27.1 C
București
9 septembrie 2024

Prajitura Alba ca Zapada cu Crema de Cocos – Reteta Usoara, Pas cu Pas

Citeste si ...

De ce este atat de speciala Prajitura Alba ca Zapada? Pentru ca are ingredientele potrivite pentru a te transpune intr-o lume fermecata, indulcita de aromele coconutului si prospetimea cremoasa a frunzelor subtiri, pastrate crocante de un delicat strat de crema. O reteta traditionala romaneasca ramasa la fel de populara si savuroasa de-a lungul timpului.

„Prajitura din foi coapte pe plita, crema de cocos imbietoare si un decor simplu, dar elegant” – acesta este caracterul pe care aceasta prajitura il imprima in memoria celor care o savureaza. Incercati-o si veti intelege de ce aceasta reteta draguta are nenumarati adepti mancaciosi.

Va vom calauzi pas cu pas prin procesul de preparare, imbogatindu-va bucataria cu o reteta gustoasa si usor de facut. Porniti la drum pregatiti pentru o aventura culinara alba ca zapada in care aromele delicioase sunt punctul culminant!

Ingrediente si Cantitati

Ingrediente pentru foi:

  • 1 ou
  • 1 lingurita amoniac
  • 2 linguriti otet
  • 6 linguri ulei
  • 5 linguri lapte
  • 6 linguri zahar
  • Faina, cat cuprinde

Ingrediente pentru crema de cocos:

  • 750 ml lapte
  • 5 linguri cocos ras
  • 8 linguri zahar
  • 3 linguri amidon
  • 100 g unt

Ingrediente pentru ornat:

  • Fulgi de cocos

Metoda de Preparare

Prajitura Alba ca Zapada cu Crema de Cocos - Reteta Usoara, Pas cu Pas
Prajitura alba ca zapada cu crema de cocos – reteta usoara, pas cu pas

Pregatirea Cremei de Cocos

  1. Incepeti prin a pune mare parte din lapte la fiert intr-o cratita antiaderenta, lasand aproximativ 5-6 linguri intr-un castron separat.
  2. In laptele ramas, adaugati cocosul ras si amidonul. Amestecati bine pana obtineti un amestec omogen si consistent.
  3. Cand laptele incepe sa fiarba, reduceti focul la mic si adaugati amestecul de amidon. Amestecati continuu sau la fiecare cateva minute pentru a preveni prinderea cremei de fundul cratitei. Cand crema se ingroasa, luati-o de pe foc, adaugati untul, amestecati bine si lasati-o sa se racoreasca.

Pregatirea Aluatului pentru Foi

  1. Stingeti amoniacul in cele 2 linguriti de otet. Adaugati oul, zaharul, cele 5 linguri de lapte si cele 6 linguri de ulei. Incorporati treptat faina, mai multa la inceput, iar pe masura ce aluatul se formeaza, adaugati in portii mai mici.
  2. Cand aluatul nu se mai lipeste de maini in timpul framantarii, nu mai adaugati faina.
  3. In functie de dimensiunea tavii pe care o veti folosi pentru foi, impartiti aluatul in 4-5-6 portii egale.

Prajitura Alba ca Zapada din imagini a fost facuta din 6 foi, coapte pe fundul unei tavi rotunde, cu diametrul de 26 de cm.

  1. Intindeti subtire si cat mai uniform una dintre portiile de aluat pe fundul unei tavi tapetate usor cu faina. Coaceti foaia la cuptor timp de 5-7 minute sau pana cand incepe usor sa se rumeneasca.
  2. Scoateti foaia coapta pe un platou de servire, asezati un strat de crema de cocos peste ea si pregatiti urmatoarea foaie.
  3. Procedati la fel cu toate celelalte portii de aluat, pana cand ati copt toate foile.
  4. Pastrati putina crema pentru a o intinde deasupra ultimei foi. Presarati fulgi de cocos peste stratul de crema si dati prajitura la frigider pentru 12 ore sau peste noapte, acoperita cu o foaie de copt si presata cu un tocator sau alta greutate medie pentru a mentine foile prajiturii in contact cu crema.

