Alegerile locale si europarlamentare de duminica, 9 iunie 2024, vor fi un test crucial pentru partidele politice din Romania. Insa care va fi prezenta la urne a romanilor in aceste scrutinuri decisive? Sociologul Barbu Mateescu a facut publice estimarile sale inedite privind participarea la vot, intr-un interviu acordat agentiei Agerpres.
Campania pentru locale a dominat, cea pentru europarlamentare a trecut in fundal
Potrivit lui Mateescu, campania electorala pentru alegerile locale a acaparat atentia publica in ultimele saptamani, in timp ce scrutinul pentru Parlamentul European a fost eclipsat. „Campania electorala pentru alegerile locale a dominat, cea pentru Parlamentul European trecand in fundal”, a declarat sociologul.
El sustine ca rezultatul alegerilor locale nu va fi neaparat relevant pentru scrutinul parlamentar de la finalul anului. In schimb, rezultatul europarlamentarelor ar putea fi ambiguu din cauza aliantei electorale dintre PSD si PNL.
„Rezultatul alegerilor locale nu este relevant pentru alegerile de la finele anului iar rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European va fi ambiguu din cauza existentei aliantei electorale PSD-PNL. Cine ar fi de vina pentru un scor slab al aliantei? Un scor mare obliga oare cele doua partide la a avea un candidat comun la prezidentiale sau dimpotriva incurajeaza existenta unor candidaturi separate? Aceste intrebari si altele nu vor avea un raspuns facil dupa 9 iunie”, a explicat Mateescu.
Prezenta la vot, similara cu cea de la localele din trecut
Cat priveste prezenta la urne, Barbu Mateescu estimeaza ca aceasta va fi aproximativ la nivelul inregistrat la alegerile locale precedente, tinand cont insa si de scaderea populatiei Romaniei in ultimii ani.
„Prezenta la vot va fi similara cu cea de la alegerile locale din trecut, «ajustand», desigur, pentru scaderea populatiei. Este probabil sa existe un pic sub opt milioane de voturi valide – au fost 8,49 milioane voturi valide in 2016 si 8,11 milioane voturi valide in 2020”, a precizat sociologul.
Localele din marile orase, foarte interesante

Mateescu atrage atentia asupra scrutinului pentru primarii din orasele mari precum Timisoara, Brasov, Constanta sau Bucuresti, unde dinamica demografica ar putea influenta rezultatele.
„Foarte interesante sunt alegerile locale din Timisoara, Brasov si Constanta – orase in care primarul in functie se afla la primul mandat. In primele doua dintre ele exista o alianta PSD-PNL pentru castigarea primariei – situatie rar intalnita in restul tarii. In toate aceste localitati, ca si in Bucuresti, candidatii care se bazeaza pe un public tanar si/sau sofisticat intampina probleme de natura demografica”, a argumentat sociologul.
Tinerii se stabilesc in suburbii, nu mai apar pe listele electorale in marile orase
Un fenomen interesant remarcat de Barbu Mateescu este tendinta tinerilor de a se stabili in suburbiile marilor centre universitare precum Bucuresti, Cluj-Napoca sau Timisoara, si nu in orasele propriu-zise. Acest lucru face ca ei sa nu mai apara pe listele electorale din municipiile respective.
„S-a «gripat» mecanismul prin care, pret de mai bine de un secol, tinerii soseau din orase mici sau din mediul rural in orase universitare unde erau chiriasi, dupa absolvire stabilindu-se de tot in orasul respectiv. Ei acum isi cumpara locuinte in suburbii – nici nu mai ajung sa detina carte de identitate de Bucuresti, Cluj-Napoca sau Timisoara”, a explicat sociologul.
In concluzie, sociologul Barbu Mateescu estimeaza o prezenta la urne similara cu cea de la alegerile locale precedente, in jurul a 8 milioane de voturi valide, cu ajustarile necesare pentru scaderea populatiei. El atrage atentia asupra scrutinului din marile orase, unde dinamica electorala s-ar putea dovedi surprinzatoare, pe fondul migratiei tinerilor spre suburbii. Ramane de vazut daca aceste previziuni se vor adeveri si cum vor influenta rezultatele finale ale alegerilor cruciale de duminica pentru scena politica din Romania.
Sunteti de acord cu estimarile sociologului Barbu Mateescu privind prezenta la vot? Cum credeti ca vor evolua lucrurile in alegerile de duminica? Asteptam opiniile voastre in sectiunea de comentarii de mai jos!
Sursa imaginii: Inquam Photos
Subiecte abordate in articol: alegeri locale 2024 alegeri europarlamentare 2024 prezenta vot Romania Barbu Mateescu
*Articolul se bazeaza pe estimarile si analizele sociologului Barbu Mateescu, prezentate in interviul acordat agentiei Agerpres.