Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Tensiunile din Stramtoarea Taiwan escaladeaza. Cele mai importante companii producatoare de cipuri din lume au pregatite planuri de urgenta care implica dezactivarea de la distanta a unora dintre cele mai avansate masinarii de fabricat semiconductori, incercand astfel sa impiedice fortele chineze sa puna mana pe aceste tehnologii.
Companii de top precum gigantul taiwanez TSMC si grupul olandez ASML sunt pregatite pentru cel mai rau scenariu. Potrivit unor informatii din presa, ele detin un asa-numit „kill switch” care le permite sa saboteze de la distanta utilajele de fabricare a cipurilor de ultima generatie, in cazul in care China ar invada Taiwanul.
Chiar daca tensiunile nu au escaladat inca pana la un conflict armat, aceasta masura preventiva subliniaza ingrijorarea comunitatii internationale cu privire la potentialul dezastru economic si militar pe care l-ar putea provoca preluarea controlului asupra industriei de cipuri din Taiwan de catre China.
Ce pot face TSMC si ASML pentru a impiedica preluarea tehnologiilor avansate
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) este liderul mondial in productia de cipuri de inalta performanta, avand o cota de piata de aproximativ 90% pe acest segment. Principalul sau client este grupul olandez ASML, unicul furnizor de pe planeta pentru masinile litografice utilizate la imprimarea celor mai mici circuite integrate.
Conform unor surse citate de Bloomberg, cele doua companii au cazut de acord asupra unor protocoale secrete pentru dezactivarea de la distanta a utilajelor critice de fabricare a cipurilor, in eventualitatea unei invazii chineze in Taiwan.
Acest „intrerupator de dezactivare” se aplica in special liniei de utilaje litografice cu ultraviolete extreme (EUV) produse de ASML, cele mai sofisticate masini existente pentru imprimarea tranzistoarelor de dimensiuni nanoscopice pe cipuri. TSMC este cel mai mare client pentru aceste masini EUV, de care au nevoie atat puterea procesarii pentru Inteligenta Artificiala, cat si multe aplicatii militare.
Protocolul prevede ca in caz de invazie, ASML sa trimita un semnal prin care sa blocheze configuratia software si hardware a utilajelor, facandu-le complet inutilizabile pentru potentialii noi proprietari chinezi. Similar, inginerii de la TSMC pot trimite comenzi prin care sa inutilizeze echipamentele sensibile.
Statele Unite sunt pregatite sa distruga fizic fabricile de cipuri din Taiwan
Ingrijorate de amploarea unor astfel de pierderi tehnologice, autoritatile de la Washington par hotarate sa ia masuri si mai drastice pentru a impiedica China sa puna mana pe industria de semiconductori high-end din Taiwan.
Potrivit unor declaratii ale lui Robert O’Brien, fost consilier pentru securitate nationala in administratia Trump, Statele Unite sunt pregatite sa distruga toate fabricile de cipuri din Taiwan inaintea invadatorilor chinezi.
„Nu vom permite niciodata ca toate acele fabrici sa cada in mainile Chinei”, a afirmat O’Brien pentru publicatia Semafor.
Oficialul a comparat distrugerea facilitatilor TSMC cu masura luata de Winston Churchill in Al Doilea Razboi Mondial, de a scufunda intreaga flota militara franceza pentru a impiedica preluarea ei de catre fortele Axei dupa capitularea Frantei.
In fata acestor amenintari, China reactioneaza prin demonstratii de forta militara. Armata chineza a organizat recent exercitii de lupta in care a simulat o „preluare a puterii” in Taiwan, folosind drone aeriene, nave de razboi si avioane care au incercat sa patrunda in zona de aparare aeriana a insulei.
Importanta vitala a industriei de cipuri pentru puterea militara si tehnologica
Accesul la cele mai sofisticate cipuri reprezinta un factor vital atat pentru domeniul militar, in dezvoltarea armelor hipersonice, sistemelor de rachete balistice si a Inteligentei Artificiale aplicate, cat si pentru mentinerea unui avantaj tehnologic major in diverse sectoare economice, cum ar fi inteligenta artificiala, realitatea virtuala extinsa, masinile autonome si multe altele.
Razboiul economic dintre China si Statele Unite pentru suprematia tehnologica pare astfel sa se intensifice, prin gesturi de forta din ambele parti. Autoritatile de la Beijing incearca sa demonstreze ca sunt hotarate sa obtina controlul asupra industriei de nisa a cipurilor high-end de pe insula Taiwan, in timp ce Washingtonul si aliatii sai trec la amenintari cu distrugeri fizice, pentru a preveni un asemenea scenariu.
Avand in vedere importanta strategica a acestor tehnologii, este putin probabil ca tensiunile sa se dezamorseze curand in jurul Stramtorii Taiwan. Companiile taiwaneze si occidentale care domina sectorul par pregatite pentru mai multe scenarii de forta majora, inclusiv sabotajul propriilor fabrici in cazul unei tentative de preluare ostile.
Continua sa urmaresti Adevarul.ro pentru ultimele actualizari si perspective din prima linie despre criza din Pacific. Distribuie acest articol pentru a informa si alti cititori despre ce este in joc si lasa-ne un comentariu cu opinia ta!
Sursa imaginii: Social Media
Subiecte abordate in articol: cipuri, tehnologie, invazii, razboi, Taiwan
Acest articol se bazeaza pe raportarea de la sursele Bloomberg si Business Insider, oferind analiza si informatii actualizate despre planurile secrete ale marilor companii din industria cipurilor in cazul unui conflict militar in Stramtoarea Taiwan.