Nota importanta: Nu incercati sa taiati Prajitura Alba ca Zapada inainte de 12 ore! Prajiturile din foi cu amoniac sunt hidrofili si au nevoie de aceasta perioada de repaus pentru a se inmuia si umfla.

Pofta buna!

Citeste si...
Coaste de porc la gratar cu marinada savuroasa – O reteta picanta si usor de pregatit

Informatii Reteta

Numar de portiiTimp total de preparareValori nutritionale per portie
12100 de minute350 calorii, 18g grasimi, 45g carbohidrati, 2g proteine

Sfaturi si Trucuri pentru o Prajitura Alba ca Zapada Perfecta

Prajitura Alba ca Zapada cu Crema de Cocos - Reteta Usoara, Pas cu Pas
Prajitura alba ca zapada cu crema de cocos – reteta usoara, pas cu pas
  • Folositi o cratita antiaderenta pentru a preveni arderea cremei de cocos. Amestecati continuu pentru a obtine o crema fina si catifelata.
  • Pentru foi crocante, intindeti aluatul cat mai subtire posibil. Coacerea excesiva le va face fragile.
  • Lasati prajitura la frigider cel putin 12 ore. Acest timp de repaus este esential pentru ca foile sa se inmoaie si sa absoarba crema.
  • Experimentati cu aromate sau alte tipuri de crema, cum ar fi cea de vanilie sau de ciocolata, pentru a adauga note noi gustului traditional.
  • Folositi fulgi de cocos proaspeti pentru a conferi prospetime si textura prajiturii.

Beneficii pentru Sanatate si Avertismente

Prajitura Alba ca Zapada este o optiune relativ sanatoasa cand vine vorba de deserturi traditionale, deoarece contine ingrediente naturale precum oua, lapte si cocos.

Coconutul este o sursa excelenta de grasimi sanatoase, fibre, minerale si antioxidanti. Totodata, untul si laptele adauga proteine si calciu pentru sustinerea sanatatii oaselor.

Cu toate acestea, reteta contine zahar si grasimi in cantitati moderate, asa ca este important sa o consumati cu moderatie, in portii rezonabile. Persoanele cu diabet sau intoleranta la lactoza ar trebui sa ia in considerare aceasta informatie.

Intrebari Frecvente

Prajitura Alba ca Zapada cu Crema de Cocos - Reteta Usoara, Pas cu Pas
Prajitura alba ca zapada cu crema de cocos – reteta usoara, pas cu pas

Cate calorii are o portie de Prajitura Alba ca Zapada?

O portie contine aproximativ 350 de calorii, facand-o o optiune potrivita pentru un desert ocazional.

Este greu de facut aluatul cu amoniac?

Deloc! Amoniacul are rolul de a lasa foile pufoase si usor de inmuiat. Urmati instructiunile pas cu pas si veti obtine un aluat usor de intins.

Poate fi inlocuit untul din crema?

Da, untul poate fi inlocuit cu margarina sau ulei de cocos pentru o varianta vegetariana. Totusi, untul confera un gust si o textura mai bogate cremei de cocos.

Citeste si...
Crema de fistic aromata si cremoasa, perfecta pentru cozonac si alte deserturi delicioase

Cat de mult dureaza sa se inmoaie foile?

Prajiturile din foi cu amoniac au nevoie de minimum 12 ore pentru ca foile sa se inmoaie complet si sa absoarba crema. Este esential sa respectati aceasta perioada de repaus.

Savurati acest delicios desert traditional ori de cate ori aveti pofta de ceva dulce si rasfatati-va simturile cu un amestec desavarsit de arome si texturi! Prajitura Alba ca Zapada cu crema de cocos este alegerea perfecta pentru a va bucura de un moment special alaturi de cei dragi.

Imaginile au fost preluate din galeria proprie.

Subiecte acoperite in articol: [prajitura alba ca zapada, crema de cocos, retete traditionale romanesti, preparare prajituri]

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole