Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a prezentat astăzi primele detalii despre bugetul României pentru anul 2025. Anunțul vine într-un moment în care milioane de pensionari așteptau vești despre indexarea pensiilor, care fusese promisă pentru începutul acestui an.
Vestea nu este deloc îmbucurătoare pentru vârstnici – indexarea pensiilor, care ar fi trebuit să aibă loc la 1 ianuarie 2025, nu se va face, deși aceasta a fost una dintre principalele promisiuni ale guvernului pe tot parcursul anului trecut.
Ce s-a decis pentru pensiile românilor în 2025
Situația este îngrijorătoare pentru pensionari, care au pierdut deja, în medie, 330 de lei lunar începând cu ianuarie 2025. Declarațiile ministrului Barna arată că nu există planuri concrete pentru recuperarea acestei pierderi în viitorul apropiat.
Pentru indexarea pensiilor ar fi nevoită lunar suma de 1,7 miliarde de lei, fonduri care nu au fost incluse în proiectul de buget. Ministerul Muncii, instituția care ar putea implementa majorările de pensii, nu se află pe lista ministerelor care vor primi fonduri suplimentare în 2025.
Unde se duc banii statului în 2025
Ministrul Finanțelor a explicat că noul buget vine cu modificări semnificative în alocarea fondurilor. „Am prezentat proiectul de buget în coaliție și am avut primele discuții cu partenerii de guvernare”, a declarat Tanczos Barna.
În primul rând, se vor face economii la mai multe instituții ale statului:
- Administrația Prezidențială va avea un buget redus cu 10%
- Senatul României va primi cu 5% mai puțini bani
- Camera Deputaților va funcționa cu un buget diminuat cu 9%
În schimb, alte sectoare vor beneficia de creșteri substanțiale ale bugetelor:
- Ministerul Educației primește o majorare de 10%
- Ministerul Transporturilor va avea un plus de 20%
- Ministerul Sănătății beneficiază de o creștere de 50%
- Ministerul Mediului va primi cu 51% mai multe fonduri
Prioritățile guvernului: Autostrăzi și infrastructură
O mare parte din banii alocați vor merge către construcția de noi autostrăzi. Proiectele majore includ:
- Autostrada Sibiu-Pitești
- Autostrada Sibiu-Făgăraș
- Autostrada Focșani-Bacău
- Autostrada Ploiești-Buzău
- Autostrada Buzău-Focșani
În plus, vor fi finanțate și alte proiecte importante:
- Construcția spitalelor regionale de urgență din Craiova, Iași și Cluj
- Modernizarea sistemelor de apă și canalizare
- Dezvoltarea centrelor pentru colectarea selectivă a deșeurilor
- Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar
- Digitalizarea universităților
- Construcția de campusuri pentru învățământul dual
Ce șanse au pensionarii să primească indexarea promisă
Următoarea etapă este votarea bugetului în Parlament. Din punct de vedere teoretic, parlamentarii ar putea propune amendamente pentru a include și indexarea pensiilor. Totuși, având în vedere declarațiile ministrului și poziția actuală a coaliției de guvernare, este puțin probabil ca aceste amendamente să fie aprobate.
„România va avea un buget cumpătat, prin care punem statul la dietă”, a subliniat ministrul Barna. El a asigurat că vor fi bani pentru plata pensiilor curente, dar nu a oferit nicio speranță pentru indexarea mult așteptată.
Perspectivele pentru anul 2025
Deși bugetul include investiții semnificative în infrastructură și în alte sectoare cheie, absența indexării pensiilor rămâne un motiv de îngrijorare pentru milioane de români. Ministrul Finanțelor susține că acesta este un „buget echilibrat”, dar pentru pensionari, acest echilibru vine cu un cost personal semnificativ.
Pentru moment, singura certitudine este că pensiile vor continua să fie plătite la nivelul actual, fără majorarea promisă. Rămâne de văzut dacă vor exista ajustări pe parcursul anului sau dacă pensionarii vor trebui să aștepte până în 2026 pentru o potențială creștere.
Te invităm să distribui acest articol pentru a-i informa și pe alții despre schimbările din bugetul României pentru anul 2025.
Sursa imaginii: Freepik
Etichete: buget România 2025, pensii România, autostrăzi noi, Tanczos Barna, indexare pensii, investiții infrastructură, spitale regionale