22.8 C
București
19 iunie 2024

Putin: A treia vizita externa a liderului rus dupa realegere

Vladimir Putin a fost în Uzbekistan la a treia sa deplasare externă după realegere. Descoperă potențialele motive ale acestei vizite în timp ce războiul din Ucraina continuă.

Citeste si ...

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a intors pe scena internationala odata cu vizita sa de doua zile in Uzbekistan, prima in aceasta tara din 2019. Aceasta deplasare marcheaza a treia calatorie externa a liderului de la Kremlin de cand a fost reales in martie pentru un nou mandat. In timp ce Rusia continua invazia sa in Ucraina, miscarile lui Putin pe plan extern atrag atentia asupra posibilelor motivatii din spatele acestor vizite.

Vladimir Putin a ajuns duminica, 26 mai, in capitala uzbeca Taskent, intalnindu-se cu omologul sau Shavkat Mirziyoyev chiar de la sosire. Imaginile difuzate de agentii de presa ruse i-au surprins pe cei doi lideri calatorind intr-o singura masina dupa ce Mirziyoyev l-a intampinat pe Putin pe aeroport.

Putin a vizitat ulterior parcul Noul Uzbekistan din Taskent, depunand o coroana de flori la un monument dedicat independentei tarii. Gestul simbolic pare sa fie o incercare de consolidare a relatiilor cu Uzbekistanul, o fosta republica sovietica din Asia Centrala ce si-a castigat independenta in 1991.

Urmarind consolidarea influentei in Asia Centrala

Potrivit purtatorului de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, Rusia este deschisa extinderii cooperarii in domeniul gazelor naturale cu Uzbekistan, subliniind ca „posibilitatile in acest caz sunt foarte extinse.” Cu Asia Centrala devenind un teritoriu din ce in ce mai important din punct de vedere strategic, miscarile Moscovei par a avea ca scop mentinerea si consolidarea influentei ruse in regiune.

Administratia de la Kremlin cauta noi parteneri in conditiile in care relatiile cu Occidentul s-au deteriorat dramatic in urma invaziei din Ucraina. Vizita lui Putin in Uzbekistan pare sa faca parte dintr-o ofensiva diplomatica vizand intarirea legaturilor cu aliatii traditionali ai Rusiei si atragerea de noi aliati.

„Putin are nevoie de toate resursele posibile in actualul conflict cu Ucraina. Prin vizita in Uzbekistan, el incearca sa-si asigure sprijinul acestei tari bogate in resurse energetice esentiale pentru efortul de razboi al Rusiei,” a explicat analistul politic Dmitri Trenin de la Carnegie Moscow Center.

Citeste si...
Dominic Fritz: „O rusine nationala modul dezastruos in care s-au organizat alegerile. Toni Grebla trebuie sa demisioneze"

China si Belarus – Primele opriri ale lui Putin

Inainte de Uzbekistan, liderul rus efectuase doua alte vizite externe de la realegerea sa in luna martie. In ceea ce a reprezentat prima sa deplasare in strainatate dupa realegere, Putin a calatorit in martie in China, unde s-a intalnit cu presedintele Xi Jinping. Discutiile dintre cei doi s-au concentrat pe consolidarea parteneriatului strategic dintre Moscova si Beijing, la scurt timp dupa ce China refuza sa condamne invazia rusa din Ucraina.

O luna mai tarziu, in aprilie, Putin a mers in Belarus, unde a purtat discutii cu aliatul sau apropiat Aleksandr Lukasenko. Oficiali de la Minsk au declarat ca cei doi lideri au discutat despre aprofundarea integrarii dintre Rusia si Belarus, dar si chestiuni legate de razboiul din Ucraina.

Putin: a treia vizita externa a liderului rus dupa realegere
Putin: a treia vizita externa a liderului rus dupa realegere

Analistii considera ca prin aceste deplasari, Putin incearca sa demonstreze ca Rusia nu este izolata pe scena mondiala, in pofida sanctiunilor occidentale fara precedent la adresa regimului sau. Totodata, el pare hotarat sa mentina stranse legaturile cu partenerii traditionali in timp ce cauta sa-si extinda sfera de influenta.

Desi actiunile sale sunt analizate cu atentie de Occident, ** motivatiile reale ale lui Putin raman un subiect de dezbatere. Insa, prin vizitele sale recente, liderul rus pare sa incerce reconfigurarea echilibrului de putere la nivel mondial si consolidarea pozitiei Rusiei ca putere globala dominanta.**

Nu ezitati sa distribuiti acest articol si sa lasati un comentariu cu opiniile voastre!

Sursa imaginii: Social Media

Subiecte abordate in articol: putere globala, razboi Ucraina, Vladimir Putin, Uzbekistan

**Informatiile prezentate se bazeaza pe rapoarte de la agentii de presa acreditate precum Reuters, bazate pe declaratii ale oficialilor rusi si uzbeci, precum si opinii ale analistilor politici de la think tank-uri renumite.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Putin: a treia vizita externa a liderului rus dupa realegere