Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Potrivit Garzii de Coasta nipone, Coreea de Nord a notificat Japonia despre planurile sale de a lansa un nou satelit in spatiu intre 27 mai si 4 iunie. Aceasta miscare tensionata are loc la cateva luni dupa ce regimul de la Phenian a plasat cu succes primul sau satelit de spionaj pe orbita, in noiembrie anul trecut.
Lansarea urmarita indeaproape de SUA, Japonia si Coreea de Sud ar putea reprezenta o noua incalcare a rezolutiilor ONU, ce interzic utilizarea tehnologiei rachetelor balistice de catre Coreea de Nord. Oficialii celor trei tari au discutat prin telefon si au indemnat Phenianul sa suspende planul.
Anuntul surprinzator vine inaintea unui summit trilateral istoric intre Japonia, Coreea de Sud si China, programat saptamana aceasta. Acesta va fi primul astfel de summit in ultimii cinci ani, pe fondul eforturilor de a depasi tensiunile si a gasi solutii pentru criza nucleara nord-coreeana.
Kim Jong-un continua planurile de modernizare militara
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a declarat la sfarsitul anului trecut intentia de a lansa alte trei sateliti militari de spionaj in 2024. Acesta este un pas important in cadrul programului sau ambitios de modernizare a Fortelor Armate nord-coreene.
Anul 2023 a consemnat un numar record de teste cu rachete balistice efectuate de Phenian. Este vorba de un semnal puternic ca regimul comunist nu renunta la dezvoltarea capabilitatilor sale nucleare si balistice, in pofida sanctiunilor internationale tot mai dure.
Potrivit expertilor, satelitii suplimentari de spionaj ar putea imbunatati semnificativ capacitatile de culegere de informatii ale Coreei de Nord, mai ales asupra Coreei de Sud. Acestia ar furniza, de asemenea, date cruciale in cazul unui eventual conflict militar in Peninsula Coreeana.

Rusia ofera asistenta tehnologica in schimbul armelor pentru Ucraina
Ultimul satelit nord-coreean a fost lansat in noiembrie 2023, la doua luni dupa ce liderul rus Vladimir Putin s-a intalnit cu Kim Jong-un la Cosmodromul Vostocini din Rusia. Surse din Seul sustin ca Rusia a oferit asistenta tehnica Coreei de Nord pentru lansarea satelitului.
In schimb, regimul de la Phenian ar fi trimis armament Moscovei pentru a fi folosit in invazia sa din Ucraina. Un raport al Natiunilor Unite sustine ca o racheta nord-coreeana a lovit regiunea ucraineana Harkov in cursul razboiului.
Aceste schimburi periculoase de tehnologie si armament alimenteaza temerile privind noile aliante intre puterile revizioniste si autoritare. Ele submineaza arhitectura de securitate globala bazata pe reguli si pot escalada conflictele existente.
Lansarea preconizata a noului satelit va fi supravegheata indeaproape de serviciile de informatii ale Coreei de Sud si SUA. Se asteapta pregatirile sa aiba loc la baza de lansare sateliti Sohae din provincia Cholsan, acolo unde au fost efectuate lansarile anterioare.
Temerile escaladarii tensiunilor in Peninsula Coreeana
Noile activitati balistice si spatiale ale Coreei de Nord alimenteaza temerile unei noi escaladari a tensiunilor in Peninsula Coreeana. Statele Unite, aliatii sai regionali si comunitatea internationala considera aceste actiuni drept provocari flagrante si au condamnat constant dezvoltarea programului nuclear si rachetistic al lui Kim Jong-un.
In timp ce regimul de la Phenian sustine ca programele sale sunt de natura defensiva, expertii avertizeaza asupra riscurilor crescande de erori de calcul sau accidente care ar putea duce la confruntari armate accidentale, agravand si mai mult instabilitatea in regiune.
Negocierile pentru denuclearizare sunt intr-un impas indelungat, lasand putine optiuni diplomatice pentru rezolvarea pasnica a crizei nucleare nord-coreene. Este esential ca toate partile sa promoveze reluarea prompta a dialogului si gasirea unei solutii pasnice, pentru a evita un conflict care ar fi devastator pentru intreaga regiune.
Cetatenii sunt incurajati sa impartaseasca aceste informatii importante, promovand astfel o intelegere mai buna a situatiei complexe din Peninsula Coreeana si a implicatiilor sale geopolitice.
Subiecte abordate in articol: Coreea de Nord, sateliti militari, rachete balistice, criza nucleara, modernizare militara, Putin, Rusia, schimburi de armament
Informatiile din acest articol se bazeaza pe rapoarte ale agentiilor de presa AP, Reuters, AFP si Al Jazeera, precum si pe analize ale expertilor independent in afaceri militare si geopolitica din Coreea.