Ultima actualizare: 29 septembrie 2024
Pe parcursul anului, nevoile pielii noastre se schimba – iarna devine mai uscata, iar vara sufera din cauza caldurii si a soarelui. De aceea ne adaptam rutina de ingrijire in functie de sezon. Dar adesea uitam de par, desi si nevoile lui se modifica odata cu vremea.
Vara este o perioada deosebit de dificila pentru mentinerea nuantei intense a parului vopsit. Radiatiile solare, apa sarata sau clorurata si transpiratia excesiva pot deteriora firul de par si estompa culoarea. Prin urmare, este esential sa acordam o atentie sporita ingrijirii parului vopsit in sezonul cald pentru a-i pastra stralucirea si sanatatea.
In acest articol, vom explora metode eficiente de protejare a parului vopsit impotriva factorilor agresivi specifici verii. De la alegerea produselor potrivite pana la tehnici de styling adaptate, veti descoperi sfaturi utile pentru a va bucura de o culoare vibranta si un par sanatos pe tot parcursul sezonului estival.
Alegerea samponului potrivit pentru parul vopsit
Kevin Mancuso, renumit stilist si director creativ al unui brand cosmetic de prestigiu, explica faptul ca ingrijirea parului nostru trebuie sa se adapteze in functie de anotimp. Daca iarna parul se usuca din cauza aerului uscat din incaperi, vara este expus unor factori agresivi precum soarele, aerul fierbinte, apa de mare sau cea clorurata din piscine si transpiratia.
Toate acestea pot afecta parul, mai ales cel vopsit, care devine oricum mai uscat si fragil in urma colorarilor frecvente. Pentru a mentine calitatea firului de par, este necesar sa ne revizuim obiceiurile de ingrijire.
Vara transpiram mai mult, pielea capului devine mai repede grasa, ceea ce ne obliga sa ne spalam parul mai des. Insa spalatul frecvent elimina rapid pigmentul artificial, in special in cazul nuantelor vibrante precum culorile de cupru sau rosu. Daca ne spalam parul prea des, va trebui sa il vopsim mai frecvent.
Pentru a evita acest lucru, Kevin Mancuso recomanda utilizarea unui sampon fara sulfati in sezonul cald. Acesta curata eficient scalpul fara a priva firul de par de uleiurile naturale atat de necesare (lipsa lor stimuleaza de fapt productia excesiva de sebum).
Sfat util: Daca vara trebuie sa va spalati zilnic parul dar aveti o culoare creativa pe care doriti sa o pastrati, aplicati un balsam sau o masca pe lungimea parului inainte de spalare. Distribuiti produsul pe suvitele umede, apoi spalati-va normal cu sampon. Acest lucru va minimiza eliminarea pigmentului.
Protejarea parului vopsit de soare
Protejarea parului de efectele nocive ale razelor solare este la fel de importanta ca si protejarea pielii. Soarele face parul mai fragil, decolorat si uscat. Kevin Mancuso explica faptul ca parul nevopsit este mai rezistent la deteriorare datorita uleiurilor naturale. Insa atunci cand este vopsit, devine mai poros si se deterioreaza mai usor pentru ca nu mai beneficiaza de acest strat protector natural. De aceea este esential sa il protejam de soare.
Brandurile cosmetice ofera o gama variata de produse cu SPF pentru par. Includerea lor in rutina de ingrijire va ajuta la prevenirea deteriorarii cauzate de radiatiile ultraviolete si va pastra culoarea intensa pentru mai mult timp.
De retinut: Ce produse cu protectie solara sa alegeti? O optiune buna sunt asa-numitele „voaluri” pentru par – spray-uri usoare, rezistente la radiatiile UV. Acestea formeaza un strat invizibil pe suprafata firului de par, protejandu-l de razele solare, ternire si uscaciune. Este recomandat sa alegeti produse care ofera protectie atat impotriva razelor UVA, cat si UVB.
Acordati atentie si compozitiei produselor cosmetice. Anumite uleiuri au capacitatea de a proteja parul (si pielea) de deteriorarea cauzata de razele ultraviolete. Printre acestea se numara uleiurile de shea, jojoba, avocado, alune, cocos, susan si scortisoara. Uleiul din seminte de floarea-soarelui si vitamina E ajuta la protejarea parului impotriva radicalilor liberi.
Purtarea unei palarii – accesoriul esential pentru protectie
Celebrul hairstylist Vernon François recomanda evitarea expunerii prelungite la soare a parului neprotejat, mai ales daca este uscat sau deteriorat – ceea ce este adesea cazul parului vopsit. Uscaciunea nu doar accentueaza fragilitatea firului de par, ci favorizeaza si eliminarea rapida a pigmentului.
