22.8 C
București
19 iunie 2024

Macron subliniaza necesitatea vitala a legaturii Franco-Germane pentru Viitorul Uniunii Europene

Citeste si ...

In contextul primei vizite de stat a unui presedinte francez in Germania din ultimii 24 de ani, Emmanuel Macron a pus accentul pe importanta cruciala a relatiilor puternice dintre Franta si Germania. Vizita, care a debutat duminica si se va intinde pe trei zile, reprezinta o oportunitate de a consolida motorul franco-german in spatele proiectului unional.

Un Motor European Indispensabil

In discursurile sale de la Berlin, Macron a respins sugestiile potrivit carora legatura speciala dintre cele doua tari ar incepe sa dea rateuri. „Nu este adevarat. Progresam„, a insistat el, vorbind prin translator.

Presedintele francez a subliniat ca relatiile franco-germane sunt indispensabile si esentiale pentru Europa. Omologul sau german, Frank-Walter Steinmeier, a impartasit aceeasi viziune, descriind vizita lui Macron drept „o dovada a profunzimii prieteniei” dintre cele doua state.

Un Culoar catre Intelegere Reciproca

Chiar daca Parisul si Berlinul au puncte de vedere diferite asupra anumitor subiecte, precum energia nucleara sau relatiile comerciale, Steinmeier a evidentiat capacitatea lor de a ajunge in cele din urma la un acord comun. Aceasta deoarece, dupa cum a spus el, „daca Germania si Franta sunt unite, in Europa se mai pot realiza multe.”

Prin urmare, legatura franco-germana actioneaza ca un culoar strategic catre negocieri si intelegeri reciproce la nivel european. Ținand cont de impactul major al celor doua puteri in arhitectura UE, o coeziune dintre ele ar putea ghida intreaga Uniune.

O Chemare la Unitate in Fata Provocarilor

Pe langa reafirmarea importantei cuplului franco-german, Macron a profitat de ocazie pentru a trece in revista o serie de provocari majore cu care se confrunta Europa in prezent.

Amenintarea Nationalismului si Extremismului

Presedintele francez a avertizat asupra „fascinatiei pentru autoritarism” care ia nastere chiar in sanul democratiilor europene si alimenteaza curentele nationaliste si extremiste de pe continent.

El s-a intrebat retoric: „Ce ar fi aceasta Europa daca nationalistii ar fi condus-o in ultimii ani?” Apoi a enumerat o serie de realizari cruciale, precum strategia de vaccinare anti-COVID, Pactul Verde si sprijinul acordat Ucrainei, care nu ar fi fost posibile in absenta unei abordari europene unite.

Citeste si...
Guvernul suplimenteaza bugetul Agriculturii cu 1 miliard lei: Ajutoare pentru fermieri de 1,85 miliarde lei
Macron subliniaza necesitatea vitala a legaturii franco-germane pentru viitorul uniunii europene
Macron subliniaza necesitatea vitala a legaturii franco-germane pentru viitorul uniunii europene

Viitorul Europei la Scrutinul Urnelor

In incheiere, Macron a accentuat importanta alegerilor pentru Parlamentul European din iunie, chemand la mobilizarea cetatenilor. „Din toate aceste motive, este important sa mergem la vot„, a declarat el.

Prin aceste cuvinte, presedintele francez a sugerat ca viitorul proiectului european va fi decis de scrutinul urnelor, unde fiecare vot conteaza in lupta impotriva fortelor divizive si anti-democratice de pe continent.

Vizita lui Macron in Germania intruchipeaza inca o data semnificatia profunda a unitatii dintre cele doua state fondatoare ale UE. De rezolvarea divergentelor lor actuale si consolidarea „motorului franco-german” ar putea depinde capacitatea Europei de a depasi provocarile prezente si viitoare. Ramane de vazut daca apelul presedintelui francez la solidaritate va gasi ecou in randul alegatorilor.

Sursa imaginii: Getty Images

Subiecte abordate in articol: Macron, Germania, relatii franco-germane, viitor UE, alegeri europene

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Macron subliniaza necesitatea vitala a legaturii franco-germane pentru viitorul uniunii europene