26.6 C
București
25 iunie 2024

Congresul SUA il invita pe Netanyahu sa sustina un discurs in plin razboi din Gaza

Citeste si ...

Liderii legislativi din Statele Unite au emis o invitatie oficiala pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu de a sustine un discurs in Congres, intr-un nou gest de solidaritate cu Israelul, pe fondul razboiului din Gaza.

Invitatie controversata pe fondul abuzurilor din Gaza

Invitatia emisa vineri de liderii republicani si democrati din Senat si Camera Reprezentantilor a venit in contextul in care Curtea Penala Internationala analizeaza posibilitatea de a emite un mandat de arestare pe numele lui Netanyahu pentru presupuse crime de razboi.

„Pentru a consolida relatia noastra de durata si pentru a sublinia solidaritatea Americii cu Israelul, va invitam sa impartasiti viziunea guvernului israelian cu privire la apararea democratiei, combaterea terorii si stabilirea unei paci drepte si durabile in regiune,” se arata in scrisoarea semnata de liderii Camerei si Senatului.

Desi nu a fost specificata o data pentru discurs, se asteapta ca Netanyahu sa depaseasca recordul fostului premier britanic Winston Churchill ca lider strain care a luat cuvantul cel mai des in fata unei sesiuni comune a Congresului.

Critici dure fata de Netanyahu

Netanyahu se confrunta insa cu o indignare globala din cauza aparentelor abuzuri ale Israelului in Gaza, unde fortele militare israeliene au ucis peste 36.000 de persoane si au distrus mari partiuni ale teritoriului.

Congresul SUA il invita pe Netanyahu sa sustina un discurs in plin razboi din Gaza
Congresul sua il invita pe netanyahu sa sustina un discurs in plin razboi din gaza

Guvernul sau a defiat luna aceasta aliatii occidentali, inclusiv SUA, prin lansarea unei ofensive majore in Rafah, sudul Gazei, unde aproape 1,5 milioane de palestinieni se adapostisera. Ofensiva a provocat stramutarea unui milion de palestinieni.

Un bombardament israelian asupra unui camp de persoane stramutate din Rafah, mai devreme in aceasta luna, a ucis 45 de palestinieni si a starnit indignare internationala.

Sprijin puternic pentru Israel in Congres

Cu toate acestea, Congresul SUA ramane ferm pro-Israel, desi unii democrati au fost din ce in ce mai critici la adresa lui Netanyahu, pe care liderul democrat al Senatului Chuck Schumer l-a descris in martie drept un obstacol in calea pacii, citand opozitia premierului israelian fata de solutia celor doua state.

Citeste si...
Un fost ministru gambian condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru crime impotriva umanitatii

Invitatia Congresului a starnit indignare in randul aparatorilor drepturilor palestinienilor. Actrita Cynthia Nixon a catalogat-o drept „rusinoasa” intr-o postare pe retelele sociale adresata lui Schumer: „Poate Netanyahu va fi arestat pentru crimele sale de razboi chiar pe pardoseala Senatului,” a scris ea.

Biden propune un plan pentru incetarea focului in Gaza

Anterior, vineri, presedintele american Joe Biden a prezentat o propunere care, a spus el, ar duce la un armistitiu „de durata” in Gaza.

Planul in trei etape ar vedea eliberarea detinutilor israelieni din teritoriu, precum si a sutelor de prizonieri palestinieni detinuti in Israel, a explicat Biden. Initiativa, despre care Biden a spus ca a fost pusa inainte de Israel, marcheaza o schimbare a pozitiei administratiei americane, care pana acum a cautat doar o incetare temporara a focului, in timp ce a sprijinit obiectivul Israelului de a elimina Hamas.

„Presedintele Biden intelege ca daca acest razboi se va prelungi dincolo de alegerile sale, nu va fi ceva care sa functioneze pentru el din punct de vedere politic,” a declarat pentru Al Jazeera analistul palestinian-american Omar Baddar. „Este incredibil de costisitor si daunator pentru el, iar eu cred ca acesta este motivul pentru care apasa acum pe frana si pune o presiune enorma asupra Israelului pentru a accepta planul de incetare a focului.”

Pe masura ce conflictul se prelungeste, sansele par sa creasca ca premierul Netanyahu sa ramana la putere dupa alegerile prezidentiale americane din noiembrie, punand in pericol eforturile administratiei Biden de a media un armistitiu in Gaza.

Sursa imaginii: Social Media

Subiecte abordate in articol: Gaza, razboi, pace, discurs, SUA, Israel, Congres

Articolul se bazeaza pe relatarile agentiilor de stiri Al Jazeera si Reuters cu privire la ultimele evolutii din conflictul israelo-palestinian si eforturile diplomatice de incetare a focului in Gaza.

Distribuiti acest articol pentru a informa cat mai multe persoane despre cele mai recente evolutii din razboiul dintre Israel si Gaza. Lasati un comentariu cu opiniile si perspectivele dumneavoastra asupra subiectului.

Citeste si...
Giganti retailul isi accelereaza digitalizarea si adoptarea inteligentei artificiale

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole