26.6 C
București
25 iunie 2024

Rusia da startul exercitiilor cu arme nucleare tactice in zonele de granita cu Ucraina

Moscova trece la un nou nivel de intimidare prin exercitii cu arme nucleare tactice langa Ucraina. Descoperiti cum interpreteaza expertii aceasta miscare riscanta.

Citeste si ...

Tensiunile cresc in conflictul ruso-ucrainean, Moscova facand un nou pas ingrijorator prin desfasurarea de exercitii militare cu arme nucleare tactice in apropierea granitei cu Ucraina. Ministerul Apararii rus a anuntat marti ca a inceput prima etapa a acestor manevre de amploare, care implica rachete de mare viteza precum Iskander si Kinzhal.

Amploarea si gravitatea exercitiilor au fost evidentiate prin implicarea sistemelor de lansare a rachetelor Iskander si a bombardierelor echipate cu rachete hipersonice nucleare Kinzhal. Aceste arme fac parte din arsenalul nuclear tactic al Rusiei, proiectate special pentru a fi folosite pe campul de lupta.

Locatia exercitiilor, un semnal puternic

Conform ministerului rus, manevrele au loc in Districtul Militar de Sud, care include regiuni ucrainene ocupate ilegal de Rusia dupa invazia din 2022. Desi locatia exacta nu a fost dezvaluita, se asteapta ca Belarus sa participe de asemenea, dupa ce Moscova a anuntat anul trecut intentia de a desfasura arme nucleare tactice pe teritoriul acestei tari.

Analistii nucleari interpreteaza aceste exercitii ca un semnal de avertizare din partea presedintelui Vladimir Putin catre aliatii occidentali ai Ucrainei. Prin aceste manevre, Moscova doreste sa descurajeze implicarea si mai profunda a acestora in sprijinirea Kievului cu arme si informatii.

„Exercitiile vizeaza sa asigure ca unitatile si echipamentele sunt pregatite pentru utilizarea in lupta a armelor nucleare nestrategice pentru a raspunde si a asigura neconditional integritatea teritoriala si suveranitatea statului rus in raspuns la declaratiile provocatoare si amenintarile unor oficiali occidentali individuali impotriva Federatiei Ruse”, a precizat Ministerul rus al Apararii.

Masuri de intimidare sau pregatire pentru escaladare?

Decizia Rusiei de a desfasura aceste exercitii nucleare tactice a survenit dupa ce oficiali occidentali au sugerat posibilitatea sprijinirii mai consistente a Ucrainei. Presedintele francez Emmanuel Macron nu a exclus desfasurarea de trupe in anumite conditii, iar ministrul de externe britanic David Cameron a afirmat ca Kievul are dreptul de a trage cu rachete occidentale pe teritoriul rusesc.

Rusia da startul exercitiilor cu arme nucleare tactice in zonele de granita cu ucraina
Rusia da startul exercitiilor cu arme nucleare tactice in zonele de granita cu ucraina
  1. Imaginile publicate de Ministerul rus al Apararii arata:
    • Vehicule de lansare a rachetelor incarcate si deplasate la pozitii prestabilite
    • Bombardiere pregatite pentru transportul incarcaturilor nucleare Kinzhal
  2. Expertii avertizeaza asupra gravitatii situatiei:”Exercitiile sunt, in mod evident, un semnal in raspuns la discutiile privind trupele tarilor NATO in Ucraina”, a declarat pentru Reuters Nikolai Sokov, un fost oficial rus pentru controlul armamentelor. „Cele mai importante caracteristici sunt anuntul in avans si vizibilitatea.”
  3. Militarii occidentali vor urmari indeaproape aceste manevre pentru a evalua:
    • Cat timp de avertizare ar avea in cazul unei desfasurari reale a armelor nucleare tactice de catre Rusia
Citeste si...
DNA cere revizuirea cazului Voiculescu: Ultimul act in telenovela eliberarii patronului Antenelor?
Tip ArmaFocoase Nucleare Tactice
Rusia1.558 (estimare)

Desi exercitiile nucleare tactice ale Rusiei reprezinta un semnal ingrijorator, este putin probabil ca Moscova sa treaca la utilizarea reala a acestor arme, cu exceptia cazului in care Rusia ar fi amenintata existential. Totusi, aceste manevre subliniaza pericolul escaladarii continue a conflictului si evidentiaza nevoia stringenta de dialog si dezescaladare. Comunitatea internationala ar trebui sa ramana unita in a condamna astfel de actiuni si in a insista pe calea pasnica pentru rezolvarea disputei, prin sprijinirea continua a Ucrainei dar evitand o confruntare directa cu Rusia nucleara. Evenimentele recente ar trebui sa serveasca drept un memento al amenintarii inarmarii nucleare si sa determine o reinnoire a eforturilor de dezarmare si neproliferare.

Sursa: Al Jazeera

Sursa imagini: Ministerul rus al Apararii

Subiecte abordate in articol: Rusia, arme nucleare tactice, exercitii militare, granita cu Ucraina, escaladare conflict

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole