22.8 C
București
19 iunie 2024

Ambasada Romaniei, pe lista rusinii la Londra: Aproape 2 milioane de lire sterline datorii la plata taxei de trafic

Ambasada României a acumulat datorii de aproape 2 milioane de lire sterline la plata taxei de trafic din Londra, potrivit datelor publicate de Transport for London (TfL). Află detalii despre situația datornicilor diplomatici și reacțiile oficiale.

Citeste si ...

Transport for London (TfL), autoritatea responsabila pentru reteaua de transport din capitala britanica, a publicat recent lista datoriilor acumulate de ambasadele straine la bugetul orasului prin neplata taxei de trafic. Potrivit cifrelor oficiale, Ambasada Romaniei se numara printre datornici, cu o suma de aproximativ 2 milioane de lire sterline.

Ambasada SUA, cel mai mare datornic

Documentul obtinut in baza libertatii de informare arata ca Ambasada Statelor Unite la Londra a strans cea mai mare datorie dintre toate reprezentantele diplomatice, respectiv 14,6 milioane de lire, in decursul celor 20 de ani de la introducerea taxei menite sa descongestioneze traficul in orasul aglomerat. Aceasta se aplica zilnic majoritatii vehiculelor intre orele 7:00 si 18:00 in timpul saptamanii si intre 12:00 si 18:00 in weekend.

Intr-o declaratie citata de Politico, TfL a precizat ca, in timp ce majoritatea ambasadelor isi achita regulat taxele, „o minoritate incapatanata refuza sa faca acest lucru, in ciuda demersurilor noastre pe canale diplomatice”. Oficialii londonezi au adaugat ca vor continua sa urmareasca recuperarea sumelor restante si a penalitatilor aferente, solicitand ca problema sa fie abordata la Curtea Internationala de Justitie.

Reactia partii romane

Contactat de jurnalistii Politico, Ambasadorul Romaniei in Regatul Unit, Laura Popescu, nu a oferit deocamdata un punct de vedere cu privire la situatia datoriei acumulate de misiunea pe care o conduce.

Informatia vine in contextul in care relatiile diplomatice dintre Romania si Marea Britanie traverseaza o perioada sensibila, marcata de discutii aprinse pe tema imigratiei si a drepturilor cetatenilor romani pe teritoriul britanic dupa Brexit. Londra a acuzat in repetate randuri Bucurestiul de lipsa de cooperare in privinta returnarii infractorilor si a persoanelor care depasesc perioada legala de sedere.

Ce presupune taxa de trafic londoneza

Ambasada romaniei, pe lista rusinii la londra: aproape 2 milioane de lire sterline datorii la plata taxei de trafic
Ambasada romaniei, pe lista rusinii la londra: aproape 2 milioane de lire sterline datorii la plata taxei de trafic

Autoritatile londoneze au introdus taxa de trafic in urma cu doua decenii, ca masura de reducere a aglomeratiei urbane si a poluarii. Aceasta se ridica in prezent la 15 lire sterline pe zi si se aplica tuturor autoturismelor, cu anumite exceptii pentru vehiculele electrice, motociclete, taximetre si autobuzele de transport public.

Citeste si...
Tot mai multi angajati se intorc fizic la birou in 2024

Șoferii pot achita taxa prin diverse metode, precum aplicatia oficiala, online, prin SMS sau la punctele de plata amenajate in oras. Neplata taxei se sanctioneaza cu amenzi de pana la 160 de lire sterline.

Desi corpul diplomatic beneficiaza in general de imunitate fata de taxele locale, Conventiile de la Viena din 1961 si 1963 prevad ca statele trebuie sa respecte legile si reglementarile tarii gazda, inclusiv obligatiile financiare care nu sunt considerate impozite directe.

In conditiile in care pandemia si conflictul din Ucraina au generat presiuni bugetare fara precedent, recuperarea datoriilor ambasadelor straine devine o prioritate pentru municipalitatea londoneza. Ramane de vazut daca si in ce masura misiunile diplomatice, inclusiv cea a Romaniei, vor da curs solicitarilor de plata si care vor fi eventualele consecinte politice ale situatiei.

Sursa imagini: Unsplash

Subiecte abordate in articol: Ambasada Romaniei, taxa trafic Londra, datorii, relatii diplomatice

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Ambasada romaniei, pe lista rusinii la londra: aproape 2 milioane de lire sterline datorii la plata taxei de trafic