Ultima actualizare: 11 iulie 2024
Va prezentam o reteta simpla si delicioasa de galuste cu cirese, un desert traditional romanesc pe care toata lumea il adora. Aluatul subtire si fraged in combinatie cu ciresele dulci-acrisoare creeaza o explozie de arome care va cuceri papilele gustative ale intregii familii. Fie ca folositi cirese proaspete din gradina in sezonul de vara sau cirese congelate, veti obtine un desert irezistibil, gata in mai putin de o ora.
„Galustele cu cirese sunt desertul copilariei mele. Bunica le facea mereu vara si toata casa mirosea a fericire.” – Maria Popescu, bucatar chef.
Ingrediente pentru 4 portii
- 150 g apa
- 1 ou de gaina
- 370-380 g faina de grau
- 1/3 lingurita sare
- 300-400 g cirese
- 100-120 g zahar tos
Mod de preparare
Pasul 1: Prepararea aluatului

Intr-un castron adanc, amestecati apa cu sarea. Bateti oul si adaugati-l in amestecul de apa si sare. Cerneti faina in castron si framantati un aluat elastic. Acoperiti vasul cu un prosop si lasati aluatul la odihna 15-20 minute.
Pasul 2: Pregatirea umpluturii

Intre timp, pregatiti ciresele. Indepartati coditele si scoateti samburii. Nu este nevoie sa amestecati ciresele cu zahar, deoarece s-ar putea sa lase prea mult suc.
Pasul 3: Modelarea galustelor

Intindeti aluatul intr-un strat subtire de 2-3 mm grosime. Cu un pahar sau o forma rotunda, taiati cercuri de aluat cu diametrul de 6-7 cm. In centrul fiecarui cerc, asezati 3-4 cirese si presarati putin zahar dupa gust. Uniti marginile aluatului si lipiti-le bine, modeland galustele in forma de semiluna.
Pasul 4: Fierberea galustelor

Intr-o oala mare, aduceti la fierbere 1-1,5 litri de apa cu un praf de sare. Puneti galustele in apa clocotita si amestecati usor sa nu se lipeasca. Lasati sa fiarba 3-5 minute, pana cand galustele plutesc la suprafata. Scoateti-le cu o spumiera.
Pasul 5: Servirea
Galustele cu cirese se servesc calde, pudrate cu zahar sau cu smantana. Aluatul e atat de subtire incat ciresele se vad in interior. Savurati-le alaturi de cei dragi!
Informatii despre reteta
- Portii: 4
- Timp de preparare: 30 min
- Timp de gatire: 10 min
- Timp total: 40 min
- Calorii per portie: 420 kcal
- Carbohidrati per portie: 85 g
- Proteine per portie: 8 g
- Grasimi per portie: 4 g
Sfaturi si trucuri pentru galuste cu cirese perfecte
- Pentru un plus de aroma, adaugati in aluat coaja rasa de la o lamaie sau putina esenta de vanilie.
- Galustele se pot umple si cu alte fructe: visine, capsuni, zmeura, afine etc. Creativitatea culinara e la ea acasa!
- Daca nu aveti timp sa faceti aluat de casa, puteti folosi foietaj din comert. Va fi mai crocant dar la fel de delicios.
- Pentru a evita lipirea aluatului, presarati faina pe suprafata de lucru si pe tavalug.
- Nu umpleti galustele cu prea multe cirese, ca sa nu crape aluatul in timpul fierberii.
„Secretul galustelor cu cirese perfecte sta in aluatul subtire si elastic. Iar ciresele trebuie sa fie coapte si zemoase!” – Gina Bradea, blogger culinar
Beneficii pentru sanatate si avertismente

Ciresele sunt o sursa excelenta de antioxidanti, vitamine (A, C) si minerale (potasiu, magneziu). Consumate cu moderatie, galustele cu cirese pot fi incluse ocazional intr-o dieta echilibrata. Totusi, retineti ca:
- Contin zahar si carbohidrati, deci nu sunt recomandate persoanelor cu diabet decat in cantitati mici, cu acordul medicului.
- Aluatul din faina alba e sarac in fibre, deci poate crea disconfort digestiv celor cu tranzit lent.
- Ciresele au un continut ridicat de histamina, care poate declansa reactii alergice la persoanele sensibile.
- Consumul excesiv poate duce la crestere in greutate. Galustele sunt delicioase, dar se mananca cu masura!
„Galustele cu cirese sunt o bomboana naturala, dar retineti ca sunt si calorice. Consumati-le ocazional si in portii moderate.” – Dr. Simona Tivadar, nutritionist.
Intrebari frecvente despre galustele cu cirese
Pot folosi cirese din compot la conserva?
Da, puteti folosi si cirese din compot, dar scurgeti-le bine de sirop inainte. Gustul va fi usor diferit fata de ciresele proaspete sau congelate.
Galustele se pot coace in cuptor in loc sa fie fierte?
Nu, aceasta reteta e specifica pentru galuste fierte. Daca doriti sa le coaceti la cuptor, va trebui sa adaptati aluatul si cantitatea de umplutura.
Pot sa congelez galustele?
Da, galustele cu cirese se pot congela crude sau gatite. Asezati-le pe o tava unse cu ulei, congelati-le 2 ore apoi transferati-le in pungi. Se pastreaza la congelator 2-3 luni.
Cum servesc galustele pentru un aspect festiv?
Pentru o prezentare eleganta, pudrati galustele cu zahar vanilat, fulgi de migdale sau scoarta de portocala rasa. Ornati farfuria cu frunze de menta.
Cu reteta noastra pas cu pas si sfaturile utile, veti prepara cele mai delicioase si apetisante galuste cu cirese. Savurati-le alaturi de cei dragi si creati amintiri dulci de neuitat!
Sursa imaginilor: Galerie proprie
Subiecte abordate in articol: galuste cu cirese, reteta galuste, desert traditional romanesc, retete cu fructe