Prin urmare, expertul sfatuieste purtarea unei palarii sau sepci atunci cand iesiti afara, ideal cu o captuseala din matase pentru a mentine hidratarea suvitelor. Acest accesoriu simplu dar eficient creeaza o bariera fizica intre par si razele solare agresive.
Evitarea instrumentelor de coafat cu caldura
Vernon François subliniaza ca vara este oricum suficient de cald, asa ca parul care sufera deja din cauza temperaturii ridicate si a soarelui nu ar trebui expus la caldura suplimentara. Prin urmare, incercati sa reduceti la minimum utilizarea placilor de intins parul si a ondulatoarelor.
Pentru a pastra nuanta intensa si a nu deteriora parul vopsit, este preferabil sa il lasati sa se usuce natural. De asemenea, aplicati creme sau uleiuri leave-in pentru a retine umiditatea in structura firului de par. Aceste produse fara clatire formeaza un strat protector care previne deshidratarea si mentine elasticitatea parului.
Protejarea parului vopsit de clor
Dupa cum explica expertii, apa clorinata din piscine este foarte daunatoare pentru parul vopsit: clorul nu doar usuca firul de par, ci poate modifica si nuanta acestuia. Colorista Hazan Bodt avertizeaza ca brunetele, roscatele si blondele platinate trebuie sa fie deosebit de precaute – apa clorinata poate da o tenta verzuie nedorita parului.
Specialistii recomanda spalarea imediata a parului cu un sampon delicat dupa inot in piscina, urmata de o masca hidratanta intensa. Inainte de a intra in piscina, puteti aplica ulei de cocos pe lungimea parului: acesta nu doar va respinge apa, ci va sigila cuticulele, prelungind astfel rezistenta culorii si imbunatatind textura firului de par.
Interesant: Uleiul de cocos este unul dintre putinele uleiuri naturale cu capacitatea dovedita de a penetra structura firului de par si de a sigila cuticula. Pentru eficienta maxima, trebuie lasat sa actioneze cel putin 6-8 ore pe par.
Aceleasi precautii se aplica si in cazul inotului in apa de mare. Potrivit lui Kevin Mancuso, sarea extrage umiditatea din suvite, uscand vizibil parul. Mai mult, dupa uscare, sarea cristalizeaza pe suprafata firului de par, provocand daune suplimentare. De aceea, este recomandat sa va spalati parul imediat dupa baie si sa aplicati o masca hidratanta.
Sfaturi suplimentare de la expert
Olga Manu, hairstylist si colorist, ofera cateva recomandari valoroase:
Sub actiunea soarelui, parul pierde rapid umiditate, o parte din pigmentul melanina responsabil de culoare, iar structura keratinica a firului de par se deterioreaza. Suntem obisnuiti sa ne protejam pielea vara de deshidratare, arsuri solare si fotoimbatranire folosind produse cu SPF. Insa brandurile cosmetice ofera si game speciale de produse pentru par destinate sezonului estival. Acestea includ atat produse cu clatire, cat si fara clatire: de exemplu, sampon, masca si spray sau crema.
Aceste produse trebuie utilizate in sezonul cald, mai ales cand planificati o expunere prelungita la soare sau frecventati regulat solarul. Este foarte important sa nu uitati sa va acoperiti parul cu o palarie sau sapca – acestea nu doar protejeaza parul, ci previn si insolatia.
Iata inca cateva sfaturi pentru a pastra culoarea parului vopsit:
- Prindeti parul intr-un coc sau impletiti-l pentru a minimiza expunerea intregii mase de par.
- Nu va uscati parul sub razele directe ale soarelui – cand este umed, este mult mai sensibil la actiunea razelor ultraviolete.
Va invitam sa impartasiti in comentarii propriile experiente si trucuri pentru ingrijirea parului vopsit in sezonul cald. Ce metode v-au ajutat sa mentineti culoarea vibranta si sanatatea parului pe timpul verii?
Sursa imagini: Unsplash
Etichete: ingrijire par vopsit, protectie solara par, sfaturi colorare estivala, produse par vara
Acest articol se bazeaza pe sfaturile unor experti in domeniul ingrijirii parului si coloristica, precum si pe informatii din surse de specialitate. Totusi, fiecare tip de par este unic, asa ca va recomandam sa testati produsele si metodele mentionate pentru a vedea ce functioneaza cel mai bine in cazul dumneavoastra.