26.6 C
București
25 iunie 2024

Evaluarea Nationala 2024: Tot ce trebuie sa stie parintii si elevii despre calendar, probe si inscriere la liceu

Pregătește-te pentru Evaluarea Națională 2024 cu acest ghid complet. Descoperă calendarul examenelor, probele, modalitatea de înscriere la liceu și calculul mediilor. Informații actualizate și utile pentru părinți și elevi.

Citeste si ...

In mai si iunie 2024, elevii din ciclul primar si gimnazial sustin Evaluarea Nationala, un examen diagnostic obligatoriu care testeaza cunostintele acumulate pe parcursul anilor de studiu. In acelasi timp, absolventii claselor a VIII-a se pregatesc pentru cea mai importanta etapa: admiterea la liceu. Iata un ghid complet despre calendarul acestor examene cruciale, precum si detalii despre modalitatea de calcul a mediilor si inscrierea la licee.

Evaluarea Nationala pentru elevii din clasele a II-a, a IV-a si a VI-a a fost deja sustinuta in mai 2024. Aceste teste nu sunt altceva decat o radiografie a nivelului de pregatire al elevilor la finalul fiecarui ciclu de studiu. Rezultatele nu sunt trecute in catalog, ci sunt folosite pentru a identifica lacunele si a remedia situatia inainte de etapele viitoare.

Ce calendar trebuie sa respecte elevii de clasa a VI-a

Potrivit Ministerului Educatiei, elevii claselor a VI-a au sustinut Evaluarea Nationala in zilele de 28 si 29 mai, dupa urmatorul program:

 • Marti, 28 mai: Proba la Limba si comunicare
 • Miercuri, 29 mai: Proba la Matematica si stiinte ale naturii

Testele au un format asemanator evaluarilor internationale, fiind elaborate de Centrul National pentru Politici si Evaluare in Educatie (CNPEE). Timpul de lucru a fost de o ora pentru fiecare proba, iar nivelul de dificultate a fost mediu.

Calendarul complet pentru Evaluarea Nationala 2024 – clasa a VIII-a

Evaluarea nationala 2024: tot ce trebuie sa stie parintii si elevii despre calendar, probe si inscriere la liceu
Evaluarea nationala 2024: tot ce trebuie sa stie parintii si elevii despre calendar, probe si inscriere la liceu

Elevii care termina clasa a VIII-a in 2024 au in fata cele mai importante examene pana acum. Rezultatele obtinute la Evaluarea Nationala reprezinta media de admitere la liceu, asa ca este esential sa se pregateasca temeinic.

Iata calendarul complet pentru cei care dau Evaluarea Nationala in clasa a VIII-a:

 • 11-14 iunie: Inscrierea la Evaluarea Nationala
 • 25 iunie: Proba la Limba si literatura romana
 • 27 iunie: Proba la Matematica
 • 28 iunie: Proba la Limba si literatura materna
 • 3 iulie: Afisarea rezultatelor initiale
 • 3 iulie (16:00 – 19:00) si 4 iulie (08:00 – 12:00): Depunerea contestatiilor
 • 4-9 iulie: Solutionarea contestatiilor
 • 9 iulie: Afisarea rezultatelor finale
Citeste si...
Shein si Temu, in vizorul autoritatilor europene: Produsele s-ar putea scumpi din cauza taxelor vamale

Cum se face admiterea la liceu in 2024

Odata cu rezultatele de la Evaluarea Nationala, urmeaza o noua etapa la fel de importanta: inscrierea la liceu. Aceasta are loc in iulie, conform unui calendar bine stabilit:

 • 11-12, 15-22 iulie: Completarea optiunilor in fisele de inscriere de catre candidati si parinti, asistate de diriginti
 • 11-12, 15-19 iulie: Introducerea datelor din fise in aplicatia informatica centralizata si verificarea corectitudinii lor
 • 22 iulie: Termenul limita pentru transmiterea bazei de date catre centrele de admitere judetene
 • 23 iulie: Corectarea erorilor si confirmarea modificarilor in aplicatia informatica
 • 24 iulie: Repartizarea computerizata a candidatilor in invatamantul liceal
 • 25-30 iulie: Depunerea dosarelor de inscriere la liceele respective
 • 30 iulie: Transmiterea situatiei locurilor ramase libere dupa aceasta etapa
 • 31 iulie – 2 august: Rezolvarea situatiilor speciale aparute dupa repartizare

Un aspect esential este modul de calcul al mediei de admitere la liceu. Conform precizarilor Ministerului Educatiei, aceasta medie este chiar media generala obtinuta la Evaluarea Nationala, calculata ca medie aritmetica, cu doua zecimale si fara rotunjire.

Pentru profilurile vocationale precum cele artistice, sportive, teologice sau militare, media de admitere se calculeaza diferit, tinand cont si de notele obtinute la probele de aptitudini specifice.

Locuri disponibile pentru admiterea la liceu in 2024

Guvernul Romaniei a aprobat cifra de scolarizare pentru anul scolar 2023-2024, stabilind 194.000 de locuri disponibile in invatamantul liceal. Din aceasta cifra, 134.000 de locuri sunt alocate pentru liceele teoretice, iar 60.000 de locuri pentru scolile profesionale si liceele tehnologice.

Datele prezentate in acest articol se bazeaza pe informatiile furnizate de Ministerul Educatiei din Romania, precum si pe statisticile publicate de portalul Edupedu.ro.

Subiecte abordate in articol: Evaluare Nationala, bacalaureat, admitere liceu, educatie, invatamant, elevi

Aceste informatii actualizate despre Evaluarea Nationala si admiterea la liceu in 2024 sunt esentiale pentru parinti si elevi, pentru a putea planifica si pregati temeinic aceste examene critice. Speram ca ghidul nostru detaliat ii va ajuta sa abordeze cu mai multa incredere provocarile care ii asteapta.

Citeste si...
Polonia anunta arestarea unui grup de sabotori prorusi

Distribuiti acest articol pentru a ajuta si alti parinti si elevi sa fie la curent cu ultimele actualizari! Lasati-ne un comentariu daca aveti intrebari sau sugestii legate de acest subiect important.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole