Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Bulgaria nu se grabeste sa-si instruiasca militar cetatenii pentru ca nu se considera atat de expusa riscului unui atac din partea Rusiei precum Polonia sau Romania. In cazul unui razboi, doar 30% dintre bulgari ar lupta sa-si apere tara, spun expertii, situatie similara cu cea din alte state mai putin predispuse pentru instructie militara a civililor.
Pana in iunie, Bulgaria va adopta o strategie de pregatire militara civila
In aproximativ o luna, Bulgaria isi va finaliza abordarea privind organizarea instruirii militare pentru civili, deoarece termenul limita pentru crearea Evaluarii Strategice de Aparare se incheie la sfarsitul lunii iunie.
Intre timp, mai multe tari europene ofera deja o astfel de formare militara a propriilor cetateni. Un rezumat al rapoartelor media de la inceputul anului arata o tendinta: multe tari NATO initiaza dialoguri sociale privind pregatirea militara civila:
- Armata poloneza a lansat programul „Vacanta cu armata” pentru tinerii de 18-35 de ani, care pot castiga 1.520 de euro dupa 27 de zile de antrenament militar
- Norvegia isi mareste numarul de soldati recrutati
- Danemarca intentioneaza sa introduca recrutarea pentru femei pana in 2026 si sa extinda serviciul militar de la 4 la 11 luni
- Letonia si Suedia au reluat serviciul militar obligatoriu
- In Romania exista un impuls pentru adoptarea legilor apararii, inclusiv a serviciului militar voluntar pentru tinerii intre 18-35 de ani.
Romania si tarile baltice se pregatesc mai intens pentru un potential conflict
Expertul militar Yordan Bozhilov atribuie aceste miscari razboiului Rusiei din Ucraina, dar clarifica faptul ca nu sunt pregatiri pentru razboi.
Bozhilov a explicat la radioul national ca tari precum Romania, Polonia si statele baltice au o evaluare mai mare a riscului de razboi pe scara larga in comparatie cu Bulgaria, ceea ce le determina sa caute solutii.
„Țarile NATO gestioneaza desfasurarea in timp de pace a fortelor de descurajare la nivel national, desi Alianta a stabilit cerinte de personal pe timp de pace pe baza evaluarilor riscurilor.”
Potrivit expertului militar, daca o tara este atacata, trebuie sa inceapa sa se apere inainte ca NATO sa poata interveni. Acesta este motivul pentru care Polonia isi construieste o armata puternica.
Doar 30% dintre bulgari ar lupta pentru apararea tarii
Bozhilov noteaza ca unele tari au o rata mai mare de recrutare, dar nu pe deplin, cum ar fi Finlanda, unde inrolarea voluntara se bucura de apreciere in randul populatiei. Din pacate, Bulgariei ii lipseste acest prestigiu al carierei militare.
Multi cetateni bulgari se tem ca pregatirea militara implica un razboi iminent, determinand populatia sa evite instruirea. Un sondaj Gallup recent a relevat ca:
- Doar 30% dintre bulgari ar lupta pentru tara lor in caz de razboi
- 42% spun ca nu vor sa mearga la razboi
- Restul este indecis
Ministrul interimar al Apararii, Atanas Zapryanov, a subliniat luna trecuta ca nu este vorba despre reimpunerea serviciului militar obligatoriu, ci despre formarea obligatorie pentru anumiti functionari publici implicati in securitatea nationala.
Zapryanov a mentionat ca pregatirea militara obligatorie ar putea fi necesara daca serviciul voluntar si pregatirea in centrele militare sunt ineficiente.
Bulgaria incearca sa refaca rezerva de personal militar
Una dintre ultimele decizii ale parlamentului precedent a vizat sa faca profesia de militar mai atractiva prin:
- Modernizare
- Pachete sociale imbunatatite
- Salarii mai bune
- Ridicarea prestigiului profesiei de ofiter
Cel mai recent raport al apararii a recomandat masuri legislative urgente pentru refacerea rezervelor de cadre pe timp de pace, constatand:
- O scadere de 43% intre 2010-2020
- O scadere anuala continua de 5-7%
Daca aceasta tendinta va continua, rezerva ar putea fi complet epuizata in 15 ani.
Importanta pregatirii mintale pentru armata din tinerete

Bozhilov, un fost ministru adjunct al apararii, sugereaza rezolvarea partiala a acestui neajuns prin instruirea oamenilor din sistemul administrativ. Cu toate acestea, el avertizeaza ca a te baza exclusiv pe acest lucru ar epuiza personalul administrativ instruit.
In schimb, Bulgaria trebuie sa-si refaca armata profesionista, in prezent o cincime necompletata, si sa creeze o motivatie pentru a se alatura rezervei voluntare, cruciala pentru modernizarea fortelor armate in timpul unui razboi.
Bozhilov subliniaza, de asemenea, importanta sanatatii si a pregatirii mintale pentru tineri, incepand din scoala generala, in privinta armatei.
Discutarea acestei probleme creeaza tensiuni, determinand multi tineri sa caute modalitati de a evita serviciul militar. Totusi, Bulgaria trebuie sa aiba in vedere potentialul rezervei mari nefolosite, format din tinerii care nici nu lucreaza, nici nu studiaza, in special cei din paturile sociale inferioare.
Sursa: StirilePROTV Sursa imagini: Pexels Subiecte abordate in articol: razboi, aparare, recrutare, Bulgaria