Pentru articole delicate, evita dizolvantii sau acetona. Cel mai sigur e sa consulti un specialist in curatenie. Dar daca vrei sa incerci acasa:
- Trateaza pata cu apa rece si un detergent delicat. Testeaza solutia pe o parte ascunsa a hainei. Daca nu reactioneaza negativ, tamponeaza pata inainte de inmuiere. Ai grija cu matasea, frecarea excesiva o poate decolora.
- Pentru majoritatea articolelor din matase, cel mai bine e sa le speli manual, cu un detergent special.
- Pentru matase si lana lavabile la masina, foloseste ciclul delicat si un detergent potrivit.
- Daca pata ramane, repeta pasii sau consulta rapid un specialist.
Oja uscata pe haine
Lacul uscat e mult mai greu de indepartat, deci actioneaza repede la orice pata proaspata. Dar daca nu poti sau descoperi pata mai tarziu, foloseste aceiasi pasi ca pentru oja umeda:
- Mai intai, foloseste un cutit de plastic sa razuiesti usor ce oja se poate. Ai grija sa nu rupi sau deteriorezi materialul.
- Verifica mereu eticheta inainte de a trata petele. Daca haina contine acetat, triacetat, modacril sau e delicata, pentru curatare chimica, du-o la curatatorie cat mai repede.
- Daca folosesti solventi, testeaza intotdeauna pe o zona ascunsa.
- Nu freca pata, va infunda oja in fibre.
- Tamponeaza pata cu carpa pre-tratata, in miscari circulare dinspre exterior spre interior. Oja se va transfera pe carpa.
- Apoi e timpul pentru masina de spalat si un detergent puternic. Pentru pete dificile, incearca o pre-inmuiere in apa cu o lingura de detergent.
- Spala la temperatura recomandata pe eticheta.
- Repeta pasii 5-7 daca pata inca se vede. Nu usca pana nu dispare complet.
Scoaterea ojei de pe canapea sau tapiterie
Trateaza o pata de oja pe tapiterie la fel ca pe covor. Poti folosi si dizolvant de unghii in acest caz, dar testeaza mai intai.
Vei avea nevoie de:
- Lingura, cutit de plastic sau prosop de hartie
- Alcool
- Solvent profesional
- Dizolvant de lac pe baza de acetona
- Prosop
Pasi de urmat:
- Verifica mereu materialul mobilei inainte de a trata petele. Daca contine acetat, triacetat sau modacril, nu folosi solventi. Apeleaza la un specialist.
- Testeaza solutia pe o portiune ascunsa a mobilei. Daca nu decoloreaza, poti trata fara grija pata.
- Indeparteaza cat mai mult exces de oja cu un prosop de hartie, lingura sau cutit de plastic. Nu freca pata, va imprastia lacul in fibre.
- Inmoaie o carpa in solvent. Pentru pete persistente, poti aplica solutia si direct pe pata.
- Tamponeaza pata cu carpa tratata, in miscari circulare din exterior spre interior. Oja se va transfera pe carpa.
- Repeta pana dispare pata. La final, clateste cu apa calduta sa elimini excesul de solutie si usuca cu un prosop.
O alta metoda pentru tapiterie:
- Amesteca o lingura de detergent lichid cu doua cani de apa rece.
- Cu o carpa alba curata, tamponeaza pata cu solutia pana cand lichidul e absorbit.
- Repeta pana dispare pata.
- Apoi sterge cu apa rece si usuca prin tamponare. Apa rece va preveni fixarea petei daca mai ramane ceva.
Scoaterea ojei de pe podea
De pe parchet
- Daca oja e proaspata, sterge rapid excesul cu un prosop de hartie. Daca a mai ramas, foloseste un disc demachiant inmuiat in acetona.
- Clateste zona tratata, nu lasa acetona sa stea pe suprafata, e coroziva si poate deteriora finisajul parchetului.
- Pentru oja uscata, incearca sa o razuiesti usor cu un cutit de plastic.
- Daca nu merge, tamponeaza zona cu acetona pana se dizolva si poti sterge. Din nou, clateste mereu dupa aplicarea acetonei.
De pe gresie
Pentru pete uscate de lac pe gresie sau faianta, foloseste un burete magic Mr. Clean:
- Uda buretel scufundandu-l in apa sau tinandu-l sub jet. Stoarce-l de cateva ori sa se inmoaie bine. Apa activeaza micro-fibrele abrazive, curatand mai eficient cu mai putin efort.
- Stoarce excesul de apa.
- Freaca usor suprafata cu buretele, cu o presiune mai mare daca e necesar, pana dispare pata.
Evita frecarea excesiva, poate fi prea abraziva pentru anumite suprafete.
Sursa imaginii: Unsplash
Subiecte abordate in articol: scoaterea petelor de oja indepartare lac de unghii curatarea covorului curatarea hainelor
Acest articol se bazeaza pe sfaturile si expertiza specialistilor in curatenie si indepartarea petelor.
Pastreaza acest articol la indemana pentru data viitoare cand vei avea nevoie sa indepartezi pete dificile de oja. Și spune-ne, ce alte trucuri folosesti tu pentru a curata lacul de unghii varsat?