28.5 C
București
18 iunie 2024

Blinken doreste sa colaboreze cu Congresul SUA pentru potentiale sanctiuni impotriva CPI

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că administrația Biden este dispusă să colaboreze cu Congresul pentru a impune sancțiuni împotriva Curții Penale Internaționale, ca reacție la cererea de mandate de arestare pentru Netanyahu și alți lideri israelieni, în legătură cu conflictul din Gaza.

Citeste si ...

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat ca administratia Biden este dispusa sa colaboreze cu Congresul pentru a impune sanctiuni impotriva oficialilor Curtii Penale Internationale (CPI), ca reactie la cererea procurorului de a emite mandate de arestare pentru liderii israelieni in legatura cu conflictul din Gaza. Aceasta decizie marcheaza o noua confruntare intre SUA si CPI, in timp ce republicanii si democratii isi unesc fortele impotriva instantei penale internationale.

Cererea republicanilor de a sanctiona CPI

In timpul unei audieri a subcomisiei de credite din Senat, senatorul republican Lindsey Graham l-a indemnat pe Blinken sa sustina eforturile bipartizane de a sanctiona CPI. Graham a subliniat ca doreste „fapte, nu doar vorbe” in aceasta privinta, solicitand un raspuns ferm nu doar pentru „ultrajul impotriva Israelului”, ci si pentru a proteja interesele nationale ale SUA.

Blinken a raspuns afirmativ la aceasta solicitare, declarand: „Mi-ar placea sa lucram impreuna in acest sens”.

Motivele cererii de mandat de arestare pentru Netanyahu

Procurorul sef al CPI, Karim Khan, a anuntat luni ca are motive intemeiate sa creada ca premierul israelian Benjamin Netanyahu, seful apararii israeliene si trei lideri Hamas „poarta responsabilitate penala” pentru presupuse crime de razboi si crime impotriva umanitatii comise in timpul conflictului din Gaza.

Aceasta decizie a starnit critici vehemente din partea administratiei Biden si a oponentilor sai politici, care au argumentat ca instanta nu are jurisdictie asupra conflictului din Gaza si au ridicat ingrijorari cu privire la procesul decizional.

Pozitia SUA fata de mandatele CPI

Desi SUA nu este membra a CPI, tara a sustinut unele decizii anterioare ale instantei, inclusiv emiterea unui mandat de arestare pentru presedintele rus Vladimir Putin in legatura cu razboiul din Ucraina, anul trecut.

Cu toate acestea, SUA a reactionat diferit atunci cand a fost vorba de anchetarea crimelor de razboi din Afganistan. In 2020, administratia Trump a acuzat CPI ca a incalcat suveranitatea nationala a SUA si a vizat personalul instantei, inclusiv pe atunci procurorul Fatou Bensouda, cu inghetarea activelor si interdictii de calatorie.

Citeste si...
Marea Britanie acuza China de furnizarea unui „ajutor letal" Rusiei in Razboiul din Ucraina

Perspectivele sanctiunilor impotriva CPI

Blinken doreste sa colaboreze cu congresul sua pentru potentiale sanctiuni impotriva cpi
Blinken doreste sa colaboreze cu congresul sua pentru potentiale sanctiuni impotriva cpi

Membrii republicani ai Congresului au amenintat anterior cu o legislatie care impune sanctiuni CPI, dar o asemenea masura nu poate deveni lege fara sprijinul administratiei Biden si al colegilor sai democrati, care controleaza Senatul.

Blinken a subliniat ca decizia procurorului Khan de a solicita mandate de arestare pentru liderii israelieni este „profund gresita” si ar putea complica perspectivele de a ajunge la un acord pentru eliberarea ostaticilor si la o incetare a focului in conflictul Israelului cu Hamas.

In concluzie, situatia actuala evidentiaza o noua confruntare intre SUA si CPI, in timp ce republicanii si democratii isi unesc fortele pentru a sanctiona institutia judiciara internationala. Desi SUA a sustinut unele decizii anterioare ale CPI, cererea de mandat de arestare pentru Netanyahu a starnit reactii puternice si amenintari de sanctiuni. Ramane de vazut cum va evolua aceasta situatie tensionata si ce impact va avea asupra relatiilor dintre SUA si CPI, precum si asupra eforturilor de solutionare a conflictului din Gaza. Sursa de expertiza si date pentru acest articol este cunostinta generala despre subiecte de actualitate internationala.

Sursa imagini: Getty Images
Subiecte abordate in articol: blinken, cpi, netanyahu, gaza

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Blinken doreste sa colaboreze cu congresul sua pentru potentiale sanctiuni impotriva cpi