20.2 C
București
25 iulie 2024

Apocalipsa umanitara in Gaza: 80% din populatie, stramutata in urma conflictului dintre Israel si Hamas

Citeste si ...

Potrivit unui avertisment alarmant lansat de Organizatia Natiunilor Unite (ONU), aproximativ 80% din populatia Fasiei Gaza a fost stramutata pana in prezent, in contextul escaladarii violentelor dintre Israel si miscarea islamista Hamas. Coordonatoarea umanitara a ONU pentru Gaza, Sigrid Kaag, a declarat marti, 2 iulie, ca este „profund ingrijorata” de noile ordine de evacuare emise de armata israeliana.

„Peste un milion de persoane sunt din nou stramutate, cautand adapost şi siguranţa, ceea ce ridica la 1,9 milioane numarul persoanelor stramutate in Gaza”, a precizat Kaag intr-o declaratie de la sediul ONU din New York. Potrivit datelor ONU, aproximativ 2,4 milioane de oameni traiesc pe acest teritoriu palestinian asediat, care se confrunta cu bombardamente masive din partea Israelului, ca represalii la un atac sangeros al Hamas din 7 octombrie.

Criza umanitara se adanceste: sute de mii de civili, fortati sa fuga din calea razboiului

Organizatia Natiunilor Unite estimeaza ca pana la 250.000 de persoane sunt afectate direct de ordinul armatei israeliene ca civilii sa evacueze localitatile Al-Qarara, Bani Suhaila si alte orase din apropierea Khan Younis, in sudul Fasiei Gaza. Aceasta vine pe fondul unor noi escaladari ale violentelor, dupa ce Hamas a lansat rachete spre teritoriul israelian, declansand o serie de lovituri aeriene devastatoare ca raspuns.

„Civilii palestinieni din Gaza sunt cufundaţi intr-un abis de suferinţa. Vieţile lor sunt distruse. Razboiul nu a creat doar cea mai profunda dintre crizele umanitare. A declanşat un vartej de mizerie umana”, a declarat Sigrid Kaag, subliniind amploarea dezastrului umanitar care se desfasoara sub ochii lumii.

Ajutoarele umanitare, insuficiente in fata nevoilor uriase ale populatiei

In ciuda eforturilor internationale, ajutorul umanitar soseste in cantitati insuficiente in Fasia Gaza pentru a face fata dimensiunii uriase a crizei, potrivit oficialilor ONU. Deschiderea de noi puncte de trecere, in special in sudul teritoriului, este esentiala pentru a evita o agravare si mai dramatica a situatiei.

Kaag a lansat un apel urgent catre comunitatea internationala sa intensifice sprijinul financiar pentru operatiunile umanitare in Gaza. „Avem nevoie de mai multe fonduri pentru a putea oferi ajutorul de care au nevoie atat de disperata oamenii de aici. Fiecare zi in plus de conflict inseamna si mai multa suferinta pentru zeci de mii de familii nevinovate prinse la mijloc”, a subliniat ea.

Citeste si...
Nicusor Dan conduce detasat in cursa pentru Primaria Capitalei

Bilantul sumbru al razboiului: zeci de mii de morti si raniti

Datele oficiale prezentate de Ministerul Sanatatii din Gaza, condus de Hamas, arata ca ofensiva israeliana a provocat moartea a 37.925 de persoane, in marea lor majoritate civili. In schimb, atacul initial al miscarii islamiste asupra Israelului s-a soldat cu 1.195 de victime, de asemenea preponderent civili, conform unui bilant al agentiei France Presse realizat pe baza informatiilor furnizate de autoritatile israeliene.

De asemenea, 251 de persoane au fost rapite de Hamas in timpul atacului din 7 octombrie, dintre care 116 sunt in continuare tinute ostatice in Gaza. Conform armatei israeliene, 42 dintre acestea si-au pierdut viata in captivitate.

Criza umanitara din Fasia Gaza a atins cote alarmante, pe masura ce violentele continua sa faca ravagii in randul populatiei civile. Comunitatea internationala trebuie sa actioneze de urgenta pentru a opri acest conflict devastator si a oferi sprijinul atat de necesar sutelor de mii de oameni prinsi in acest vartej al suferintei. Doar prin eforturi concertate si solidaritate se poate pune capat acestei tragedii care ameninta vietile a milioane de palestinieni nevinovati.

Sursa imaginii: Freepik

Subiecte abordate in articol: razboi Gaza, stramutare palestinieni, criza umanitara, conflict Orientul Mijlociu

Informatiile din acest articol se bazeaza pe declaratiile si datele furnizate de oficiali ai ONU, precum si pe bilanturile prezentate de autoritatile palestiniene si israeliene.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole