Satul pana peste cap de argumente absurde si irationale in favoarea credintei oarbe, am decis sa va ofer o mica lectie de gandire sanatoasa. Și nu, nu voi folosi manusi de catifea. Voi lua niste exemple exagerate si caricaturale tocmai pentru a evidentia cat de ridicole sunt unele idei pe care multi le accepta fara sa clipeasca. Deci, pregatiti-va pentru o doza zdravana de logica si bun simt!
Sarcina probei – sau de ce nu trebuie sa demonstrezi inexistenta unicornilor roz invizibili
Sa incepem cu un exemplu simplu, la indemana oricui. Imagineaza-ti ca vine la tine un tip oarecare si incepe sa-ti povesteasca, cu lux de amanunte, cum strabunica ta a avut o relatie intima cu un cal. Și ca din cauza acestui pacat oribil, tot neamul tau e blestemat pana la a zecea generatie.
Dar stai, ca nu se opreste aici! Tipul respectiv merge mai departe si raspandeste aceste zvonuri printre prietenii, vecinii si rudele tale. Practic, iti distruge reputatia si cea a familiei tale in comunitate.
Ce faci in situatia asta? Cum reactionezi? Evident, nu ai dovezi concrete ca asa ceva nu s-ar fi intamplat vreodata. Inseamna asta ca afirmatiile acestui individ sunt la fel de valabile ca si negarea ta?
Sa zicem ca, exasperat fiind, ajungi sa depui o plangere pentru calomnie. Și aici se intampla ceva surprinzator – judecatorul, intr-un moment de luciditate, il intreaba pe parat: „Stimabile, ce dovezi aveti pentru aceste afirmatii grave?”
Iar tipul, luat prin surprindere, baiguie ceva de genul ca e o „revelatie personala” si ca nu are nicio dovada concreta, dar el crede cu tarie in ceea ce spune.
Ghici ce? Instanta e de partea ta, iar individul ajunge la ospiciu. Și asta dintr-un motiv simplu – sarcina probei ii revine celui care face o afirmatie. El trebuie sa demonstreze ca ceea ce sustine e adevarat.
Pentru ca, daca am accepta orice afirmatie absurda si jignitoare ca fiind la fel de valida precum realitatea, viata ar deveni rapid un cosmar absolut.
Acum sa aplicam aceeasi logica la afirmatiile religioase. Cand cineva iti spune ca exista un zeu invizibil care a creat primii oameni, i-a blestemat, i-a alungat dintr-un paradis si apoi, mii de ani mai tarziu, si-a trimis propriul fiu (conceput cu o minora) sa moara torturat pentru a ne „mantui” de pacatele inventate chiar de el… ei bine, nu e treaba ta sa demonstrezi ca asa ceva nu exista.
E treaba celui care face astfel de afirmatii fanteziste sa vina cu dovezi solide. Pana atunci, singurii care ar trebui sa ia in serios astfel de idei sunt specialistii in boli mintale.
Cum alegi intre afirmatii contradictorii fara dovezi?
Hai sa trecem la un exemplu ceva mai complex, la nivel de gimnaziu. Imagineaza-ti ca esti un taran in Antichitate. Nu ai acces la stiinta, iar cunostintele tale despre lume se limiteaza la satul in care traiesti. Și iata ca vin la tine trei indivizi cu trei mesaje diferite:
- Primul iti spune ca in rapa de langa ogorul tau se afla o piatra foarte periculoasa care emite raze ucigatoare ce se infiltreaza in sol. Trebuie sa stai departe de ea si sa nu mai cultivi pamantul din jur, altfel tu si animalele tale veti face boli groaznice.
- Al doilea sustine ca spiritele Padurii Sacre s-au suparat pe tine. Trebuie sa sacrifici urgent jumatate din turma in cinstea lor, altfel tu si animalele tale veti face boli groaznice.
- Al treilea afirma ca baba Ioana din satul vecin e de fapt o vrajitoare cumplita care te-a blestemat pe tine si familia ta. Trebuie s-o ineci rapid in rau impreuna cu toti ai ei, altfel tu si animalele tale veti face boli groaznice.
Ce faci in situatia asta? Amenintarea pare serioasa. Sa-ti spun un secret – unul dintre ei chiar are dreptate, pentru ca a aflat cumva despre uraniu si efectele lui. Dar cum poti sa-ti dai seama care?
Raspunsul corect e… niciunul. Chiar daca unul are dreptate, in situatia data nu ai cum sa stii asta. Asa ca ai doua optiuni:
- Faci tot ce-ti spun – renunti la o bucata mare de pamant, iti sacrifici jumatate din animale si comiti o crima.
- Nu faci nimic din toate astea.
Ghici care e varianta rationala? Exact, a doua. In schimb, poti incerca sa gasesti dovezi acolo unde e posibil. De exemplu, trimiti o oaie sa pasca o zi in rapa aia si vezi daca se imbolnaveste.
Dar pana nu ai dovezi concrete, toate afirmatiile astea valoreaza exact zero. Pur si simplu pentru ca nu ai nicio baza pe care sa faci o alegere intre ele.
La fel trebuie sa tratezi orice afirmatie facuta fara dovezi, oricat de convingator ar suna. Da, vor exista cazuri in care vei gresi. Uneori, afirmatiile nedovedite se vor dovedi adevarate. Dar de multe, multe ori mai des, in spatele lor se ascund doar fantezii, boli mintale sau pur si simplu lacomie.
Și cel mai important e ca, fara dovezi, nu ai nicio sansa sa faci o alegere corecta. Va fi o alegere aleatorie, fara nicio valoare, care nu te va invata nimic.
E ca si cu bolnavii care s-au vindecat dupa sedinte cu sarlatani. Ce demonstreaza asta? Doar ca unii oameni se vindeca natural. Dar pe baza credintei oarbe, sarlatanii pot lua bani grei de la acesti oameni. Degeaba.
Pur si simplu profita de frica lor si de disponibilitatea de a crede orice promisiune. De lipsa gandirii rationale a celui care se teme cu adevarat de moarte si suferinta.
Și aici, cum se spune, gaseste 10 diferente fata de ce se predica de la amvoanele bisericilor, ascunzand cu grija in spatele unor cuvinte pompoase simpla lipsa a oricaror dovezi.
Nu e nevoie sa te chinui sa demonstrezi inexistenta lui Dumnezeu. Nu e nevoie sa crezi „pentru orice eventualitate”. Nu trebuie sa-ti fie frica ca vei respinge ceva adevarat. Daca e adevarat, ar trebui sa existe dovezi.
Reale. Obiective. Clare.
Iar daca nu ai acces la astfel de dovezi, nu te grabi sa crezi speculatiile altora.
Gandirea critica si scepticismul sanatos sunt uneltele tale cele mai de pret in lumea asta plina de manipulari si minciuni. Foloseste-le cu intelepciune si nu lasa pe nimeni sa profite de credulitatea ta!
Ți-a placut acest articol? Distribuie-l prietenilor tai si hai sa facem impreuna lumea un loc mai rational!
Sursa imaginii: Unsplash
Subiecte abordate in articol: gandire critica, scepticism, dovezi, credinta oarba
Acest articol se bazeaza pe opiniile si reflectiile autorului, precum si pe exemple ipotetice menite sa ilustreze concepte logice. Nu reprezinta o analiza stiintifica exhaustiva a subiectului.