34 C
București
18 iunie 2024

Angajatii bugetari ar putea beneficia de noi majorari salariale in 2024

Guvernul ia în calcul creșteri salariale de peste 10% pentru o parte din bugetari în plină campanie electorală. Economiștii sunt îngrijorați de impactul asupra deficitului și datoriei publice.

Citeste si ...

Romania se afla in plina campanie electorala si bugetarii ar putea primi cresteri salariale considerabile. Conform unui proiect al Ministerului Muncii, aproximativ 100.000 de angajati din administratia locala, care au protestat la finalul anului trecut, ar urma sa primeasca un plus de peste 10% la salariu.

Majorarile propuse pentru bugetari

Potrivit proiectului, acesti bugetari ar urma sa beneficieze de doua majorari salariale in 2024:

  • 5% in iunie
  • Inca 5% in septembrie

In total, pentru cei aproximativ 100.000 de angajati, statul va cheltui 1,2 miliarde de lei pana la sfarsitul anului.

De asemenea, s-au facut promisiuni de cresteri salariale si pentru restul bugetarilor, cu exceptia profesorilor si militarilor. Insa, pentru acestia, ar fi nevoie de 6 miliarde de lei suplimentare in buget. Calculele urmeaza sa fie discutate in coalitia de guvernare, inainte de a fi aprobate.

Voci impotriva masurilor: „Nu ne permitem astfel de lucruri”

Angajatii bugetari ar putea beneficia de noi majorari salariale in 2024
Angajatii bugetari ar putea beneficia de noi majorari salariale in 2024

Liderul PNL, Nicolae Ciuca, a precizat ca exista bani in buget doar pentru primele categorii de bugetari mentionati:

„Se poate merge pana la suma de 1,2 miliarde pana la sfarsitul anului, trebuie sa avem grija sa nu ducem bugetul si sa nu punem o presiune si asa destul de mare. Eu nu cred ca trebuie sa venim in campanie cu abordari populiste si sa le dam oamenilor sperante pe chestiuni care nu… Lasam povara cui?”

Economistii avertizeaza ca astfel de cresteri salariale ar putea avea un impact nedorit in economie, in contextul unui deficit bugetar deja urias si al unei datorii publice in crestere.

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, a atras atentia asupra presiunii inflationiste generate de costurile cu forta de munca:

„Vedem aici o presiune aproape continua in perioada urmatoare asupra inflatiei si asta si datorita costurilor cu forta de munca.”

Adrian Codirlasu, vicepresedinte CFA Romania, a subliniat ca administratia publica din Romania este deja cea mai scumpa din Uniunea Europeana:

„Administratia chiar a crescut si prin urmare, Romania a ajuns cu o administratie publica care este din 2018 pana acum cea mai scumpa din Uniunea Europeana. Platim cea mai mare pondere din veniturile bugetare in sustinerea administratiei publice. Lucrul acesta cauzeaza deficite, lipsa de bani pentru investitii si implicit datorie publica.”

Presiune pe deficitul bugetar si datoria publica

Cresterile salariale propuse vor pune presiune suplimentara pe un deficit bugetar deja mare. Daca la inceputul anului Guvernul estima un deficit de 5% din PIB, iar Consiliul Fiscal de aproximativ 6%, Comisia Europeana estimeaza acum un deficit de 7%, cel mai apropiat de realitate, conform economistilor.

Citeste si...
Razboi hibrid la granita dintre Polonia si Belarus – Tensiunile cresc pe masura ce mai multi migranti incearca sa treaca frontiera

Pe de alta parte, datoria publica a depasit nivelul ingrijorator de 50% din PIB.

Salariile bugetarilor raman mai mari decat cele din mediul privat. Conform ultimelor estimari, salariul mediu net al unui bugetar ajunge la 5.428 de lei, in timp ce salariul mediu la nivel national este sub 5.200 de lei.

Ramane de vazut daca aceste noi majorari salariale pentru bugetari vor fi aprobate in finalformele propuse si care va fi impactul lor asupra echilibrelor bugetare si economice ale Romaniei. Dezbaterea pe aceasta tema sensibila ramane deschisa in plina campanie electorala.

Sursa imagini: Social Media Subiecte abordate in articol: majorari salariale, bugetari, deficit bugetar, datorie publica, campanie electorala

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Angajatii bugetari ar putea beneficia de noi majorari salariale in 2024