Elevii care vor sa intre la unul din cele mai bune zece licee din Bucuresti trebuie sa aiba media la Evaluarea Nationala de cel putin 9,5. Iar pentru a accede la licee de top precum Colegiul National „Sfantul Sava”, media necesara se apropie de 10.
Potrivit brosurii de admitere la liceu pentru anul scolar 2024-2025, publicata pe site-ul Inspectoratului Școlar Bucuresti, Colegiul National „Sfantul Sava” conduce detasat clasamentul celor mai bune licee din Capitala. Aici, la profilul Matematica-Informatica, specializarea bilingv engleza, ultima medie de admitere a fost de 9,95.
La acelasi colegiu, pe locurile urmatoare se situeaza profilul Știintele Naturii, cu media 9,85, si Matematica-Informatica, cu 9,75. Pentru profilul Filologie, ultima medie a fost 9,67, iar pentru admitere in vara vor fi disponibile 260 de locuri.
Profesori, critici la adresa subiectelor de la Evaluarea Nationala
Unii profesori considera insa ca subiectele de la Evaluarea Nationala ar trebui ingreunate pentru a face o selectie mai riguroasa a elevilor cu adevarat performanti.
„Poate ca subiectele ar trebui sa fie un pic mai grele, adica nota 9,90 sa se obtina greu, foarte greu. Nu toata suflarea, toti cei care au dat la Sava, 100 si ceva de copii, sau 200, sa ia 9,90”, a declarat pentru Adevarul profesorul de Matematica Ștefan Vlaston.
El a sugerat introducerea unor subpuncte „grele si foarte grele”, astfel incat medii maxime sa ia mai putini elevi. „Eu as ingreuna subiectele, in sensul ca doar 2, 3, 4 subpuncte sa fie grele si foarte grele, astfel incat medii maxime sa ia mai putini copii, nu chiar toti. In special pentru acesti copii as face subiecte mai grele. Și ii mobilizezi si pe cei buni sau foarte buni”, a adaugat Vlaston.
Clasamentul celor mai bune licee din Bucuresti in 2024
Iata cum arata clasamentul celor mai bune licee din Bucuresti pentru anul scolar 2024-2025, realizat de Adevarul pe baza mediilor ultimilor admisi:
- Colegiul „Sfantul Sava”
- Matematica-Informatica, bilingv engleza – 9,95 (260 locuri)
- Colegiul „Gheorghe Lazar”
- Matematica-Informatica – 9,90 (234 locuri)
- Colegiul „Spiru Haret”
- Matematica-Informatica, bilingv engleza – 9,85 (208 locuri)
- Colegiul National „Tudor Vianu”
- Matematica-Informatica, bilingv germana – 9,72 (234 locuri)
- Matematica-Informatica – 9,70
- Colegiul National „George Cosbuc”
- Matematica-Informatica – 9,67 (156 locuri)
- Colegiul National „I.L. Caragiale”
- Matematica-Informatica, bilingv engleza – 9,67 (260 locuri)
- Matematica-Informatica, bilingv germana – 9,60
- Colegiul National „Grigore Moisil”
- Matematica-Informatica – 9,67 (156 locuri)
- Colegiul National „Mihai Viteazul”
- Matematica-Informatica – 9,50 (260 locuri)
- Știintele Naturii – 9,60
- Colegiul National „Ion Creanga”
- Matematica-Informatica, bilingv engleza – 9,55 (208 locuri)
- Colegiul National „Iulia Hasdeu”
- Matematica-Informatica, bilingv engleza – 9,55 (234 locuri)
In acest an, Colegiile Nationale „Gheorghe Șincai” (9,52), „Matei Basarab” (9,50) si „Cantemir Voda” (9,47) intregesc topul celor mai cautate licee din Bucuresti la profilul Matematica-Informatica.
Discrepante mari la admiterea in licee
Expertul in educatie Ștefan Vlaston atrage atentia asupra discrepantelor mari existente la admiterea in licee. Daca la unele se intra cu medii de aproximativ 10, la altele pragul este mult mai scazut, ajungand si sub 2.
„Ar trebui sa existe o medie de admitere la liceu de minim 5, cum lasase Cimpeanu. A fost scoasa prevederea asta cu media 5, pentru ca ajung copii care la Evaluarea Nationala au 2, 3, 4 si dupa aceea se confrunta cu greutati insurmontabile la liceu”, a explicat Vlaston pentru Adevarul.
Potrivit acestuia, elevii cu medii mici sunt trecuti din clasa in clasa de catre profesori, pentru ca scolile primesc fonduri proportional cu numarul de elevi. Iar aceasta situatie duce la un procentaj mare de elevi care pica Bacalaureatul.
„Procentul celor care pica Bacalaureatul este foarte mare tocmai pentru ca n-au fost de la inceput selectati si ca functioneaza principiul asta de optiune de finantare. Ii facem rau copilului, ii tinem patru ani in liceu, el nu invata nimic si dupa patru ani tot in campul muncii se duce, dar fara mare foloase”, a conchis Vlaston.
Calendarul admiterii la liceu in 2024
Inscrierile pentru admiterea la liceu in 2024 vor avea loc in doua etape:
- 11-12 iulie
- 15-22 iulie
In aceasta perioada, absolventii clasei a VIII-a si parintii lor, asistati de diriginti, vor completa fisele de inscriere. Este esential sa acorde maxima atentie, deoarece orice optiune gresita poate duce la o repartizare nedorita, iar un numar redus de optiuni completate poate insemna nerepartizarea computerizata.
Repartizarea candidatilor la licee va avea loc pe 24 iulie. Elevii care doresc sa participe la admitere intr-un alt judet vor completa si depune fisele conform procedurilor stabilite de Comisia nationala de admitere.
Topul celor mai bune licee din tara
Iata care sunt cele mai bune licee din tara la profilul Matematica-Informatica, conform Adevarul:
- Colegiul National „Vasile Alecsandri”, Galati – 9,82 (Matematica-Informatica, bilingv engleza)
- Colegiul National „Fratii Buzesti”, Craiova – 9,80 (Știinte ale Naturii)
- Colegiul National „Constantin Diaconovici Loga”, Timisoara – 9,75 (Matematica-Informatica)
- Colegiul National „Ion C. Bratianu”, Pitesti – 9,72 (Matematica-Informatica, bilingv engleza)
- Colegiul National „Mircea cel Batran”, Constanta – 9,72 (Știinte ale Naturii)
Evaluarea anuala a cadrelor didactice si salarizarea diferentiata in functie de criterii de performanta raman subiecte fierbinti in sistemul de invatamant romanesc. Negocierile intre autoritati si sindicate privind aceste aspecte sunt departe de a fi incheiate.
Sursa: Adevarul.ro
Sursa imagini: Shutterstock
Subiecte abordate in articol: evaluare nationala, admitere liceu, topul liceelor, educatie