22.8 C
București
18 iunie 2024

Papa Francisc lanseaza un apel ferm pentru o noua arhitectura financiara mondiala

Citeste si ...

Papa Francisc a cerut miercuri crearea „unei noi arhitecturi financiare internationale” capabila sa rupa cercul vicios datorie-finantare si sa ajute tarile sarace ale lumii. Suveranul pontif a atras atentia asupra „crizei datoriilor” care afecteaza tarile in curs de dezvoltare, generand saracie si privand milioane de oameni de un viitor demn.

Criza datoriilor externe loveste tarile sarace

Intr-o audienţa la Vatican cu participanţii la conferinţa „Criza datoriei in Sudul global”, Papa Francisc a denuntat efectele devastatoare ale globalizarii si ale conflictelor recente asupra unor natiuni deja vulnerabile. Dupa pandemie si razboaie, multe tari din „sudul planetei” se confrunta cu o profunda criza a datoriilor externe, care exacerbeaza saracia si insecuritatea zilnica pentru milioane de oameni.

„Niciun guvern nu poate cere, din punct de vedere moral, propriului popor sa sufere privatiuni incompatibile cu demnitatea umana,” a subliniat Papa.

Apel pentru un mecanism financiar solid si echitabil

Papa Francisc lanseaza un apel ferm pentru o noua arhitectura financiara mondiala
Papa francisc lanseaza un apel ferm pentru o noua arhitectura financiara mondiala

Pentru a aborda aceasta situatie, Suveranul Pontif a pledat pentru „un mecanism multinational, bazat pe solidaritate” care sa ia in calcul implicatiile economice, financiare si sociale ale datoriilor externe. O astfel de arhitectura financiara globala ar trebui sa fie „indrazneata si creativa” pentru a rupe cercul vicios finantare-datorie in care sunt blocate multe tari in curs de dezvoltare.

„Lipsa acestui mecanism favorizeaza o situatie de „scapa cine poate”, in care cei mai slabi sunt mereu cei care pierd,” a remarcat Papa Francisc.

Datoria externa si cea ecologica – doua fatete ale aceleiasi monede

Intr-o viziune mai larga, Papa a facut legatura intre datoria externa si cea ecologica, considerandu-le „doua fatete ale aceleiasi monede”. Ambele reprezinta poveri care afecteaza grav viitorul tarilor sarace si trebuie abordate printr-o abordare cuprinzatoare, solidara la nivel global.

Apeluri recurente pentru anularea datoriilor tarilor sarace

Suveranul pontif a cerut in repetate randuri anularea datoriilor externe ale tarilor cele mai sarace, in concordanta cu doctrina sociala a Bisericii Catolice. Țara sa natala, Argentina, se confrunta in prezent cu efectele unei severe politici de austeritate impuse de noul guvern ultra-liberal.

Citeste si...
Primarul drogat care a lovit o mama si a fugit de la locul accidentului

In esenta, Papa Francisc pledeaza pentru o reforma profunda a sistemului financiar mondial, capabila sa ofere o sansa echitabila pentru progres si dezvoltare tuturor natiunilor. Un astfel de demers necesita solidaritate, intelegere reciproca si actiune concertata la scara globala.

Faci parte din generatia care va schimba lumea? Impartaseste aceasta perspectiva si implica-te in miscarea pentru o lume mai dreapta!

Sursa imaginii: Social Media

Subiecte abordate in articol: finante, datorii externe, tari sarace, criza, solidaritate

** Pe baza discursului Papei Francisc in fata participantilor la conferinta „Criza datoriei in Sudul global” la Vatican si a analizei sale asupra efectelor globalizarii si ale conflictelor asupra tarilor defavorizate.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Papa Francisc lanseaza un apel ferm pentru o noua arhitectura financiara mondiala