China a declansat joi exercitii militare in jurul Taiwanului, ca represalii pentru ceea ce a numit „acte separatiste” ale noului presedinte taiwanez, Lai Ching-te. Armata taiwaneza a raspuns mobilizandu-si fortele pentru a contracara eventualitatea unei invazii.
Tensiuni sporite intre China si Taiwan dupa investirea noului lider
Exercitiile chineze au loc la doar trei zile dupa ce Lai Ching-te a preluat functia de presedinte al Taiwanului, pe care Beijingul il considera un „separatist”. In discursul sau de investitura, Lai a cerut Chinei sa inceteze amenintarile, starnind furia Beijingului.
Potrivit Comandamentului Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare a Chinei, exercitiile implica forte terestre, navale, aeriene si de rachete si se desfasoara in stramtoarea Taiwan, precum si in jurul insulelor controlate de Taiwan din apropierea coastei chineze.
„Aceasta este, de asemenea, o pedeapsa puternica pentru actele separatiste ale fortelor de independenta din Taiwan si un avertisment sever impotriva interferentelor si provocarilor din partea fortelor externe”, a declarat Comandamentul.
Taiwan isi mobilizeaza fortele si respinge acuzatiile Chinei
Ministerul Apararii din Taiwan a condamnat exercitiile, afirmand ca a trimis forte in zonele din jurul insulei si ca este increzator ca isi poate proteja teritoriul. „Lansarea de exercitii militare cu aceasta ocazie nu numai ca nu contribuie la pacea si stabilitatea Stramtorii Taiwan, dar evidentiaza totodata mentalitatea militarista (a Chinei)”, a declarat ministerul.
Un oficial de rang inalt din Taiwan a declarat pentru Reuters ca exercitiile fac parte dintr-un scenariu pe care Taiwanul l-a anticipat si ca guvernul insulei are o „intelegere cuprinzatoare” a miscarilor militare chineze.
Lai Ching-te s-a declarat in repetate randuri deschis la discutii cu China, dar a fost respins de Beijing. El spune ca doar poporul taiwanez isi poate decide viitorul si respinge pretentiile de suveranitate ale Beijingului.
Amploarea exercitiilor militare chineze fara precedent
Cercetatorul militar Su Tzu-yun a declarat pentru Reuters ca, desi exercitiile vor dura doar doua zile, domeniul de aplicare este mare in comparatie cu exercitiile anterioare, deoarece au inclus insulele periferice ale Taiwanului.
„Acest lucru este menit sa demonstreze capacitatea Chinei de a controla spatiul maritim si de a preveni implicarea fortelor straine”, a adaugat el. „Semnalele politice aici sunt mai mari decat cele militare.”
Mass-media de stat chineza a publicat o harta a zonelor de exercitii, in cinci zone din jurul Taiwanului si a insulelor pe care Taiwanul le controleaza in apropierea coastei chineze.
In timp ce indicele bursier de referinta al Taiwanului a crescut usor joi dimineata, Alex Huang, vicepresedintele Mega International Investment Services, a declarat: „Exercitiile vor avea un impact psihologic pe termen scurt, dar nu vor inversa tendinta ascendenta pe termen lung a actiunilor din Taiwan.”
China a organizat exercitii similare in 2022 dupa vizita lui Pelosi
In august 2022, China a lansat exercitii militare cu tiruri reale in jurul Taiwanului, imediat dupa o vizita, foarte criticata de Beijing, a fostei presedinte a Camerei Reprezentantilor din SUA, Nancy Pelosi. Acea serie de exercitii, a caror amploare a fost fara precedent, a durat patru zile, urmate de cateva zile de exercitii suplimentare.
Aceste exercitii recente evidentiaza tensiunile continue dintre China si Taiwan, o insula guvernata democratic pe care Beijingul o considera parte a teritoriului sau. In timp ce China isi intensifica presiunea militara, Taiwan ramane hotarata sa-si apere suveranitatea si libertatile democratice. Comunitatea internationala urmareste indeaproape evolutiile din regiune, sperand la o rezolvare pasnica a disputei.
Sursa imagini: Getty Images |
Subiecte abordate in articol: #China, #Taiwan, #conflict, #invazie, #armata