26.6 C
București
25 iunie 2024

Pierderea acuta a auzului la adulti: cauze, tratament si prevenire

Citeste si ...

Pierderea acuta a auzului, cunoscuta si sub numele de hipoacuzie subita, este o afectiune care apare brusc si poate fi extrem de alarmanta. Intr-o clipa, lumea devine lipsita de sunete sau distorsionata, ceea ce poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii. Aceasta stare necesita atentie imediata, deoarece sansele de recuperare depind de rapiditatea actiunii intreprinse.

Simptomele unei pierderi acute a auzului includ scaderea brusca a capacitatii de auz la una sau ambele urechi, senzatia de „ureche infundata” sau de presiune in ureche, suieratul in urechi (tinitus) si, in cazuri severe, vertij. Aceste simptome pot aparea intr-un interval de cateva ore sau chiar minute, lasandu-i pe cei afectati intr-o stare de soc si confuzie.

Desi cauzele exacte ale pierderii acute a auzului nu sunt inca pe deplin intelese, exista mai multi factori care pot contribui la aparitia acestei afectiuni. Iata principalele cauze ale pierderii acute a auzului:

Traumele si infectiile

 • Traumatismele craniene: O lovitura puternica la cap sau o alta ranire poate afecta urechea interna, conducand la pierderea brusca a auzului.
 • Infectiile virale: Virusurile precum herpesul, varicela sau gripa pot declansa o pierdere acuta a auzului, deoarece afecteaza nervul auditiv sau urechea interna.
 • Infectiile bacteriene: Infectiile bacteriene ale urechii medii sau interne pot provoca umflarea si deteriorarea structurilor responsabile pentru auz.

Tulburarile circulatorii si autoimune

Pierderea acuta a auzului la adulti: cauze, tratament si prevenire
Pierderea acuta a auzului la adulti: cauze, tratament si prevenire
 • Obstructia vasculara: Obstructia sau intreruperea fluxului sanguin catre urechea interna poate duce la moartea celulelor auditive si pierderea auzului.
 • Bolile autoimune: Sistemul imunitar al organismului poate ataca accidental celulele auditive, provocand pierderea acuta a auzului.

Alte cauze

 • Expunerea la zgomote puternice: Expunerea la zgomote intense, cum ar fi explozii sau muzica la volum ridicat, poate deteriora celulele auditive sensibile.
 • Medicamentele ototoxice: Anumite medicamente, precum unele antibiotice sau medicamente utilizate in chimioterapie, pot avea efecte secundare daunatoare asupra auzului.
 • Boli metabolice: Afectiuni precum diabetul sau bolile tiroidiene pot creste riscul de pierdere acuta a auzului.

Diagnosticarea pierderii acute a auzului

Daca experimentati simptome de pierdere acuta a auzului, este esential sa consultati imediat un medic ORL (otorinolaringolog). Diagnosticul implica o serie de teste auditive si examinari, precum:

 • Testele auditive: Aceste teste masoara nivelul si severitatea pierderii auzului si pot identifica frecventele afectate.
 • Examinarea otoscopica: Medicul va inspecta canalul auditiv si membrana timpanului pentru a detecta orice anomalii sau obstructii.
 • Testele imagistice: In anumite cazuri, medicul poate recomanda scanari CT sau RMN pentru a evalua urechea interna si a exclude alte cauze, cum ar fi tumorile.
Citeste si...
15 victime in urma exploziei uriase de la magazinul Dedeman din Botosani. Primele imagini VIDEO cu deflagratia filmata din doua unghiuri

Dupa stabilirea diagnosticului, tratamentul va fi adaptat in functie de cauza identificata.

Tratamentul pierderii acute a auzului

Principalele optiuni de tratament includ:

 • Medicatia: In cazurile in care pierderea acuta a auzului este cauzata de inflamatie sau de o afectiune autoimuna, medicii pot prescrie corticosteroizi pentru a reduce umflarea si a proteja celulele auditive.
 • Terapia cu oxigen hiperbaric: Aceasta terapie implica inhalarea oxigenului pur intr-o camera presurizata si poate imbunatati fluxul sanguin si oxigenarea urechii interne.
 • Tratamentul cauzei primare: Daca pierderea acuta a auzului este cauzata de o infectie, medicii vor trata infectia cu antibiotice sau medicamente antivirale adecvate.

In cazurile in care tratamentul nu reuseste sa restabileasca auzul, pot fi luate in considerare dispozitive auditive sau chiar implante cohleare.

Prevenirea pierderii acute a auzului

Desi nu toate cazurile de pierdere acuta a auzului pot fi prevenite, exista cateva masuri pe care le puteti lua pentru a reduce riscul:

 • Evitati expunerea la zgomote excesive: Purtati protectii auditive atunci cand va aflati in medii zgomotoase, cum ar fi concerte sau santiere de constructii.
 • Tratati rapid infectiile: Adresati-va prompt medicului pentru tratarea infectiilor urechii sau a infectiilor respiratorii virale.
 • Gestionati-va afectiunile medicale: Țineti sub control bolile cronice precum diabetul sau tulburarile autoimune pentru a reduce riscul complicatiilor.
 • Adoptati un stil de viata sanatos: Evitati fumatul, consumul excesiv de alcool si stresul cronic, deoarece acestea pot creste riscul de probleme auditive.
Pierderea acuta a auzului la adulti: cauze, tratament si prevenire
Pierderea acuta a auzului la adulti: cauze, tratament si prevenire

Pierderea acuta a auzului poate fi o experienta infricosatoare, dar recunoasterea simptomelor si actionarea prompta pot creste sansele de recuperare. Prin colaborarea cu profesionisti medicali si adoptarea unor masuri preventive, puteti proteja unul dintre cele mai pretioase simturi ale dumneavoastra – auzul.

Sursa imagini: Pixabay

Subiecte abordate in articol: pierdere auz, hipoacuzie subita, tratament, preventie, recuperare auz

Bibliografie:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole