24.9 C
București
24 iulie 2024

Cresterea salariului minim brut aduce scumpiri in lant de la 1 iulie 2024

Citeste si ...

Incepand cu 1 iulie 2024, romanii vor resimti o serie de schimbari fiscale importante care vor influenta direct economia tarii. Cea mai notabila modificare este cresterea salariului minim brut pe economie de la 3.300 de lei la 3.700 de lei, dintre care 300 de lei nu vor fi taxati, rezultand un salariu minim net de 2.363 de lei.

Desi aceasta masura va aduce un plus la veniturile celor cu salarii mici, ea vine la pachet cu o serie de scumpiri in lant care vor afecta buzunarele tuturor romanilor. Analistii avertizeaza ca aceste majorari de preturi ar putea genera cresteri in intreaga economie.

Carburantii se scumpesc din nou

Una dintre cele mai dureroase scumpiri va fi resimtita la pompa. Preturile la carburanti vor creste ca urmare a majorarii accizelor, pentru a doua oara in acest an. Benzina se va scumpi cu 43 de bani pe litru, iar motorina cu 39 de bani pe litru, ducand preturile la aproximativ 7,30-7,40 lei pe litru.

La inceputul anului, preturile crescusera deja cu 26 de bani pentru benzina si 29 de bani pentru motorina. Acum, de la 1 iulie, un plin de carburant va costa cu aproximativ 20 de lei mai mult. Șoferii vor resimti astfel din plin aceste majorari ale accizelor, mai ales in plin sezon estival.

Facturile la gaze vor creste si ele

Tarifele reglementate de distributie la gazele naturale se vor majora cu 19% de la 1 iulie. Pentru consumatorii casnici care beneficiaza de serviciul de distributie, asta va insemna o crestere de circa 10 lei/MWh la factura.

Chiar daca cresterea nu pare mare la prima vedere, ea se adauga scumpirilor in lant din alte domenii. Serviciile si produsele care folosesc gazul ca materie prima sau sursa de energie vor fi si ele afectate, ducand la cresteri de preturi pentru consumatorii finali.

Schimbari majore in relatiile dintre firme

Cresterea salariului minim brut aduce scumpiri in lant de la 1 iulie 2024
Cresterea salariului minim brut aduce scumpiri in lant de la 1 iulie 2024

O schimbare semnificativa vizeaza si relatiile B2B. De la 1 iulie, e-Factura va deveni singura factura valabila in tranzactiile dintre firme, eliminand toate celelalte tipuri de facturi. Operatorii economici trebuie sa raporteze toate facturile emise catre alte companii si institutii publice in sistemul national RO e-Factura pana la 30 iunie 2024.

Citeste si...
Referendumul pentru aderarea la UE a Republicii Moldova agita Moscova. Votul, asociat cu o "anexare" de catre Romania

Introducerea acestui sistem vine cu amenzi pentru neraportarea facturilor in termen de 5 zile de la emitere. Insa rolul lui este de a creste transparenta si conformarea fiscala, urmand modelul deja implementat in alte state europene.

Punctul de amenda va ramane la 165 de lei, conform unei decizii guvernamentale, astfel ca macar din acest punct de vedere situatia ramane neschimbata.

Toate aceste modificari fiscale vor avea un impact semnificativ asupra economiei romanesti in a doua jumatate a anului 2024. Desi salariul minim creste, scumpirile in lant la carburanti, gaze si alte produse si servicii vor eroda o parte din castig.

Firmele vor trebui sa se adapteze noului sistem de facturare electronica, in timp ce consumatorii vor resimti in buzunare cresterile de preturi. Ramane de vazut cum va evolua economia in aceste conditii si daca vor fi luate masuri suplimentare pentru a atenua efectele negative.

Distribuie acest articol pentru a-i informa si pe altii despre schimbarile care ne asteapta de la 1 iulie. Daca ai nelamuriri sau vrei sa iti spui parerea, lasa un comentariu mai jos.

Sursa imaginii: Getty Images

Subiecte abordate in articol: salariu minim, scumpire carburanti, crestere tarife gaze, sistem e-Factura

*Informatiile din acest articol se bazeaza pe datele furnizate de institutiile statului si analizele economistilor cu privire la impactul modificarilor fiscale asupra economiei romanesti.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole