26.6 C
București
25 iunie 2024

Romanii risca sa nu mai poata fi tratati in unele spitale din strainatate din cauza datoriilor tarii

România a acumulat datorii uriașe către spitalele din Uniunea Europeană

Citeste si ...

Situatia grava in care se afla sistemul medical romanesc ameninta accesul pacientilor la tratamentele de care au nevoie in strainatate. Statul datoreaza peste 340 de milioane de euro unitatilor sanitare din alte tari, fiind in pericol de a-si pierde dreptul la serviciile medicale oferite cetatenilor romani bolnavi.

Potrivit declaratiilor Dr. Valeria Herdea, presedinta Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), datoriile s-au acumulat intr-un ritm alarmant in ultimii 5 ani, deoarece bugetul alocat de guvern pentru acoperirea acestor servicii a fost mult prea mic fata de sumele solicitate de CNAS.

Țarile carora le datoram cele mai mari sume

Situatia este extrem de grava, numeroase state membre UE cerandu-ne achitarea imediata a facturilor restante, unele datand inca din 2015. Iata care sunt cele mai mari datorii ale Romaniei:

  1. Germania – peste 130 milioane euro
  2. Spania – aproape 50 milioane euro
  3. Italia – 43 milioane euro
  4. Franta – aproape 39 milioane euro

Conform regulilor europene, facturile ar trebui platite in maximum 18 luni de la finalul lunii in care pacientul a beneficiat de tratament. Țarile afectate ne cer macar sa achitam datoriile esalonat, daca dorim sa mai avem acces la serviciile lor medicale.

Sute de romani dati in judecata pentru a obtine tratament

O situatie paradoxala este ca, in timp ce statul este dator vandut, sute de pacienti romani cu afectiuni grave sunt nevoiti sa dea statul in judecata pentru a putea beneficia de tratamentele de care au nevoie si pe care nu le pot primi la timp in tara.

Aproximativ 800 de bolnavi, majoritatea suferind de cancer, au intentat procese impotriva autoritatilor pentru a li se acorda dreptul la tratamente si medicamente off-label (adica medicamente care nu au in prospect respectiva afectiune, dar care ar putea ajuta).

Dr. Herdea a precizat:

„Datoriile s-au acumulat mai ales pentru ca in ultimii 5 ani statul a alocat mult mai putini bani pentru aceste servicii decat a cerut Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.”

Posibilitatile romanilor de a primi tratament in strainatate

o camera de spital cu un pat si echipament informatic
Romanii risca sa nu mai poata fi tratati in unele spitale din strainatate din cauza datoriilor tarii

Pentru a beneficia de ingrijiri medicale peste granite, cetatenii romani au la dispozitie urmatoarele 3 variante:

  1. Cardul european de sanatate – acopera urgentele precum infarctul, accidentul vascular cerebral, interventiile chirurgicale sau accidentele.
  2. Formularul S1 – folosit de cei care isi muta temporar resedinta in alta tara (pensionari, studenti Erasmus, lucratori detasati).
  3. Formularul S2 – prin care sunt trimisi pacientii cu afectiuni grave precum arsuri, boli neurologice, hematologice, cancer sau cardiovasculare, care nu pot primi tratamentul necesar la timp in Romania.
Citeste si...
Vladimir Putin merge in China sa caute mai mult sprijin pentru razboiul din Ucraina

Numarul pacientilor trimisi in strainatate in 2023

Anul trecut, un numar de 720 de romani au fost nevoiti sa caute tratament medical in afara granitelor tarii, datorita incapacitatii sistemului romanesc de a le asigura ingrijirile necesare intr-un interval rezonabil de timp:

  • 241 pacienti cu probleme ale sistemului circulator
  • 140 pacienti cu afectiuni oncologice
  • 102 copii

In ciuda deficitului bugetar cronic si a datoriilor uriase acumulate, autoritatile par a face prea putin pentru a asigura un acces decent al romanilor la serviciile medicale de care au nevoie, punand in pericol sanatatea si chiar viata a mii de pacienti. Criza din sanatate se adanceste, in timp ce vocile celor afectati raman inabusite de birocratia nepasatoare. Este nevoie urgenta de reforma si de masuri concrete pentru a impiedica prabusirea completa a unui sistem medical fragilizat.

Sursa imagini: Shutterstock

Subiecte abordate in articol: datorii, sanatate, tratament, sistem medical

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole